Când poți să oprești o resuscitare?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
11 mar. 2023
A abandona o resucitare nu este ușor.
Există totuși câteva situații în care putem să oprim compresiunile toracice efectuate unei victime în stop cardio-respirator:
1. Victima dă semne că își revine (caz în care trebuie să ne asigurăm că respiră) - situația cea mai fericită din toate punctele de vedere.
2. Echipajul de pe ambulanță ajunge la caz și poate prelua resuscitarea.
3. Salvatorul este singur și se epuizează - o resuscitare este mult mai obositoare decât ne imaginăm majoritatea dintre noi. Recomandarea este ca, atunci când există mai mulți martori, un salvator să nu efectueze compresiuni mai mult de 2 minute, pentru că, din cauza efortului solicitant, calitatea și eficiența acestora scad.
Nu în ultimul rând:
- SIGURANȚA SALVATORULUI - atunci când siguranța celui care intervine este pusă în pericol, acordarea primului ajutor se va face doar după asigurarea zonei.
!! Pericolele pot fi atât vizibile cât și ascunse - cabluri de curent prinse sub victimă, scurgeri de gaze toxice inodore, pericol de explozie sau alunecare de teren etc.
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună
Tags:
prim
ajutor
curs
salveaza
viata
masaj
cardiac
academia
sos
salvam
112
urgenta
upu
smurd
academiadeprimajutor
infarct
durere toracica
primajutor
medic
salvator
romania
schimbare
tânăr
ambulanta
saj
urgeta
tratament
Mit
Adevar
siguranta
stop cardiorespirator
adrenalina
inconstient
defibrilator

Mai multe articole

Image of the article
Sunt toate ambulanțele la fel? Este una mai bună decât cealaltă?
22 mar. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Răspunsul pe scurt: nu toate ambulanțele sunt la fel și nu orice ambulanță poate rezolva orice urgență medicală care apare, indiferent de gravitatea ei. Motivul pentru care lucrurile sunt în acest fel este că nu pe toate ambulanțele activează echipaje cu medic. Dar câte ambulanțe cu medic există în orașele mari din România (unde avem și o statistică)? Aici vorbim de ambulanțele SMURD de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) și cele ale Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) - Ambulanțe de Resuscitare și Terapie Intensivă (ARTI). Cluj-Napoca: 5 ambulanțe cu medic pentru tot orașul (3 ARTI + 2 TIM) Târgu-Mureș: 5 ambulanțe cu medic (4 ARTI + 1 TIM) Timișoara: 4 ambulanțe cu medic (3 ARTI + 1 TIM) Brașov: 3 ambulanțe cu medic (2 ARTI + 1 TIM)
Citește tot
Image of the article
Când poți să oprești o resuscitare?
11 mar. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
A abandona o resucitare nu este ușor. Există totuși câteva situații în care putem să oprim compresiunile toracice efectuate unei victime în stop cardio-respirator: 1. Victima dă semne că își revine (caz în care trebuie să ne asigurăm că respiră) - situația cea mai fericită din toate punctele de vedere. 2. Echipajul de pe ambulanță ajunge la caz și poate prelua resuscitarea. 3. Salvatorul este singur și se epuizează - o resuscitare este mult mai obositoare decât ne imaginăm majoritatea dintre noi. Recomandarea este ca, atunci când există mai mulți martori, un salvator să nu efectueze compresiuni mai mult de 2 minute, pentru că, din cauza efortului solicitant, calitatea și eficiența acestora scad.
Citește tot
Vezi toate