Alătură-te comunității noastre
O serie de articole prin care să răspundem la întrebările aflate pe buzele tuturor
Image of the article
Expresii din domeniul medical folosite greșit
07 iun. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
În practica noastră de zi cu zi întâlnim adesea expresii și cuvinte din domeniul medical ce sunt folosite greșit de către pacienții noștri. De aceea, am decis să le reunim pe cele mai des întâlnite și să le explicăm și corectăm.
Citește tot
Image of the article
Mituri comune în prim ajutor. 5 idei greșite demontate
05 iun. 2023
inEducațional
Bianca-Elena State
Defibrilatorul e greu de folosit? Poți să-ți inghiti limba? Punem gheață pe o arsură? Există o serie de mituri și concepții greșite în ceea ce privește acordarea primului ajutor. Ca să ajutăm cu adevărat într-o situație de urgență, este important să avem informații corecte și să ne bazăm pe ghidurile și practicile recomandate de organizațiile medicale și de prim ajutor.
Citește tot
Image of the article
Primul ajutor in infarctul miocardic
17 mai 2023
inEducațional
Bianca-Elena State
Primul ajutor în infarctul miocardic poate face diferența dintre viață și moarte. Cunoașterea semnelor și simptomelor infarctului miocardic și solicitarea asistenței medicale pot crește șansele de supraviețuire și de recuperare ale victimei.
Citește tot
Image of the article
Trebuie femeile însărcinate să poarte centura de siguranță?
23 apr. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Trebuie purtată centura chiar dacă vehiculul este dotat cu sistem Air Bag? DA! Centura trebuie purtată și în această situație. Air Bag-urile sunt proiectate în așa fel încât să funcționeze optim atunci când și centura de siguranță este purtată corect. Folosirea sistemului Air Bag nu înlocuiește folosirea centurii de siguranță și viceversa! Dacă centura nu este purtată, Air Bag-ul nu protejează de lovirea de interiorul mașinii sau de alți pasageri și nici de proiectarea în afara vehiculului.
Citește tot
Image of the article
La ce cazuri participă elicopterele SMURD?
05 apr. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Pe scurt, elicopterele SMURD 🚁 sunt destinate exclusiv misiunilor de salvare a pacienților aflați în stare critică, care au nevoie de o intervenție rapidă și de cea mai înaltă competență. Acest serviciu este unul public și este reglementat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 126/2003. Există 3 tipuri de misiuni executate de elicopterele SMURD: 1. Primare: - Accidente rutiere extrem de grave, cu victime a căror viață este în pericol; - Pacienți aflați într-o stare critică și care se află în locuri inaccesibile în timp util de către echipajele terestre; - Pacienţi suferind de afecţiuni acute cu potenţial mare de agravare în lipsa altor mijloace de intervenţie în apropiere sau care pot să ajungă mai rapid decât elicopterul; - Intervenţii în sprijinul echipajelor de urgenţă terestre. 2. Secundare: - Cazuri critice aflate internate în unităţi sanitare care nu pot asigura investigarea şi/sau asistenţa medicală corespunzătoare, fiind necesar transferul pacientului către o unitate sanitară specializată; - Transferul nou-născuţilor aflaţi în stare critică, care necesită asistenţă medicală specializată pe durata transferului şi necesită incubator şi echipamente speciale de monitorizare şi eventual ventilaţie. 3. Speciale: - Transportul personalului specializat pentru transplant; - Transportul organelor prelevate în vederea transplantului; - Misiuni de căutare-salvare; - Alte misiuni de natură medicală, fie cu caracter umanitar, fie cu implicaţii directe în domeniul siguranţei publice sau siguranţei naţionale, ordonate de Ministerul Sănătăţii sau de Ministerul Afacerilor Interne, care nu pot fi efectuate în timp util, în siguranţă, cu alte mijloace. Zonele de responsabilitate ale punctelor de operare aeromedicală care funcţionează în prezent sunt: 📍 pentru SMURD Bucureşti, judeţele: Bucureşti/Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Giurgiu şi Dâmboviţa; 📍 pentru SMURD Târgu-Mureş, judeţele: Alba, Cluj, Sibiu, Mureş, Sălaj, Covasna, Maramureş, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Baia Mare. 📍 pentru SMURD Iaşi, judeţele: Iaşi, Bacău, Suceava, Botoşani, Vaslui şi Neamţ. 📍 pentru SMURD Arad, judeţele: Arad, Timiş, Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin. 📍 pentru SMURD Craiova, judeţele: Dolj, Olt, Gorj, Argeş, Mehedinţi, Vâlcea, Teleorman şi Hunedoara. 📍 pentru SMURD Galaţi, judeţele: Galaţi, Brăila, Vrancea şi Buzău. 📍 pentru SMURD Constanța, judeţele: Contanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. 📍 pentru SMURD Jibou, judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare şi Bihor. 💬 Lăsăm în comentarii și câteva date tehnice pentru cei pasionați 😉. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună Sursă info: www.smurd.ro www.aviatie.mai.gov.ro Sursă foto: www.obiectivmedia.ro
Citește tot
Image of the article
Sunt toate ambulanțele la fel? Este una mai bună decât cealaltă?
22 mar. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Răspunsul pe scurt: nu toate ambulanțele sunt la fel și nu orice ambulanță poate rezolva orice urgență medicală care apare, indiferent de gravitatea ei. Motivul pentru care lucrurile sunt în acest fel este că nu pe toate ambulanțele activează echipaje cu medic. Dar câte ambulanțe cu medic există în orașele mari din România (unde avem și o statistică)? Aici vorbim de ambulanțele SMURD de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) și cele ale Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) - Ambulanțe de Resuscitare și Terapie Intensivă (ARTI). Cluj-Napoca: 5 ambulanțe cu medic pentru tot orașul (3 ARTI + 2 TIM) Târgu-Mureș: 5 ambulanțe cu medic (4 ARTI + 1 TIM) Timișoara: 4 ambulanțe cu medic (3 ARTI + 1 TIM) Brașov: 3 ambulanțe cu medic (2 ARTI + 1 TIM)
Citește tot
Image of the article
Când poți să oprești o resuscitare?
11 mar. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
A abandona o resucitare nu este ușor. Există totuși câteva situații în care putem să oprim compresiunile toracice efectuate unei victime în stop cardio-respirator: 1. Victima dă semne că își revine (caz în care trebuie să ne asigurăm că respiră) - situația cea mai fericită din toate punctele de vedere. 2. Echipajul de pe ambulanță ajunge la caz și poate prelua resuscitarea. 3. Salvatorul este singur și se epuizează - o resuscitare este mult mai obositoare decât ne imaginăm majoritatea dintre noi. Recomandarea este ca, atunci când există mai mulți martori, un salvator să nu efectueze compresiuni mai mult de 2 minute, pentru că, din cauza efortului solicitant, calitatea și eficiența acestora scad.
Citește tot
Image of the article
De ce pun operatorii 112 atât de multe întrebări când suni pentur o urgență?
12 feb. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Cum este gestionat un apel? De ce se pun atât de multe întrebări? - Operatorul pune o serie de întrebări pentru a identifica urgența și pentru a completa fișa de caz. - Întrebările la care trebuie să răspundă apelantul: 1. Ce urgență aveți? – Descrieți pe scurt situația pe care o întâmpinați. 2. Unde se întâmplă? – Oferiți cât mai exact adresa sau locul unde este necesară intervenția. 3. Câte persoane sunt rănite? Care este starea lor? Ce simptome au? - O ambulanță se poate ocupa de o singură victimă. De aceea este important ca operatorul să știe situația de la fața locului pentru a putea trimite suficiente echipaje și mai ales de competența potrivită (echipaj SMURD - Terapie Intensivă Mobilă / SMURD - Echipaj de Prim Ajutor / Ambulanță cu medic / Ambulanță cu asistent etc). 4. Cum vă numiți? / Cum se numesc victimele? 5. Ce vârstă aveți? / Ce vârste au victimele? - Copiii nu sunt ”oameni în miniatură” și prin urmare îngrijirea acestora diferă de cea a unui adult. - Operatorul repetă informațiile pe scurt pentru a se asigura că au fost primite corect și transferă apelul și fișa cazului la dispecerii serviciilor solicitate. - Aceștia vă vor pune întrebări suplimentare pentru a ajunge la caz cât mai pregătiți.
Citește tot
Image of the article
De ce oamenii nu acordă primul ajutor?
14 ian. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De multe ori am auzit că cineva avea nevoie de ajutor, dar cei din jur doar stăteau și filmau ce se întâmpla. De ce au oamenii asemenea reacții? De ce nu ajută atunci când este nevoie? Motivele sunt numeroase. În primul rând, este vorba de teama de a face ceva greșit. Acest lucru se întâmplă pentru că educația medicală este la un nivel scăzut în rândul populației. Dar acest lucru are o rezolvare, și anume apelarea la 112. Dispecirii sunt antrenați în a explica pe loc ce manevre de prim ajutor trebuie făcute, dar și în ce mod, astfel încât ele să fie eficiente.
Citește tot
Image of the article
Cum te poți ajuta în caz de leșin?
21 dec. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Știai că te poți ajuta singur să scapi de un leșin? Pe scurt, leșinul este cunoscut în popor ca fiind o stare de slăbiciune, de lipsă de putere sau de vlagă, care poate să fie însoțită sau nu de o pierdere subită și trecătoare a stării de conștiență. Medical, acest fenomen poartă denumirea de sincopă (sau pre-sincopă, dacă nu apare pierderea conștienței) și poate să fie de mai multe tipuri: 1. Sincopă vaso-vagală: adică, din diverse motive (căldură excesivă, vederea sângelui în timpul recoltării pentru analize, etc), apare o scădere bruscă a tensiunii arteriale, iar creierul nu mai primește suficient oxigen și își dă un “restart”, iar persoana își pierde starea de conștiență. 2. Sincopă ortostatică: apare la ridicarea bruscă în picioare, deoarece sângele trebuie să învingă gravitația pentru a ajunge la creier. În mod normal, avem reflexe care să ajute la acomodarea cu noua poziție dar, când aceste reflexe sunt depășite sau apar prea lent, fluxul de sânge din creier scade și apare sincopa. 3. Sincopa situațională: apare în situații precum efortul de tuse, de urinare, de defecare sau de înghițire. Semnele unei sincope: - amețeală, piele palidă, transpirații - senzație de căldură - vedere încețoșată - greață, disconfort abdominal Cum TE POȚI ajuta dacă simți că o să leșini? Îți poți aplica așa-numitele ”manevre de contrapresiune”. Există 3 variante din care poți alege, scopul lor fiind comun - acela de a ajuta sângele să plece din periferie (mâini, picioare) și să se îndrepte spre zonele vitale din corp (inimă și creier): 1. Așază-te în poziție de genuflexiune (poza 1). 2. Trage cu putere de mâini, ținând degetele împreunate strâns (poza 2). 3. Strânge tare picioarele unul peste celălalt (poza 3). Tu știai de aceste variante de prevenire a leșinului? Dacă nu, în ce situații ai pățit să leșini? Lasă-ne răspunsul tău mai jos în comentarii. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Image of the article
Sângerările nazale la copii
07 dec. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De ce copiilor le curge ocazional sânge din nas? Sângerările nazale (epistaxisul) se întâlnesc mai des în rândul copiilor, dar pot apărea chiar și la adulți. Nasul începe să sângereze atunci când vasele mici de sânge de la nivelul mucoasei se irită și se slăbesc, rupându-se chiar și la evenimente minore, precum o suflare mai puternică a nasului, un aer mai uscat sau chiar un strănut. Ce NU trebuie să faci cu un copil care sângerează din nas? Cu toții ne amintim cum, atunci când eram mici, eram puși să ne întindem pe spate, uneori cu mâna stângă ridicată (nu știm nici până astăzi de ce). Nu trebuie să facem asta, deoarece sângele va ajunge în stomac și va provoca grețuri și vărsături, fiind un veritabil iritant gastric. Ce POȚI să faci? 1. Ridică-l în picioare și apleacă-l ușor în față. Trebuie să faci acest lucru pentru a evita înghițirea de sânge și secreții nazale. 2. Aplică presiune pe nara care sângerează. Apasă partea moale a nării, ca atunci când vrei să sari în piscină. 3. Menține compresia minim 5 minute înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit. Poți introduce și o compresă mică sau un șervețel în nara care sângerează, pentru a ajuta compresia. După oprirea sângerării, evită să sufli nasul copilului sau să încerci să elimini imediat „dopul” care oprește sângerarea.
Citește tot
Image of the article
Este în siguranță copilul tău atunci când conduci? | Academia de Prim Ajutor
19 oct. 2022
inEducațional
Dr. Paul Oarga
Un copilaș a murit după ce a fost proiectat din scaunul auto în care nu a fost asigurat corespunzător. O viață de om, de care suntem direct responabili, s-a stins.
Citește tot
Image of the article
Toxiinfecția alimentară
03 sept. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Chiar daca este neplacut, afla de la specialisti principalele simptome, cand trebuie sa mergi la medic si cel mai important cum sa reactionezi.
Citește tot
Image of the article
Roșu în gât de la înghețată?
30 aug. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De când suntem mici ni s-a spus că nu e bine să mâncăm sau să bem ceva rece din cauza riscului de a face ”roșu în gât”. Mit sau adevăr?
Citește tot
Image of the article
Când trebuie un părinte să meargă cu copilul la medicul ortoped?
15 iun. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Genunchi care se ating, piciorușe care se rotesc, picior plat, ce încălțăminte este recomandată copiilor, când trebuie să consulte ortopedul pediatru?
Citește tot
Image of the article
Pot să fiu dat în judecată dacă acord primul ajutor și greșesc ceva?
03 iun. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Există mai multe motive pentru care ne este frică să intervenim într-o situație critică. Unul din ele este teama de a face ceva greșit. Și da, poți ajunge la închisoare în anumite situații.
Citește tot
Image of the article
Cât de gravă e o lovitură la cap pentru un copil?
03 iun. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Parcă nu există panică mai mare pe lumea aceasta ca atunci când copilul tău suferă un accident. Este important ca părinte să știi cum să acorzi primul ajutor, dar și când să aduci copilul la spital.
Citește tot
Image of the article
Ce poți să faci dacă te-a mușcat o viperă? | Academia de Prim Ajutor
19 mai 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Pare foarte de speriat, dar 70% din mușcăturile de viperă sunt minore. Cum? Adică nu murim sigur și putem trăi fără ser antiviperin? Da. Citește articolul și vezi cum trebuie să acționezi în cazul unei mușcături de viperă.
Citește tot
Image of the article
Trebuie să merg la UPU daca m-a mușcat o căpușă? | Academia de Prim Ajutor
08 mai 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
A venit soarele, vremea frumoasa si lumea iese la iarba-verde. Cea mai comuna prezentare in aceasta perioada este muscatura de capusa, pe care o poti scoate chiar tu, daca urmaresti cativa pasi simpli. Si nu uita de antibiotic. De la medicul de familie, evident.
Citește tot
Image of the article
Este periculos garoul pentru a opri o sangerare? | Academia de Prim Ajutor
06 mai 2022
inEducațional
Dr. Paul Oarga
Ești în parc și prietenul tău tocmai s-a tăiat foarte adânc la picior intr-o sticlă spartă ce era pe jos. Deja curge mult sânge, cineva a sunat la 112, însă e nevoie să faci ceva până ajung ajutoare...
Citește tot
Image of the article
Doar medicul are voie să facă masaj cardiac?
29 mar. 2022
inEducațional
Dr. Paul Oarga
Resuscitarea cardio-pulmonară sau masajul cardiac, mai simplu, este o tehnică pe care toți trebuie să o știm. Există foarte multe întrebări referitoare la cum poți salva pe cineva atunci când inima nu mai bate. Primul pas este să îți dai seama de acest lucru, apelul 112 și apoi te apuci de treabă: fără ajutorul tău, cel mai probabil victima va muri.
Citește tot
Încarcă mai multe articole