Colica biliară este o durere constantă sau intermitentă în abdomenul superior, în partea dreaptă a acestuia, sub coaste (hipocondru drept). Aceasta apare când fluxul bilei din vezica biliară (colecist) este obstrucționat.
Colica biliară. Introducere. Definiții.
Bila este un lichid verzui, secretat la nivelul ficatului, stocată în vezica biliară și transportată în duoden (prima porțiune a intestinului subțire) prin căile/ductele biliare. Ea are rolul de a ajuta la digestia grăsimilor. În timpul alimentației, bila stocată în vezică trece prin canalul cistic, apoi prin ductul biliar comun și se varsă în duoden (împreună cu sucul digestiv pancreatic), unde se amestecă cu alimentele parțial digerate (Imaginea 1). Atât sucul pancreatic, cât și bila se varsă în duoden prin același orificiu (sfincterul lui Oddi).
Colica biliară este un tip de durere abdominală cauzată de o obstrucția tractului biliar, de obicei în căile biliare sau în vezica biliară. Litiaza biliară (calculi/pietre la nivelul tractului biliar) este cea mai frecventă cauză implicată în apariția colicii, dar există și altele. Calculii biliari sunt mase dure formate din colesterol și bilirubină, care se formează în vezica biliară. Alimentația (mai ales cea bogată în grăsimi) și consumul de alcool determină evacuarea bilei în duoden. În cazul unei obstrucții la nivelul vezicii biliare sau a ductelor biliare excreția bilei va fi mult îngreunată sau chiar oprită, ceea ce va conduce la o creștere a presiunii în amonte de obstacol. Presiunea crescută determină apariția durerii specifice din colica biliară.
Cauze de apariție a colicii biliare
Principalele cauze care duc la apariția durerii colicative sunt:
Litiaza biliară / calculii biliari. Reprezintă cea mai frecventă cauză implicată în colica biliară. Calculii biliari sunt bucăți întărite de sediment biliar care se pot forma în vezică sau în căile biliare. Ei nu provoacă întotdeauna durere. Dacă un astfel de calcul rămâne blocat în orificiul vezicii biliare sau în căi poate provoca obstrucție parțială sau completă.
Colica biliară apare când bila rămâne blocată în căi, ducând la creșterea presiunii și dispare când fluxul de bilă încetinește (după digestie) sau când calculul se mișcă și lasă bila să treacă. Există situații când calculul biliar reușește să părăsească tractul biliar, ajunge în duoden și este eliminat prin materii fecale.
Stricturi. Acestea reprezintă îngustarea căilor biliare din cauza țesutului cicatricial din interior. O intervenție chirurgicală anterioară sau o inflamație pe termen lung a căilor biliare/vezicii biliare poate provoca acest lucru. Strictura va împiedica fluxul de bilă prin canalele biliare.
Dischinezia biliară (bila leneșă). Apare când unul sau mai mulți mușchi implicați în mișcarea bilei prin tractul biliar nu funcționează sau funcționează deficitar. De cele mai multe ori, chiar vezica biliară este cea care se contractă ineficient.
În unele cazuri, problema este la nivelul sfincterului Oddi. Acesta este un mușchi circular, care se deschide și permite bilei să curgă în duoden. Dacă există o problemă cu deschiderea lui, bila va rămâne blocată în tractul biliar și va determina colica biliară.
Factori de risc pentru apariția litiazei biliare
Unele persoane au un risc mai mare de a dezvolta calculi biliari și de a prezenta colica biliară.
- Femeile;
- Persoanele cu vârsta peste 40 de ani;
- Persoanele obeze;
- Istoricul familial de litiază biliară;
- Nativii Americani și Nord – Europenii;
- Persoanele care au slăbit foarte repede;
- Persoanele cu boli în sferă digestivă, precum Boala Crohn;
- Persoanele cu diabet zaharat sau cei cu rezistență crescută la insulină.
Calculii biliari formați preponderent din bilirubină (pigmentul biliar) sunt mai puțin frecvenți decât cei formați din colesterol. Persoanele care au un risc crescut de a forma acest tip de calcul, numit și calcul pigmentar, sunt:
- Bolnavii de ciroză hepatică;
- Persoanele care au o infecție prezentă în canalele biliare;
- Persoanele care suferă de anemie falciformă sau alte afecțiuni asociate.
Tablou clinic în colica biliară
Durerea din colica biliară apare de obicei în abdomenul superior, preponderent în partea dreaptă, sub coaste și poate iradia spre umăr. Poate fi o durere episodică și ascuțită, crampe sau o durere surdă și persistentă. Colica biliară apare mai frecvent seara, mai ales după o masă copioasă. Unele persoane experimentează durerea chiar și după culcare. În general, durează 30 de minute până la o oră, dar poate continua cu intensitate mai mică pentru câteva ore.
Majoritatea persoanelor continuă să aibă episoade de colică repetate, până când primesc tratament. Dintre cei care au un prim atac de colică biliară, peste 90% vor avea cel puțin încă un episod în următorii 10 ani.
Colica biliară și dieta
O dietă bogată în calorii, carbohidrați rafinați și săracă în fibre crește riscul de apariție a litiazei biliare. Carbohidrații rafinați sunt alimente pe care producătorii le-au procesat și au eliminat tărâțele. Exemple în acest sens includ pâinea albă sau orezul alb. Aceste alimente pot crește riscul de formare a calculilor biliari.
De asemenea, alimentele care conțin multe grăsimi saturate, cum ar fi untul, prăjiturile, carnea grasă, cârnații, etc., pot crește colesterolul. Dacă acesta se acumulează în bilă, poate conduce la formarea pietrelor biliare.
O dietă nutritivă, echilibrată, care conține multe fructe și legume proaspete, carbohidrați din cereale integrale și carne slabă, poate ajuta la prevenirea formării calculilor biliari!
Tratament
1. Este colica biliară o urgență?
Durerea biliară indică o problemă de sănătate care necesită tratament de specialitate. Deși colica biliară este temporară, probabilitatea ca aceasta să se repete este mare, iar cauza care o produce ar putea să se agraveze. Ar putea deveni cu ușurință o urgență medicală. Bila care stacnează în căile biliare se poate infecta. Această condiție poartă numele de angiocolită, care înseamnă inflamația și infecția arborelui biliar. Netratată, angiocolita poate duce la sepsis.
2. Cum tratezi în urgență durerea din colica biliară?
Antiinflamatoarele non-steroidiene pot ameliora durerea. Dacă ai în casă Paracetamol, Ibuprofen, etc. nu ezita să le iei! Nu întârzia vizita la medic doar pentru că durerea a dispărut!
3. Care sunt posibilitățile de tratament pentru colica biliară?
Tratamentul depinde de cauza care a dus la apariția colicii. Cum am discutat mai sus, cea mai frecventă cauză este litiaza biliară (calculii biliari). Este posibil să fii supus unei proceduri de tratament imediate sau poți merge acasă, cu un plan alimentar corespunzător, o medicație adecvată și, posibil programarea ulterioară a unei intervenții terapeutice.
Medicii vor face investigații de sânge și imagistice pentru a diagnostica sursa colicii biliare. Planul terapeutic va fi în funcție de boala de bază, severitatea ei și severitatea simptomelor.
Medicamentele prescrise în colica biliară sunt:
- Antialgice (cel mai frecvent, antiinflamatoare non-steroidiene);
- Antiemetice (pentru a preveni greața și văsăturile);
- Acid ursodeoxicolic (ajută la dizolvarea calculilor).
4. Care sunt procedurile terapeutice disponibile?
- ENDOSCOPIA DIGESTIVĂ SUPERIOARĂ
Dacă sursa durerii este un calcul sau o strictură aflată la nivelul căilor biliare, medicul gastroenterolog ar putea opta pentru o procedura endoscopică. Ea reprezintă o alternativă la intervenția chirurgicală, care permite accesul în căile biliare. Procedura poartă numele de ERCP (colangiopancreatografie retrogradă endoscopică). Prin ERCP se pot elimina blocajele de la nivelul ductelor biliare (calculi/stricturi) și permite plasarea de stenturi pentru a menține căile deschise.
2. CHIRURGIE
Dacă sursa durerii se află la nivelul vezicii biliare, tratamentul standard îl reprezintă îndepărtarea vezicii. Aceasta este o procedură simplă, cu prognostic excelent. În majoritatea cazurilor, se practică intervenția chirurgicală (colecistectomie) prin chirurgie laparoscopică. Chirurgul va face 2-3 incizii mici la nivelul abdomenului pentru a accesa și îndepărta vezica biliară.
Note finale
În majoritatea cazurilor, un episod de colică biliară este suficient pentru ca pacienții să caute ajutor de specialitate. În unele cazuri, tratamentul este întârziat din cauză că durerea se remite spontan sau există frica de intervenție chirurgicală și pacientul nu se prezintă la spital.
Cauzele colicii biliare se rezolvă rareori de la sine. Trebuie reținut că procedurile de tratament sunt minim invazive, sigure și cu un timp de recuperare scurt.
Referințe:
- MedicalNewsToday – Biliary colic – https://www.medicalnewstoday.com/articles/320442
- NIH – Biliary colic – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430772/
- Harvard Health Publishing – Biliary colic – https://www.health.harvard.edu/a_to_z/biliary-colic-a-to-z
- Cleveland Clinic – Biliary colic – https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/biliary-colic
- Cleveland Clinic – Ursodiol – https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/20178-ursodiol-capsules-or-tablets
- NHS – Gallstones – https://www.nhs.uk/conditions/gallstones/symptoms/
- Johns Hopkins Medicine – Gallbladder disease – https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gallbladder-disease