Dispozitivele anti-înec . Eficiente sau nu?

dispozitiv anti-inec

În acest articol:

Dispozitivele anti-înec (precum cele din imagine) sunt intens promovate pe grupurile de părinți de pe Facebook și WhatsApp. Mulți ne-ați cerut părerea în ceea privește siguranța și eficiența acestuia, în special în cazul copiilor. 

dispozitiv anti-inec

10 informații utile în ceea ce privește dispozitivele anti-înec:

1. Este prezentat ca fiind un dispozitiv salvator de vieți în cazul înecului cu materie (semi)solidă.

⚠️ Nu este destinat victimelor înecate în apă.

2. Niciunul dintre ghidurile internaționale valabile la ora actuală nu recomandă dispozitivele anti-înec.

3. Aceste kituri nu au fost supuse unor studii și verificări riguroase care să le ateste eficiența într-un număr satisfăcător de cazuri.

4. În SUA, acest dispozitiv a fost înregistrat la FDA (Food and Drug Administration) ca dispozitiv medical de clasa a doua, însemnând că nu a trecut prin verificări riguroase înainte de a fi pus pe piață. Din aceeași categorie de produse fac parte și lentilele de contact, unele teste rapide de sarcină, scaunele cu rotile, cârjele etc.

5. Deși un dispozitiv anti-înec vine atât cu mască pentru adulți, cât și cu mască pediatrică, producătorul nu recomandă folosirea dispozitivului la copiii sub 10 kilograme.

6. Este un dispozitiv de unică folosință.

7. Produsul trebuie schimbat la cel mult 3 ani, chiar dacă nu a fost folosit.

8. Au fost raportate unele efecte adverse în urma folosirii, printre care: vânătăi la nivelul feței, tuse după îndepărtarea obiectului obturator, dar și colaps pulmonar din cauza efectului de sucțiune.

9. Producătorul susține că eficiența dispozitivul a fost menționată în articole ce au apărut în publicații medicale precum International Journal of Clinical Skills, American Journal of Gastroenterology și American College of  Emergency Physicians. Totuși, trebuie menționat că autoarea a două din cele trei articole este sora inventatorului acestui dispozitiv. Mai mult, niciunul din cele 3 articole nu are la bază testarea dispozitivului pe oameni vii.

Conform articolului din American Journal of Emergency Medicine, dispozitivele anti-înec au fost testat pe un grup de 50 de cadavre, acesta reușind să elibereze căile aeriene la 49 din cei 50 de subiecți.

10. Producătorul încurajează folosirea metodelor de dezobstrucție clasice și urmarea protocoalelor valabile în acel moment. Acesta recomandă folosirea dispozitivului “doar dacă metoda Heimlich eșuează”.

I-am întrebat și pe doi dintre colegii noștri despre acest dispozitiv anti-înec: Dr. Mihai Oprea, medic Anestezie și Terapie intensivă și Dr. Irina Bulată-Pop, medic specialist Pediatrie.

Dr. Mihai Oprea: ”Din experiența mea de anestezist, specialitate care presupune abilități avansate în managementul căii aeriene, și după cei 10 ani de intervenții în serviciile de urgență, sunt convins că este extrem de improbabil ca acest dispozitiv anti-înec să fie util în situații reale. Problema majoră este că riști să întârzii manevrele salvatoare de viață. Din punct de vedere tehnic, este foarte dificil chiar și pentru un expert să folosească o mască facială în condiții ideale, nemaivorbind de o situație de urgență. Eu nu aș recomanda acest dispozitiv niciodată și mă întreb dacă nu cumva comercializarea lui ar putea face mai mult rău. Cu siguranță nu l-aș folosi pentru copiii mei.”

Dr. Irina Bulată-Pop: ”Științific vorbind, nu avem dovezi convingătoare că aceste dispozitive anti-înec sunt eficiente. Conform ghidurilor Resuscitation Council UK, măsurile de prim ajutor sunt loviturile interscapulare și compresiunile abdominale sau toracice, în funcție de vârsta victimei. Tipul acesta de dispozitive vine cu măști pentru copii peste 10 kg. Deci nu au ,,omologare” pentru copiii mici, iar unele nici nu recomandă utilizarea lor oficială la copii. Din punctul meu de vedere, riscul cel mai mare este ca prin utilizarea acestor dispozitive să se întârzie manevrele care chiar funcționează sau solicitarea ajutorului prin 112.”

Cum trebuie procedat în caz de înec cu un corp solid, conform ghidurilor actuale?

Dispozitivele anti-înec nu sunt recomandate.
Ai în fața ta o victimă care tocmai s-a înecat cu ceva. Ce faci în continuare?

Poate să tușească?

✅ Dacă DA, atunci trebuie doar să încurajezi tusea.

❌ Dacă NU, înseamnă că are o obstrucție severă și este necesar să intervii.

inec, anti-inec, dispozitiv
  • aplică 5 lovituri interscapulare (între omoplați)
  • verifică după fiecare dintre acestea dacă a fost eliminat corpul străin

Dacă loviturile nu au avut efect, treci la manevra Heimlich.

inec, anti-inec, dispozitive
  • așează-te în spatele victimei
  • fixează pumnul tău la nivelul abdomenului acesteia și pune cealaltă mână peste
  • trage cu forță spre tine și în sus
  • repetă de 5 ori și nu uita să verifici dacă obstrucția a fost eliminată.

Dacă obstrucția nu a fost îndepărtată, repetă ciclurile de 5 lovituri interscapulare/5 manevre Heimlich. Faci acest lucru până la rezolvarea obstrucției, sau până când victima devine inconștientă.

Dacă niciuna dintre metode nu a dat roade, iar victima încă nu poate respira, aceasta își va pierde inevitabil starea de conștiență. Acest lucru înseamnă că a intrat în stop cardiac, iar tu trebuie să începi resuscitarea cardio-pulmonară.

Dacă vrei să înveți cum să execuți eficient aceste manevre, dar și alte noțiuni esențiale de prim ajutor, te așteptăm la cursurile noastre din Cluj, București sau Iași!

Înscrie-te acum.

Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună


Surse:

  • Juliano M, Domingo R, Mooney MS, Trupiano A. Assessment of the LifeVac, an anti-choking device, on a human cadaver with complete airway obstruction. Am J Emerg Med. 2016 Aug;34(8):1673–4.
  • Sursă poză

În acest articol:

E-BOOK GRATUIT

Cum intervenim în situațiile critice?

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant în format digital pe e-mail:

Ai aflat ceva nou citind acest articol?
Distribuie-l și prietenilor tăi.

Îți recomandăm și următoarele articole

Atacul de panică este un episod brusc de frică intensă care declanșează reacții fizice atunci...
Hemoragia digestivă reprezintă cea mai frecventă formă de hemoragie internă. ...

Învață tehnicile elementare de prim ajutor descărcând acest e-book gratuit.

Alătură-te comunității și primești cartea instant pe e-mail: