Copilul meu răcește des în colectivitate. Ce mă fac?

Și copilul tău abia a început grădinița și deja este răcit? Probabil că nu există părinte care să nu fi trecut prin cel puțin un început de an școlar care...

În acest articol:

Este o situație comună pentru părinți, să observe că copilul lor răcește des în colectivitate. Copiii incluși în colectivități sunt expuși la un număr mare de virusuri respiratorii, cum ar fi rinovirusurile și virusurile gripale, de la ceilalți copii și adulți din mediul lor. Ei învață și se joacă împreună într-un mediu, adesea închis, ceea ce crește șansele de a veni în contact cu virusurile respiratorii prin schimbul de salivă, atingerea obiectelor contaminate și alte modalități de transmitere a infecției.

Și copilul tău abia a început grădinița și deja este răcit? Probabil că nu există părinte care să nu fi trecut prin cel puțin un început de an școlar care a venit la pachet cu un episod de răceală sau gripă pentru copil.

Dar ce este de făcut în astfel de situații? Putem trimite copilul în colectivitate sau suntem nevoiți să îl ținem acasă ori de câte ori prezintă simptome?

Iată sfaturile colegei noastre, Dr. Irina Bulată-Pop, medic specialist pediatru:

copilul meu răcește des

Unul dintre cele mai frecvente semne de boală la copii este febra. Când copilul este bolnav, se mai pot observa și următoarele semne:

  • durere în gât sau durere de cap,
  • nas înfundat sau care curge excesiv,
  • strănut sau tuse,
  • vărsături sau diaree,
  • somnolență / letargie sau apetit scăzut.

Dacă vă aflați într-o astfel de situație, cea mai înțeleaptă decizie ar fi să nu duceți copilul la grădiniță/școală și să fie consultat de un medic pentru a primi un diagnostic corect și un tratament corespunzător.

Este indicat să ținem copiii acasă atunci când sunt bolnavi, pentru a minimiza riscul de răspândire a bolii la alți copii sau la personalul de la grădiniță / școală. Virusurile se transmit mai rapid atunci când există un contact apropiat, în special atunci când un copil tusește sau strănută.

Cum pot preveni îmbolnăvirea copilului?

Cu toate că copilul tău răcește des, există măsuri preventive care pot fi luate pentru a reduce riscul de îmbolnăviri.

Este foarte important să învățăm copiii să aplice normele de igienă de bază, precum:

  • să își acopere nasul și gura în momentul în care tușesc sau strănută,
  • să se spele pe mâini corect ori de câte ori este necesar, mai ales înainte de a mânca,
  • să arunce șervețelele în coș imediat după utilizare.

Toate aceste noțiuni trebuie explicate cât mai pe înțelesul copilului și cu cât mai multă răbdare, încă de când este foarte mic. Totodată, copilul care răcește des are nevoie de o alimentație echilibrată și de odihnă adecvată, pentru a ajuta la susținerea unui sistem imunitar sănătos.

Dar ce ne facem când locul de muncă nu ne permite să stăm acasă ? Ce spune legea?

Legal, atât mama cât și tatăl au fiecare dreptul la câte 45 de zile extra de concediu, plătite 85% pentru a sta acasă cu copilul bolnav, dacă acesta are până în 7 ani, conform OUG 158/2005 art. 26 .

Ce facem atunci când copilul răcește des?

Poate fi frustrant să vezi că copilul tău trece dintr-un episod de boală într-altul. Un copil sănătos poate face până la 12 boli minore, cum ar fi răceala, în fiecare an. Acest lucru este foarte normal. Uneori, un copil va prinde un virus la scurt timp după ce s-a recuperat de la un alt virus, așa că pare că este în mod constant bolnav. Copiii încep să aibă mai puține episoade de boală pe măsură ce cresc și sistemul lor imunitar devine mai puternic. Prin învățarea copilul cu bunele practici de igienă menționate mai sus, minimizăm, atât cât ține de noi, ca părinți, riscul de boală. Dacă vă îngrijorează frecvența cu care copilul dumneavoastră se îmbolnăvește, discutați această problemă cu medicul dumneavoastră.

Când se poate întoarce în colectivitate un copil care a fost bolnav recent?

În general, putem duce copilul înapoi în colectivitate dacă în ultimele 24 de ore nu a prezentat o asociere de simptome respiratorii precum tuse, strănut sau nas înfundat, cu stare de febră, fără a utiliza medicamente pentru reducerea acesteia.

Nu uitați de centrele de telemedicină, înființate în ajutorul părinților, care funcționează în mod gratuit, non-stop: Alopedi, Peditel, Toxapel. Mai multe detalii despre acestea în articolul nostru: Numerele de telefon pe care orice părinte trebuie să le aibă salvate.

Pentru mai multe întrebări, Dr. Irina Bulată-Pop vă stă la dispoziție la cursurile noastre lunare: Prim Ajutor Pediatric din Cluj, București, Iași sau ONLINE. Înscrierile se fac aici.

Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună

În acest articol:

E-BOOK GRATUIT

Cum intervenim în situațiile critice?

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant în format digital pe e-mail:

Ai aflat ceva nou citind acest articol?
Distribuie-l și prietenilor tăi.

Îți recomandăm și următoarele articole

80% din morțile subite cardiace se întâmplă acasă. Poți salva viața celor dragi....

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant pe e-mail: