Planul Roșu de Intervenție – Ce presupune?

Planul Roșu de intervenție este un protocol de urgență folosit în situații de dezastre sau accidente majore, care implică un număr mare de victime...

În acest articol:

Plan Roşu de Intervenţie: Două dube s-au lovit frontal pe linie continuă, 13 persoane rănite
Plan Roşu de Intervenţie declanșat, după ce un TIR şi un autobuz s-au ciocnit
A fost declanşat Planul Rosu: Tren cu 120 de călători, a deraiat în județul X.

Cam așa sună o știre în mass-media, însă rareori se explică ce presupune acest lucru.

Ce este Planul Roșu?

Planul roșu de intervenție este un protocol de urgență activat în cazul unor accidente sau dezastre majore, care implică un număr mare de victime.

Acest plan este conceput pentru a coordona și optimiza răspunsul serviciilor de urgență în situații cu multiple victime, asigurând o gestionare eficientă a resurselor și o distribuție adecvată a ajutorului medical.

Natura incidentului care face obiectul planului roşu de intervenţie este variată: accidente industriale, incendii cu risc mare de evolutivitate, accidente feroviare, rutiere, aviatice, atacuri teroriste, prăbuşiri de clădiri, inundaţii, etc.

Care este scopul Planului Roșu?

Acesta are ca obiectiv atingerea cât mai rapidă a următoarelor etape:

  • Punerea cât mai rapid în mișcare a mijloacelor de prim ajutor, umane și materiale.
  • Folosirea unor mijloace suficiente și adaptate situației respective.
  • Obținerea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor care au atribuții de intervenție.
  • Stabilirea de reguli și măsuri în vederea mobilizării spre locul intervenției a unor resurse suplimentare din județ și din afara lui, dacă este depășită capacitatea locala de intervenție.

Când și cum se activează Planul Roșu?

În primă fază, are loc apelul la 112 de către martorii care au observat incidentul sau de către victimele implicate. Serviciile care răspund la apel (dispeceratul 112, Pompierii, Poliția, Ambulanța, Jandarmii) trebuie să adune, în primă fază, maximum de informații în ceea ce privește localizarea precisă a accidentului/calamității/dezastrului, numărul de victime și starea acestora.

Primul echipaj medical sosit la locul intervenţiei, va realiza imediat un prim bilanţ. În funcţie de
gravitatea incidentului şi de numărul și starea victimelor, acesta face propunerea de activare a planului roşu de intervenţie, prin intermediul dispeceratului integrat I.S.U./S.A.J., inspectorului-şef I.S.U.

Planul roşu de intervenţie este activat de către inspectorul-şef al I.S.U. al judeţului respectiv, cu informarea imediată a prefectului, în baza tuturor informaţiilor obţinute. Se decide activarea Planului Roșu de Intervenție dacă se constată că se depășește un anumit număr de victime (stabilit pentru fiecare județ în parte, în funcție de resursele disponibile) sau că evenimentul s-a produs la obiective cu aglomerări de persoane precum școli, spitale, săli de spectacole/cinema, cluburi etc.

Odată declanșat planul rosu de intervenţie, Serviciul de Ambulanţă intră sub coordonarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Echipajele SMURD şi SAJ aflate în tura de serviciu vor fi anunţate de operatorul radiourgență, prin transmiterea următorului mesaj “ATENȚIE! ATENȚIE! ATENȚIE! PLAN ROȘU – tipul evenimentului – PRODUS ÎN – localizarea (localitatea, strada). SE DEPLASEAZĂ URMĂTOARELE ECHIPAJE – se enumeră echipajele participante.“

Care sunt componentele Planului Roșu?

  1. Activarea planului rosu.
  2. Mobilizarea resurselor. Odată activat, planul roșu mobilizează un număr mare de resurse – umane și materiale
  3. Triajul victimelor. La fața locului, victimele sunt triate în funcție de gravitatea rănilor lor.
  4. Comunicarea și coordonarea. Planul rosu implică o comunicare strânsă și coordonare între diferitele echipaje și servicii de urgență, inclusiv poliția, pompierii, serviciile medicale de urgență și, uneori, forțele armate.
  5. Asistența medicală la fața locului. Acest lucru se realizează într-un PMA (post medical avansat), dotat cu echipamente medicale esențiale, medicamente și alte materiale necesare pentru a gestiona diferite tipuri de urgențe medicale.
  6. Evacuarea victimelor către spitale. Victimele sunt transportate la spitalele din apropiere, cu încercarea de a nu supraîncărca niciun centru medical.
  7. Managementul centrelor medicale. Spitalele implicate sunt alertate și pregătite pentru a primi un număr mare de pacienți.
  8. Evaluarea continuă. Situația este monitorizată și evaluată constant pentru a ajusta răspunsul în funcție de evoluția evenimentelor.

Sunt chemate cadre medicale de acasă?

Uneori, da. Cadrele medicale (medici, paramedici, asistenți etc.) pot fi chemate la intervenție printr-un mesaj transmis prin intermediul aplicației SMS-STS, cu textul: “Începând cu (ziua, data, ora) se pune în aplicare PLANUL ROȘU DE INTERVENȚIE la nivelul județului ___ / municipiului ____, ca urmare a (denumirea evenimentului) produs la (locație).”

Desigur, protocolul pentru activarea Planului Roșu de Intervenție presupune mai multe detalii organizatorice și reguli după care echipajele intervin și funcționează.

Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună


Pentru informațiile din acest articol, ne-am documentat din ordinul nr. 1168/2010 pentru aprobarea structurii – cadru a Planului roşu de intervenţie.

În acest articol:

E-BOOK GRATUIT

Cum intervenim în situațiile critice?

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant în format digital pe e-mail:

Ai aflat ceva nou citind acest articol?
Distribuie-l și prietenilor tăi.

Îți recomandăm și următoarele articole

Atacul de panică este un episod brusc de frică intensă care declanșează reacții fizice atunci...
Hemoragia digestivă reprezintă cea mai frecventă formă de hemoragie internă. ...

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant pe e-mail: