Ce trebuie sa faci in cazul unui accident rutier?
Autor: Dr. Paul Oarga
21 ian. 2022

Siguranța salvatorului

▪️ Marchează zona - ca alții să nu te accidenteze (parcăm ambulanța pe mijloculul drumului tocmai pentru a ne proteja);

▪️ Asigură vehiculul - ca acesta să nu se miște/răstoarne și șă accidenteze și alte persoane.


Scena accidentului

▪️ Triajul victimelor: număr, copil/adult, stare generală, încarcerat sau blocat (pentru a știi ce echipaj de urgență să se trimită)

▪️ Apelul la 112


Evaluarea primară a victimelor

▪️ Conștient/Inconștient - Răspunde sau nu la stimul verbal sau dureros;

▪️ A - Cale aeriană - Este blocată cu sânge, obiecte străine? Trebuie eliberată;

▪️ B - Respirația - Verifică dacă respiră sau nu;

▪️ C - Verificarea circulației - RCP;


Persoana incoștientă și care nu respiră este în 𝐒𝐓𝐎𝐏 𝐂𝐀𝐑𝐃𝐈𝐎 𝐑𝐄𝐒𝐏𝐈𝐑𝐀𝐓𝐎𝐑, trebuie să o întorci pe spate (limitând mobilizarea coloanei) și șă începi compresiunile toracice și eventual respirațiile salvatoare.


Tratarea leziunilor amenintatoare de viață

▪️ Sângerarea masivă: tehnici de hemostază (compresiune, garou etc);

▪️ Asfixia mecanică: poziție vicioasă, corpi străini.

▪️ Prevenția hipotermiei: folie de supraviețuire, pătură.


În plus:

  • NU vom mobiliza vicitima unui politraumatism decât în fața unui pericol iminent (ex: incendiu, pericol de explozie, stop cardio respirator, asfixie mecanică etc).
  • Dacă este OBLIGATORIU să mobilizăm victima vom încerca să limităm această activitate la minimul necesar și menținând coloana vertebrala cât mai dreaptă (e nevoie de mai mulți salvatori și o tehnică bună).
  • Toate aceste lucruri sunt discutate la cursurile de prim ajutor în detaliu. Trebuie doar să participi la unul.


De ce sunt vitale cursurile de prim ajutor?

Pentru că într-o zi o să fii în situația în care vei întreba disperat la telefon: „Ce să-i fac? Ce să-i fac?” și atunci e prea târziu.


Tags:

Mai multe articole

Image of the article
De ce oamenii nu acordă primul ajutor?
14 ian. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De multe ori am auzit că cineva avea nevoie de ajutor, dar cei din jur doar stăteau și filmau ce se întâmpla. De ce au oamenii asemenea reacții? De ce nu ajută atunci când este nevoie? Motivele sunt numeroase. În primul rând, este vorba de teama de a face ceva greșit. Acest lucru se întâmplă pentru că educația medicală este la un nivel scăzut în rândul populației. Dar acest lucru are o rezolvare, și anume apelarea la 112. Dispecirii sunt antrenați în a explica pe loc ce manevre de prim ajutor trebuie făcute, dar și în ce mod, astfel încât ele să fie eficiente.
Citește tot
Image of the article
Cum te poți ajuta în caz de leșin?
21 dec. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Știai că te poți ajuta singur să scapi de un leșin? Pe scurt, leșinul este cunoscut în popor ca fiind o stare de slăbiciune, de lipsă de putere sau de vlagă, care poate să fie însoțită sau nu de o pierdere subită și trecătoare a stării de conștiență. Medical, acest fenomen poartă denumirea de sincopă (sau pre-sincopă, dacă nu apare pierderea conștienței) și poate să fie de mai multe tipuri: 1. Sincopă vaso-vagală: adică, din diverse motive (căldură excesivă, vederea sângelui în timpul recoltării pentru analize, etc), apare o scădere bruscă a tensiunii arteriale, iar creierul nu mai primește suficient oxigen și își dă un “restart”, iar persoana își pierde starea de conștiență. 2. Sincopă ortostatică: apare la ridicarea bruscă în picioare, deoarece sângele trebuie să învingă gravitația pentru a ajunge la creier. În mod normal, avem reflexe care să ajute la acomodarea cu noua poziție dar, când aceste reflexe sunt depășite sau apar prea lent, fluxul de sânge din creier scade și apare sincopa. 3. Sincopa situațională: apare în situații precum efortul de tuse, de urinare, de defecare sau de înghițire. Semnele unei sincope: - amețeală, piele palidă, transpirații - senzație de căldură - vedere încețoșată - greață, disconfort abdominal Cum TE POȚI ajuta dacă simți că o să leșini? Îți poți aplica așa-numitele ”manevre de contrapresiune”. Există 3 variante din care poți alege, scopul lor fiind comun - acela de a ajuta sângele să plece din periferie (mâini, picioare) și să se îndrepte spre zonele vitale din corp (inimă și creier): 1. Așază-te în poziție de genuflexiune (poza 1). 2. Trage cu putere de mâini, ținând degetele împreunate strâns (poza 2). 3. Strânge tare picioarele unul peste celălalt (poza 3). Tu știai de aceste variante de prevenire a leșinului? Dacă nu, în ce situații ai pățit să leșini? Lasă-ne răspunsul tău mai jos în comentarii. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate