De ce intârzie ambulanța

În acest articol:

Timpul mediu de răspuns al unei ambulanțe este de 5-8 minute în cazul unei urgențe amenințătoare de viață în Europa din momentul plecării autospecialei din garaj. Din fericire și România se apropie de acesta*.

Pentru început, nu toate ambulanțele sunt cu medic. Există ambulanțe simple de transport (doar cu șofer-ambulanțier), ambulanțe cu asistent medical, ambulanțe doar cu paramedici ISU-SMURD. 

Dar câte ambulanțe cu medic există în câteva din orașele mari din România (unde avem și o statistică)? Aici vorbim de ambulanțele SMURD de terapie intensivă mobilă (TIM) și cele ale serviciului județean de ambulanță (SAJ), ambulanțe de resuscitare și terapie intensivă (ARTI).

Cluj-Napoca: 5 ambulanțe cu medic pentru tot orașul (3 ARTI + 2 TIM)

Târgu-Mureș: 5 ambulanțe cu medic (4 ARTI + 1 TIM)

Timișoara: 4 ambulanțe cu medic (3 ARTI + 1 TIM)

Brașov: 3 ambulanțe cu medic (2 ARTI + 1 TIM)

București (și Ilfov): 6 UTIM (câte o ambulanță SMURD pentru fiecare sector) și ambulanțele Serviciului de Ambulanță București și Ilfov (SABIF) pe care nu îl cunoaștem momentan.

Buun. Deci în total cam 4-5 ambulanțe cu medic pe un oraș de +150.000 locuitori, ambulanțe care merg la accidente, transporturi între diferite spitale, accidente vasculare cerebrale, infarcte miocardice, pacienți comatoși din diferite cauze, insuficiențe respiratorii severe și acum la cazuri severe de infecție cu SARS-COV-2.

Uite și câteva principii care se respectă:

  1. O ambulanță trimisă la un caz, nu poate răspunde, decât în mod excepțional, la un alt apel. Pe românește, o dată începută o misiune trebuie dusă până la capăt. O misiune durează în general cel puțin o oră, dar există și intervenții de 3-4 ore.
  2. Apelul trebuie să ajungă în dispeceratul 112, de unde se iau datele și coordonatele misiunii care sunt trimise mai departe unui echipaj disponibil (acest lucru durează câteva minute). 
  3. Există o întârziere în cadrul pandemiei pentru că echiparea este una mai complexă pentru protejarea personalului împotriva infecției. La fel și dezechiparea și dezinfecția ambulanței după FIECARE caz. Aici se adaugă minute bune de indisponibilitate (minim 30).
  4. Ambulanțele din oraș sunt trimise frecvent la urgențe din tot județul pentru că există puține ambulanțe cu medic la nivel de județ: de exemplu 3 pentru Cluj, 1 pentru Brașov.

Deci, ceea ce spui când suni la 112, poate avea o importanță vitală, resursele fiind, după cum se vede, limitate. Ce poți face tu pentru o gestionare bună a resurselor dar și pentru a scurta timpul în care ambulanța ajunge la victimă?

  1. Fii clar și specific când oferi date despre victimă: vârstă, sex, conștient/nu, respiră/nu, problema actuală, scurt istoric medical.
  2. Oferă date exacte cu privire la locație: oferă un reper, așteaptă ambulanța într-un loc vizibil, asigură-te că ai numărul pe casă vizibil. 
  3. Odată ajuns echipajul, ascultă indicațiile și lasă-l să se desfășoare.

*Conform unei statistici SMURD București desfășurate între 2008-2012, timpul de răspuns a fost sub 8 minute, a anunțat ISU București într-un comunicat.

În acest articol:

E-BOOK GRATUIT

Cum intervenim în situațiile critice?

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant în format digital pe e-mail:

Ai aflat ceva nou citind acest articol?
Distribuie-l și prietenilor tăi.

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant pe e-mail: