Cum dai șoc cu un defibrilator?
Autor: Dr. Amalia Boer
Dec 23, 2021

Te plimbi cu părinții tăi prin oraș când brusc, tatăl tău spune că a obosit și că-l doare foarte tare în piept. Nu trece mult timp și se prăbușește lângă tine fără suflare. Tocmai a făcut un stop cardio-respirator.Ce faci?

Este o situație gravă, dar dacă îi acorzi primul ajutor, există șansa să îl salvezi. Totul depinde doar de tine:

  1. Recunoaște stopul cardio-respirator: Inconștient? Nu respiră?
  2. Sună la 112: În funcție de urgență se alocă echipajul cel mai competent.
  3. Începe masajul cardiac și respirația artificială.
  4. Obține un defibrilator - șocul electric livrat în primele 5 minute este esențial.

Cum mă asigur că este vorba despre un stop cardio-respirator real?

Victima este conștientă? Respiră?

Dacă răspunsul este NU la ambele întrebări, atunci este vorba despre un stop cardio-respirator.

Cât timp trebuie să fac masaj cardiac?

Până când victima își revine SAU sosește echipajul de prim ajutor SAU salvatorul a epuizat.

În medie, o persoană fără antrenament poate susține un masaj cardiac eficient timp de 2 minute. După acest timp, este recomandat ca un alt salvator (dacă este disponibil) să preia masajul.

Sunt obligat să fac respirații gură la gură dacă nu mă simt confortabil, mai ales acum în perioada de pandemie?

NU. Studiile au arătat că masajul cardiac corect executat și masajul însoțit de respirații salvatoare sunt aproape la fel de eficiente

Ce este defibrilarea?

Un șoc electric pe care îl dăm pentru a reporni inima.

Există situații în care inima nu are nevoie de șoc, dar cu asta își va bate capul aparatul, nu noi.

Cum defibrilezi?

Spoiler alert! Nu e ca în filme. Nu avem voie să atingem padelele între ele, chiar dacă arată bine. De altfel, defibrilatoarele publice nici nu au acele padele (tentația ar fi prea mare...).

Defibrilatoarele amplasate în locurile publice (AED, DEA) au fost concepute pentru a fi utilizate fie că ai sau nu ai pregătire medicală.

Tot ce trebuie să faci este să pornești defibrilatorul și să urmezi instrucțiunile sonore pe care le dă:

  1. Îndepărtează hainele de pe pieptul victimei.
  2. Scoate electrozii și îndepărtează folia de protecție de pe ei (sunt undeva în spatele aparatului, nu ai cum să îi ratezi).
  3. Lipește electrozii pe pieptul victimei conform desenului de pe ei.
  4. Asigură-te că nimeni nu atinge victima în timp ce defibrilatorul analizează ritmul inimii.
  • Dacă trebuie șoc, aparatul ne va spune pe care buton să apăsăm (trebuie să ne asigurăm că nimeni nu atinge victima și că atenționăm vocal) apoi aparatul ne indică să reluăm masajul cardiac până la următoarea evaluare;
  • Dacă nu se indică șoc, aparatul ne indică să reluăm masajul cardiac până la următoarea evaluare (aproximativ 2 minute, ne spune el când).

Poate un defibrilator pentru adulți să fie folosit pe copii și bebeluși?

Da. Unele defibrilatoare vin la pachet cu un set de electrozi pediatrici. Dacă aceștia lipsesc, atunci se pot folosi electrozii pentru adulți, amplasându-i unul pe torace și unul pe spatele victimei, la nivelul inimii.

Cum aflu unde este un defibrilator pe care pot să îl folsesc?

Pentru asta lucrăm cu spor la o aplicație de prim ajutor HelpMe App care să ne zică unde găsim un aparat și să ne amintească pașii de mai sus.

Avem nevoie de tine să le punem pe hartă! Dacă știi unde se ascunde un defibrilator public, introdu-l în aplicație pe www.academiadeprimajutor.ro/help-me (formular de 30 secunde).


Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Toxiinfecția alimentară
Sep 03, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐭𝐨𝐱𝐢𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞: - Diaree - Dureri abdominale intense - Greață - Vărsături - Febră - apare mai rar. În cazurile mai grave, episoadele repetate de diaree și vărsătură pot duce la o deshidratare severă.
Citește tot
Image of the article
Roșu în gât de la înghețată?
Aug 30, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
NU faci roșu în gât nici de la înghețată🍦, nici de la apa rece🧊! Un pic surprinzător, asa-i? Mai ales după ce cu toții am auzit de nenumărate ori în copilărie, de la o mamă, o bunică sau o mătușă, că nu avem voie să mâncăm înghețată sau să bem apă rece pentru că o să ne doară gâtul. Adevărul este că durerile de gât nu apar pentru că în urmă cu o zi-două-trei au fost consumate alimente reci. Totuși, aceste dureri sunt cât de poate de reale și chiar există, dar au alte cauze. Iată care sunt acestea: - O infecție bacteriană sau virală🦠 - cu alte cuvinte, ”roșul în gât” se poate transmite, fie prin contact direct cu persoana bolnavă, fie prin folosirea obiectelor contaminate de aceasta: pahar de băutură, tacâmuri, sticle de apă/suc. - Respiratul pe gură👄 - este mult mai iritant pentru gât și favorizează uscarea și, implicit, iritarea lui. Dacă un copil este cunoscut cu probleme din sfera ORL care cauzează respiratul pe gură (polipi nazali, deviații de sept, congestie nazală, etc) este foarte posibil ca acesta să dezvolte mult mai des dureri de gât. - Bine-cunoscuta gripă🌬️. - Corpi străini rămași la nivelul gâtului. Se poate preveni ”roșul în gât”? Da. Prin simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă și asigurarea copilului un sistem imunitar sănătos. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte dacă îi administăm 1-2 vitamine într-o zi, ci printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, odihnă suficientă și activitate fizică regulată. În consluzie, lăsați copiii să se bucure de o înghețată (mai ales acum vara) pentru că nu o să facă roșu în gât. #DemontamMituri P.S. Știai că uneori chiar este recomandat să dăm copiilor să manânce ceva rece, precum o înghețață? Așa cum pe o piele iritată de o arsură de soare☀️ nu ne dorim să punem apă fierbinte la duș, nici printr-un gât iritat nu dorim să treacă lichide fierbinți, ca de exemplu supă sau ceai. În cazul unui gât iritat, o înghețată are mai mult potențial să aline pe moment durerea decât ceva fierbinte. Așadar, oricât de gustoasă ar fi supa făcută cu drag de mama sau bunica pentru copilul răcit, pentru binele lui trebuie să ne asigurăm că aceasta este consumată la o temperatură care să nu îi creeze un disconfort suplimentar. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate