Care sunt cauzele sforăitului și când trebuie să mergi la doctor? | ADPA
Autor: Iulia Givan

Sforăitul este zgomotul produs, în timpul somnului, de trecerea aerului la nivelul căilor aeriene superioare obstrucționate. În timpul somnului mușchii de la nivelul gâtului și limba se relaxează, ceea ce blochează parțial căile respiratorii, producând vibrații la trecerea aerului. Cu cât obstrucția este mai semnificativă, cu atât vibrația este mai puternică și sforăitul mai zgomotos.

❗️ Sforăitul nu reprezintă întotdeauna o problemă medicală, dar poate fi simptomul unor probleme de sănătate care necesită tratament.


Câteva din cauzele cele mai frecvente ale sforăitului sunt: obezitatea, consumul de alcool, congestia nazală cauzată de alergii/răceală , deviația de sept, hipertrofia amigdalelor, iregularitate la nivelul oaselor feței, hipotiroidism etc.


Înafară de faptul că deranjează partenerul, sforăitul poate avea consecințe grave dacă se asociază cu sindromul de apnee în somn obstructiv (SASO). Acesta este caracterizat prin oprirea respirației în timpul somnului (apnee) sau micșoarea fluxului de aer (hipopnee), din cauza obstrucției importante la nivelul cailor respiratorii. În cazul prezentei SAOS, sforăitul este zgomotos, urmat de câteva secunde de pauză (cauzat de oprirea respirației), după care respirația se reia zgomotos. Pe lângă acest pattern al sforăitului dat de pauzele respiratorii din timpul somnului, există și alte simptome care pot sugera prezența SAOS și care impun prezentarea la medic:


  • somnolență în timpul zilei
  • dureri de cap matinale
  • oboseală la trezire
  • scăderea capacității de memorare, atenție și concentrare.


Este important de înțeles ca nu orice persoană care sforăie are sindrom de apnee în somn, dar dacă acesta este prezent, depistat târziu și netratat poate determina complicații precum: bolile cardiovasculare (hipertensiune arteriala, infarctul miocardic, aritmii), accident vascular cerebral , diabet, tulburări de atenție și concentrate, iritabilitate, depresie, impotență.


Tratamentul include modificări ale stilului de viață ( scăderea în greutate, evitarea consumuli de alcool), terapia CPAP ( Continuous positive airway pressure) – aparat care introduce în căile nazale aer cu presiune pozitivă, sau intervenții chirurgicale în cazul prezenței unor obstacole anatomice.


În căutarea noastră ne-am informat din următoarele surse:


https://www.uptodate.com/contents/snoring-in-adults?search=snoring&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/snoring#:~:text=Your%20doctor%20should%20evaluate%20any,sleep%20apnea%20is%20to%20blame.

https://www.medscape.com/viewarticle/488979_1

Mai multe articole

Image of the article
Ne protejează vaccinurile împotriva noilor tulpini de COVID? | ADPA
inEducațional
Mara Mihailescu
In urma mutatiilor virusului SARS-COV-2 acesta pare sa fie mai contagios si mai virulent. Ce inseamna toate acestea pentru noi?
Citește tot
Image of the article
Care sunt cauzele sforăitului și când trebuie să mergi la doctor? | ADPA
inEducațional
Iulia Givan
Remediu pentru sforait? Problemele care cauzeaza sindromul de apnee in somn trebuie tratate inainte de aparitia complicatiilor.
Citește tot
Vezi toate