Cum opresc o sângerare?

În acest articol:

Există o serie de metode pe care le poți folosi pentru a opri o sângerare:

  1. Compresiunea directă în plagă (rană): folosește un pansament pe care îl ai la îndemână și aplică-l direct în rană. Apasă cu presiune pe acesta. În cazul în care nu ai niciun fel de pansament, folosește o bucată de material textil curat.
  2. Dressingurile hemostatice: sunt asemănătoare feșilor/pansamentelor. Ele conțin substanțe care favorizează procesul de coagulare (formarea cheagului de sânge și oprirea sângerării). Începând cu 2021 ele au fost incluse în protocolul de prim ajutor al Consiliului European de Resuscitare. Folosește-le împreună cu tehnica de la punctul 1.
  3. Garoul. Aaa, prea binecunoscutul și temutul garou. Nu trebuie să eziți să folosești un garou dacă metodele de mai sus eșuează și dacă zona este una în care acesta se poate aplica (de ex. Sângerare la nivelul membrelor). De preferat este să folosești unul prefabricat (costă undeva la 100 lei). 

Cel mai probabil nu ai un garou prefabricat și va trebui să improvizezi unul. Cureaua, șireturile sau colierele de plastic nu sunt eficiente pentru folosirea lor pe post de garou. Urmărește postările viitoare unde o să povestim despre cum să improvizezi un garou.

În acest articol:

E-BOOK GRATUIT

Cum intervenim în situațiile critice?

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant în format digital pe e-mail:

Ai aflat ceva nou citind acest articol?
Distribuie-l și prietenilor tăi.

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant pe e-mail: