Când trebuie un părinte să meargă cu copilul la medicul ortoped?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
Jun 15, 2022
Deformările membrelor inferioare la copii constituie o sursă de îngrijorare curentă a părinților. Este unul dintre cele mai frecvente motive de consult în secțiile de ortopedie pediatrică. Deși, în majoritatea cazurilor, nu este vorba nici despre o malformație, nici despre o maladie, nici despre o anomalie susceptibilă de a fi responsabilă de sechele prejudiciabile la vârsta adultă, unii părinți asociază aceste modificări cu diferite tipuri de încălțăminte sau se îngrijorează despre tipul de încălțăminte adaptat copiilor. Și totuși… în ce situații o consultație medicală poate fi justificată ?
𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐢̂𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐚𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬𝐜𝐮𝐭𝐞 𝟐 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐢𝐢 :
- Anatomia evoluează în cursul vieții. Ea se schimbă într-o manieră importantă, dar păstrându-se în normalitate, de la concepție până la îmbătrânire (ontogeneza). Cu toții știm că fața fiecărui individ evoluează de la naștere până la vârsta adultă, și încă și mai mult după. În aceeași măsură evoluează și forma membrelor inferioare.
- Adultul tânăr este luat întotdeauna că și referință. De aceea, avem tendința eronată de a consideră copilul că fiind un adult în miniatură. Ne mirăm atunci când genunchii se ating în așa măsură încât se împiedică în timp ce aleargă, aspect pe care nu îl vedem la adultul tânăr. Scheletului unui copil îi trebuie lăsat timpul necesar să ajungă la aspectul adult.
𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥𝐚 𝐚 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐢 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐢𝐢?
Privind din față, morfologia membrelor inferioare trece prin 3 etape:
𝐃𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐩𝐚𝐧𝐚 𝐥𝐚 𝐯𝐚𝐫𝐬𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟐 𝐚𝐧𝐢, morfologia obișnuită este cea de « genu varum » (gambe în « O » sau « Lucky Luke »). Deși gleznele pot fi lipite una de altă, persistă o distanță care poate depăși 5 cm între cei 2 genunchi. Această morfologie este fiziologică până la un an după achiziția mersului, apoi genunchii se apropie unul de altul progresiv înainte să treacă la faza următoare.
𝐂𝐚𝐧𝐝 𝐬𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐦 𝐨𝐫𝐭𝐨𝐩𝐞𝐝𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭𝐫𝐮? Dacă deformarea nu este simetrică, dacă are tendința de a se accentua (creșterea distanței dintre cei 2 genunchi) sau dacă nu a dispărut până la vârstă de 4 ani.
𝐃𝐞 𝐥𝐚 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝟑 𝐚𝐧𝐢 𝐥𝐚 𝟖 𝐚𝐧𝐢, morfologia obișnuită este în « genu valgum » (gambe în « X »). Deși cei 2 genunchi sunt în contact unul cu altul, persistă o distanță între cele 2 glezne între 5 și 7 cm. Copilul este jenat, în mod special, când aleargă și are tendința să se împiedice frecvent, genunchii incălecându-se în timpul cursei.
𝐂𝐚𝐧𝐝 𝐬𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐦 𝐨𝐫𝐭𝐨𝐩𝐞𝐝𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭𝐫𝐮? Dacă deformarea nu este simetrică, dacă are tendința de a se accentua (creșterea distantei între cele 2 glezne), dacă copilul prezintă dureri la nivelul genunchiilor sau dacă deformarea nu dispare în perioada prepubertara.
𝐃𝐮𝐩𝐚 𝐯𝐚𝐫𝐬𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟎 𝐚𝐧𝐢, axul membrelor inferioare este obișnuit « normal », adică gleznele și genunchii ajung în contact simultan.
𝐂𝐚𝐧𝐝 𝐬𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐦 𝐨𝐫𝐭𝐨𝐩𝐞𝐝𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭𝐫𝐮? Dacă aspectul membrelor inferioare nu este simetric, dacă copilul se plânge constant de dureri la genunchi, dacă distanță între cei 2 genunchi depășește 4 cm sau dacă distanță între cele 2 glezne depășește 5 cm.
𝐂𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐮𝐭?
În toate situațiile în care morfologia este fiziologică, ar trebui așteptat momentul în care evoluția se face către următoarea etapă. Încălțămintea nu are nicio influență asupra acestei evoluții. În general, achiziția mersului la copii se face între lunile 10 și 18.
Folosirea pantofilor deasupra gleznei sau pantofilor rigizi, va ajută glezna să fie mai rigidă, mai suplă, ceea ce ar putea favoriza apariția mersului prematur. Dar, utilizarea lor nu va schimba nimic în evoluția anatomiei. De asemenea, mersul desculț este încurajat în scopul tonifierii musculaturii din jurul gleznelor. Încălțămintea “de calitate” este de cele mai multe ori mai grea și majorează perturbația vizibilă a mersului. De asemenea, tălpicile ortopedice nu au nicio influență asupra morfologiei scheletului.
Orice altă măsură (ațele, reeducare, calciu etc) nu ar fi cunoscută pentru a avea o influență asupra morfologiei. În situațîi excepționale, care ies din cadrul fiziologic descris mai sus, un tratament medical, chiar chirurgical, ar putea fi necesar pentru corecție.
𝐁𝐨𝐥𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 au, de asemenea, o morfologie evolutivă odată cu creșterea. Până la vârstă de 8 ani, tendința naturală este spre piciorul plat. Această situație este curentă, banală și indolora. Boltă plantară « se scobește » progresiv în perioada preadolescentină pentru a lua aspectul pe care îl cunoaștem la adult.
𝐂𝐚𝐧𝐝 𝐬𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐦 𝐨𝐫𝐭𝐨𝐩𝐞𝐝𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭𝐫𝐮? Dacă cele 2 picioare nu sunt simetrice sau dacă unul este dureros.
Utilizarea tălpicilor ortopedice sau a pantofilor speciali nu este justificată pentru piciorul plat la copilul până la 8 ani. Platfusul este morfologia naturală și este de dorit că să fie lăsat să evolueze. Dacă persistă la vârstă adultă și nu este operată, consecințele funcționale sunt excepționale. Tălpicile ortopedice pot fi justificate doar dacă piciorul este dureros, sau dacă aceste tălpici ameliorează confortul pantofilor sau dacă există o cauză sau o maladie responsabilă de acest platfus.
În alte situații, de altfel frecvente, părinții sunt îngrijorați de tendința copiilor de a merge cu picioarele înspre interior (mersul în rotație internă) sau înspre exterior (mersul în rotație externă). O rotație internă sau externă în jurul propriului ax al unui membru inferior de 20 de grade este fiziologică. Tendința de a merge cu piciorele înspre interior înaintea vârstei de 8 ani este normală. Copilul se va împiedică mai frecvent când aleargă. Evoluția naturală a acestei morfologii, pe de-o parte, și buna stăpânire a mersului, pe de altă parte, dau progresiv copilului o dinamică a mersului armonioasă. El este incapabil să se așeze turcește și preferă să își pună gambele în « W », cu picioarele de-o parte și altă a feselor.
𝐂𝐚𝐧𝐝 s𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐦 𝐨𝐫𝐭𝐨𝐩𝐞𝐝𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭𝐫𝐮? Când defectul este asimetric, când copilul prezintă dureri sau când este incapabil să își corecteze poziția la cerere.
𝐂𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐮𝐭? În formele fiziologice, o încălțăminte specială care să urce deasupra gleznelor sau rigidă va antrena mai multe piedici decât să reprezinte un veritabil ajutor la mers. Reeducarea sau talpicile ortopedice nu sunt justificate nici ele. Ar fi mai potrivit să se recurgă la o încălțăminte simplă, suplă, lejeră, cu șireturi sau scratch-uri. În situații patologice excepționale, o intervenție chirurgicală ar putea fi recomandată.
Mulțumim pentru postare Dr. Adyb-Adrian KHAL,
Spitalul Universitar Nisa, Franța
Spitalul Regina Maria Cluj, România
 
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună
Tags:
academiadeprimajutor
medic
romania
schimbare
tânăr
adolescent
tratament
Mit
Adevar
siguranta

Mai multe articole

Image of the article
Când trebuie un părinte să meargă cu copilul la medicul ortoped?
Jun 15, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Genunchi care se ating, piciorușe care se rotesc, picior plat, ce încălțăminte este recomandată copiilor, când trebuie să consulte ortopedul pediatru?
Citește tot
Image of the article
Pot să fiu dat în judecată dacă acord primul ajutor și greșesc ceva?
Jun 03, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Există mai multe motive pentru care ne este frică să intervenim într-o situație critică. Unul din ele este teama de a face ceva greșit. Și da, poți ajunge la închisoare în anumite situații.
Citește tot
Vezi toate