Cum dai șoc cu un defibrilator?
Autor: Dr. Amalia Boer
23 dec. 2021

Te plimbi cu părinții tăi prin oraș când brusc, tatăl tău spune că a obosit și că-l doare foarte tare în piept. Nu trece mult timp și se prăbușește lângă tine fără suflare. Tocmai a făcut un stop cardio-respirator.Ce faci?

Este o situație gravă, dar dacă îi acorzi primul ajutor, există șansa să îl salvezi. Totul depinde doar de tine:

  1. Recunoaște stopul cardio-respirator: Inconștient? Nu respiră?
  2. Sună la 112: În funcție de urgență se alocă echipajul cel mai competent.
  3. Începe masajul cardiac și respirația artificială.
  4. Obține un defibrilator - șocul electric livrat în primele 5 minute este esențial.

Cum mă asigur că este vorba despre un stop cardio-respirator real?

Victima este conștientă? Respiră?

Dacă răspunsul este NU la ambele întrebări, atunci este vorba despre un stop cardio-respirator.

Cât timp trebuie să fac masaj cardiac?

Până când victima își revine SAU sosește echipajul de prim ajutor SAU salvatorul a epuizat.

În medie, o persoană fără antrenament poate susține un masaj cardiac eficient timp de 2 minute. După acest timp, este recomandat ca un alt salvator (dacă este disponibil) să preia masajul.

Sunt obligat să fac respirații gură la gură dacă nu mă simt confortabil, mai ales acum în perioada de pandemie?

NU. Studiile au arătat că masajul cardiac corect executat și masajul însoțit de respirații salvatoare sunt aproape la fel de eficiente

Ce este defibrilarea?

Un șoc electric pe care îl dăm pentru a reporni inima.

Există situații în care inima nu are nevoie de șoc, dar cu asta își va bate capul aparatul, nu noi.

Cum defibrilezi?

Spoiler alert! Nu e ca în filme. Nu avem voie să atingem padelele între ele, chiar dacă arată bine. De altfel, defibrilatoarele publice nici nu au acele padele (tentația ar fi prea mare...).

Defibrilatoarele amplasate în locurile publice (AED, DEA) au fost concepute pentru a fi utilizate fie că ai sau nu ai pregătire medicală.

Tot ce trebuie să faci este să pornești defibrilatorul și să urmezi instrucțiunile sonore pe care le dă:

  1. Îndepărtează hainele de pe pieptul victimei.
  2. Scoate electrozii și îndepărtează folia de protecție de pe ei (sunt undeva în spatele aparatului, nu ai cum să îi ratezi).
  3. Lipește electrozii pe pieptul victimei conform desenului de pe ei.
  4. Asigură-te că nimeni nu atinge victima în timp ce defibrilatorul analizează ritmul inimii.
  • Dacă trebuie șoc, aparatul ne va spune pe care buton să apăsăm (trebuie să ne asigurăm că nimeni nu atinge victima și că atenționăm vocal) apoi aparatul ne indică să reluăm masajul cardiac până la următoarea evaluare;
  • Dacă nu se indică șoc, aparatul ne indică să reluăm masajul cardiac până la următoarea evaluare (aproximativ 2 minute, ne spune el când).

Poate un defibrilator pentru adulți să fie folosit pe copii și bebeluși?

Da. Unele defibrilatoare vin la pachet cu un set de electrozi pediatrici. Dacă aceștia lipsesc, atunci se pot folosi electrozii pentru adulți, amplasându-i unul pe torace și unul pe spatele victimei, la nivelul inimii.

Cum aflu unde este un defibrilator pe care pot să îl folsesc?

Pentru asta lucrăm cu spor la o aplicație de prim ajutor HelpMe App care să ne zică unde găsim un aparat și să ne amintească pașii de mai sus.

Avem nevoie de tine să le punem pe hartă! Dacă știi unde se ascunde un defibrilator public, introdu-l în aplicație pe www.academiadeprimajutor.ro/help-me (formular de 30 secunde).


Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
De ce oamenii nu acordă primul ajutor?
14 ian. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De multe ori am auzit că cineva avea nevoie de ajutor, dar cei din jur doar stăteau și filmau ce se întâmpla. De ce au oamenii asemenea reacții? De ce nu ajută atunci când este nevoie? Motivele sunt numeroase. În primul rând, este vorba de teama de a face ceva greșit. Acest lucru se întâmplă pentru că educația medicală este la un nivel scăzut în rândul populației. Dar acest lucru are o rezolvare, și anume apelarea la 112. Dispecirii sunt antrenați în a explica pe loc ce manevre de prim ajutor trebuie făcute, dar și în ce mod, astfel încât ele să fie eficiente.
Citește tot
Image of the article
Cum te poți ajuta în caz de leșin?
21 dec. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Știai că te poți ajuta singur să scapi de un leșin? Pe scurt, leșinul este cunoscut în popor ca fiind o stare de slăbiciune, de lipsă de putere sau de vlagă, care poate să fie însoțită sau nu de o pierdere subită și trecătoare a stării de conștiență. Medical, acest fenomen poartă denumirea de sincopă (sau pre-sincopă, dacă nu apare pierderea conștienței) și poate să fie de mai multe tipuri: 1. Sincopă vaso-vagală: adică, din diverse motive (căldură excesivă, vederea sângelui în timpul recoltării pentru analize, etc), apare o scădere bruscă a tensiunii arteriale, iar creierul nu mai primește suficient oxigen și își dă un “restart”, iar persoana își pierde starea de conștiență. 2. Sincopă ortostatică: apare la ridicarea bruscă în picioare, deoarece sângele trebuie să învingă gravitația pentru a ajunge la creier. În mod normal, avem reflexe care să ajute la acomodarea cu noua poziție dar, când aceste reflexe sunt depășite sau apar prea lent, fluxul de sânge din creier scade și apare sincopa. 3. Sincopa situațională: apare în situații precum efortul de tuse, de urinare, de defecare sau de înghițire. Semnele unei sincope: - amețeală, piele palidă, transpirații - senzație de căldură - vedere încețoșată - greață, disconfort abdominal Cum TE POȚI ajuta dacă simți că o să leșini? Îți poți aplica așa-numitele ”manevre de contrapresiune”. Există 3 variante din care poți alege, scopul lor fiind comun - acela de a ajuta sângele să plece din periferie (mâini, picioare) și să se îndrepte spre zonele vitale din corp (inimă și creier): 1. Așază-te în poziție de genuflexiune (poza 1). 2. Trage cu putere de mâini, ținând degetele împreunate strâns (poza 2). 3. Strânge tare picioarele unul peste celălalt (poza 3). Tu știai de aceste variante de prevenire a leșinului? Dacă nu, în ce situații ai pățit să leșini? Lasă-ne răspunsul tău mai jos în comentarii. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate