Cum opresc o sângerare?
Autor: Dr. Paul Oarga
Jul 08, 2021

Există o serie de metode pe care le poți folosi pentru a opri o sângerare:


  1. Compresiunea directă în plagă (rană): folosește un pansament pe care îl ai la îndemână și aplică-l direct în rană. Apasă cu presiune pe acesta. În cazul în care nu ai niciun fel de pansament, folosește o bucată de material textil curat.
  2. Dressingurile hemostatice: sunt asemănătoare feșilor/pansamentelor. Ele conțin substanțe care favorizează procesul de coagulare (formarea cheagului de sânge și oprirea sângerării). Începând cu 2021 ele au fost incluse în protocolul de prim ajutor al Consiliului European de Resuscitare. Folosește-le împreună cu tehnica de la punctul 1.
  3. Garoul. Aaa, prea binecunoscutul și temutul garou. Nu trebuie să eziți să folosești un garou dacă metodele de mai sus eșuează și dacă zona este una în care acesta se poate aplica (de ex. Sângerare la nivelul membrelor). De preferat este să folosești unul prefabricat (costă undeva la 100 lei). 


Cel mai probabil nu ai un garou prefabricat și va trebui să improvizezi unul. Cureaua, șireturile sau colierele de plastic nu sunt eficiente pentru folosirea lor pe post de garou. Urmărește postările viitoare unde o să povestim despre cum să improvizezi un garou.Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Trebuie să merg la UPU daca m-a mușcat o căpușă? | Academia de Prim Ajutor
May 08, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
A venit soarele, vremea frumoasa si lumea iese la iarba-verde. Cea mai comuna prezentare in aceasta perioada este muscatura de capusa, pe care o poti scoate chiar tu, daca urmaresti cativa pasi simpli. Si nu uita de antibiotic. De la medicul de familie, evident.
Citește tot
Image of the article
Este periculos garoul pentru a opri o sangerare? | Academia de Prim Ajutor
May 06, 2022
inEducațional
Dr. Paul Oarga
Ești în parc și prietenul tău tocmai s-a tăiat foarte adânc la picior intr-o sticlă spartă ce era pe jos. Deja curge mult sânge, cineva a sunat la 112, însă e nevoie să faci ceva până ajung ajutoare...
Citește tot
Vezi toate