Alătură-te comunității noastre
Cred că am COVID. Ce fac acum | Academia de Prim Ajutor
Autor: Dr. Paul Oarga
29 mar. 2021

Dacă crezi că ai COVID și nu știi ce să faci mai departe, pentru început rămâi acasă. Dacă ai simptome severe, precum lipsa de aer sau alterarea stării de conștiență trebuie să suni de urgență la 112.

Ca să ne lămurim, hai să luăm cele mai comune cazuri și ce ar trebui să facem conform ghidurilor Ministerului Sănătății și INSP actualizate din 09.09.2020, respectiv 18.09.2020.

1️⃣ Am simptome sugestive:

- 𝐭𝐮𝐬𝐞 𝐬̦𝐢 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐚̆

sau

- 𝗼𝗿𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲 𝟯 𝘀𝗶𝗺𝗽𝘁𝗼𝗺𝗲 𝗱𝗶𝗻: dureri musculare, de cap, oboseală, durere în gât (vezi documentul de mai jos pentru restul simptomelor).

În acest caz trebuie să apelezi: medicul de familie și/sau DSP (Direcția de Sănătate Publică). Din nou, dacă apreciezi că situația ta este una urgentă, sună la 112. Dacă nu, vei fi sfătuit de medicul tău de familie cu privire la ce să faci și programat pentru o testare în zilele ce urmează (ATENȚIE! Din cauza numărului mare de teste poți fi programat mult mai târziu decât te aștepți). Transportul se va face (d.p.d.v. legal) DOAR cu ambulanța.

Este important să rămâi acasă și să te autoizolezi până primești alte informații.

2️⃣ Sunt contact direct:

- SIMPTOMATIC - același traseu ca și cel de mai sus;

- ASIMPTOMATIC - va trebui sa te autoizolezi 14 zile la domiciliu și să anunți medicul de familie.

▪️ Nu se recomandă testarea;

▪️ Vei fi luat în evidență de către autorități;

▪️ Părăsirea carantinării se pedepsește cu dosar penal;

▪️ Anunță orice modificare a stării tale de sănătate.

3️⃣ M-am testat și am ieșit pozitiv, ASIMPTOMATIC sau cu simptome ușoare:

Este necesar să te autoizolezi, să anunți medicul de familie și să suni/aștepți să fi sunat de cei de la DSP pentru a putea fi programat pentru un consult de boli infecțioase unde medicul de boli infecțioase, în urma unor analize hotărăște dacă poți merge acasă sau nu. Din nou, LEGAL, transportul către spital se face doar cu ambulanța.

▪️ Va trebui să rămâi 14 zile izolat la domiciliu;

▪️ Vei fi urmărit și consultat telefonic de medicul tău de familie, care după 14 zile de la testul pozitiv, te poate declara VINDECAT (cu condiția să nu fi avut nicio modificare a stării de sănătate).

▪️ Apoi, te poți întoarce la muncă, facultate, școală etc.

‼️ Nu ai nevoie să prezinți unității de învățământ sau angajatorului niciun fel de aviz epidemiologic sau test negativ.

▪️ Timp de 10 zile după ce ai fost declarat vindecat ești obligat să te distanțezi social și să porți masca.

4️⃣ M-am testat și am ieșit pozitiv, am simptome care mi se par severe:

Aici e momentul să suni la 112 unde dispeceratul, în urma apelului, va trimite de urgență o ambulanță.

5️⃣ Contact al contacților direcți - nu se specifică nimic.


✔️ Încurajăm în continuare: purtarea corectă a măștii, spălarea și dezinfecția corectă a mâinilor, precum și păstrarea distanțării sociale.

✔️ Ne-am străduit să-ți oferim cele mai practice și exacte informații. Problema este că lucrurile nu sunt întotdeauna clar menționate (legislativ) și realitatea din teren de multe ori diferă de planul autorităților. Ghidurile și recomandările sunt într-o continuă schimbare așa că această postare ar putea deveni incompletă într-un viitor apropiat.


Găsești un clip, pe aceeași temă, realizat de unul din colegii noștri, direct din secția de terapie intensivă: https://youtu.be/WSgBO4BmvsI

Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună

_______________________________________________

Notă: Acesta nu este un ghid oficial de măsuri ce trebuie luate de pacienți. Academia de Prim Ajutor nu își asumă responsabilitatea pentru efectele generate de orice interpretare a textului de mai sus și recomandă apelarea numărului de urgență 112 dacă simțiți că viața dumneavoastră este în pericol. Vă invităm să consultați documentele INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) și cele ale Ministerului Sănătății, de unde la rândul nostru, ne-am inspirat pentru a crea această postare.

https://cnscbt.ro/index.php/info-medical/1983-definitii-de-caz-si-recomandari-de-prioritizare-a-testarii-pentru-covid-19-actualizare-18-09-2020/file

https://cnscbt.ro/index.php/lex/1969-ordin-ms-nr-1513-2020-pentru-aprobarea-planurilor-privind-modalitatea-de-aplicare-de-masuri-catre-dsp-insp-saj-mf/file


Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Numerele de telefon pe care orice părinte trebuie să le aibă salvate.
10 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Să ai copii nu este ușor. Să ai copii bolnavi, cu atât mai puțin. De aceea, în ajutorul părinților au fost înființate centre de telemedicină care funcționează în mod gratuit, non-stop.
Citește tot
Image of the article
Copilul meu e bolnav. Ce mă fac?
03 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Probabil că nu există părinte care să nu fi trecut prin cel puțin un început de an școlar care a venit la pachet cu un episod de răceală sau gripă pentru copil. Dar ce este de făcut în astfel de situații? Putem trimite copilul în colectivitate sau suntem nevoiți să îl ținem acasă ori de câte ori prezintă simptome? Iată sfaturile colegei noastre, Dr. Irina Bulată-Pop, medic specialist pediatru:
Citește tot
Vezi toate