Ce trebuie sa faci in cazul unui accident rutier?
Autor: Dr. Paul Oarga
Jan 21, 2022

Siguranța salvatorului

▪️ Marchează zona - ca alții să nu te accidenteze (parcăm ambulanța pe mijloculul drumului tocmai pentru a ne proteja);

▪️ Asigură vehiculul - ca acesta să nu se miște/răstoarne și șă accidenteze și alte persoane.


Scena accidentului

▪️ Triajul victimelor: număr, copil/adult, stare generală, încarcerat sau blocat (pentru a știi ce echipaj de urgență să se trimită)

▪️ Apelul la 112


Evaluarea primară a victimelor

▪️ Conștient/Inconștient - Răspunde sau nu la stimul verbal sau dureros;

▪️ A - Cale aeriană - Este blocată cu sânge, obiecte străine? Trebuie eliberată;

▪️ B - Respirația - Verifică dacă respiră sau nu;

▪️ C - Verificarea circulației - RCP;


Persoana incoștientă și care nu respiră este în 𝐒𝐓𝐎𝐏 𝐂𝐀𝐑𝐃𝐈𝐎 𝐑𝐄𝐒𝐏𝐈𝐑𝐀𝐓𝐎𝐑, trebuie să o întorci pe spate (limitând mobilizarea coloanei) și șă începi compresiunile toracice și eventual respirațiile salvatoare.


Tratarea leziunilor amenintatoare de viață

▪️ Sângerarea masivă: tehnici de hemostază (compresiune, garou etc);

▪️ Asfixia mecanică: poziție vicioasă, corpi străini.

▪️ Prevenția hipotermiei: folie de supraviețuire, pătură.


În plus:

  • NU vom mobiliza vicitima unui politraumatism decât în fața unui pericol iminent (ex: incendiu, pericol de explozie, stop cardio respirator, asfixie mecanică etc).
  • Dacă este OBLIGATORIU să mobilizăm victima vom încerca să limităm această activitate la minimul necesar și menținând coloana vertebrala cât mai dreaptă (e nevoie de mai mulți salvatori și o tehnică bună).
  • Toate aceste lucruri sunt discutate la cursurile de prim ajutor în detaliu. Trebuie doar să participi la unul.


De ce sunt vitale cursurile de prim ajutor?

Pentru că într-o zi o să fii în situația în care vei întreba disperat la telefon: „Ce să-i fac? Ce să-i fac?” și atunci e prea târziu.


Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Toxiinfecția alimentară
Sep 03, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐭𝐨𝐱𝐢𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞: - Diaree - Dureri abdominale intense - Greață - Vărsături - Febră - apare mai rar. În cazurile mai grave, episoadele repetate de diaree și vărsătură pot duce la o deshidratare severă.
Citește tot
Image of the article
Roșu în gât de la înghețată?
Aug 30, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
NU faci roșu în gât nici de la înghețată🍦, nici de la apa rece🧊! Un pic surprinzător, asa-i? Mai ales după ce cu toții am auzit de nenumărate ori în copilărie, de la o mamă, o bunică sau o mătușă, că nu avem voie să mâncăm înghețată sau să bem apă rece pentru că o să ne doară gâtul. Adevărul este că durerile de gât nu apar pentru că în urmă cu o zi-două-trei au fost consumate alimente reci. Totuși, aceste dureri sunt cât de poate de reale și chiar există, dar au alte cauze. Iată care sunt acestea: - O infecție bacteriană sau virală🦠 - cu alte cuvinte, ”roșul în gât” se poate transmite, fie prin contact direct cu persoana bolnavă, fie prin folosirea obiectelor contaminate de aceasta: pahar de băutură, tacâmuri, sticle de apă/suc. - Respiratul pe gură👄 - este mult mai iritant pentru gât și favorizează uscarea și, implicit, iritarea lui. Dacă un copil este cunoscut cu probleme din sfera ORL care cauzează respiratul pe gură (polipi nazali, deviații de sept, congestie nazală, etc) este foarte posibil ca acesta să dezvolte mult mai des dureri de gât. - Bine-cunoscuta gripă🌬️. - Corpi străini rămași la nivelul gâtului. Se poate preveni ”roșul în gât”? Da. Prin simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă și asigurarea copilului un sistem imunitar sănătos. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte dacă îi administăm 1-2 vitamine într-o zi, ci printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, odihnă suficientă și activitate fizică regulată. În consluzie, lăsați copiii să se bucure de o înghețată (mai ales acum vara) pentru că nu o să facă roșu în gât. #DemontamMituri P.S. Știai că uneori chiar este recomandat să dăm copiilor să manânce ceva rece, precum o înghețață? Așa cum pe o piele iritată de o arsură de soare☀️ nu ne dorim să punem apă fierbinte la duș, nici printr-un gât iritat nu dorim să treacă lichide fierbinți, ca de exemplu supă sau ceai. În cazul unui gât iritat, o înghețată are mai mult potențial să aline pe moment durerea decât ceva fierbinte. Așadar, oricât de gustoasă ar fi supa făcută cu drag de mama sau bunica pentru copilul răcit, pentru binele lui trebuie să ne asigurăm că aceasta este consumată la o temperatură care să nu îi creeze un disconfort suplimentar. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate