Alătură-te comunității noastre
Cum opresc o sângerare?
Autor: Dr. Paul Oarga
08 iul. 2021

Există o serie de metode pe care le poți folosi pentru a opri o sângerare:


  1. Compresiunea directă în plagă (rană): folosește un pansament pe care îl ai la îndemână și aplică-l direct în rană. Apasă cu presiune pe acesta. În cazul în care nu ai niciun fel de pansament, folosește o bucată de material textil curat.
  2. Dressingurile hemostatice: sunt asemănătoare feșilor/pansamentelor. Ele conțin substanțe care favorizează procesul de coagulare (formarea cheagului de sânge și oprirea sângerării). Începând cu 2021 ele au fost incluse în protocolul de prim ajutor al Consiliului European de Resuscitare. Folosește-le împreună cu tehnica de la punctul 1.
  3. Garoul. Aaa, prea binecunoscutul și temutul garou. Nu trebuie să eziți să folosești un garou dacă metodele de mai sus eșuează și dacă zona este una în care acesta se poate aplica (de ex. Sângerare la nivelul membrelor). De preferat este să folosești unul prefabricat (costă undeva la 100 lei). 


Cel mai probabil nu ai un garou prefabricat și va trebui să improvizezi unul. Cureaua, șireturile sau colierele de plastic nu sunt eficiente pentru folosirea lor pe post de garou. Urmărește postările viitoare unde o să povestim despre cum să improvizezi un garou.Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Expresii din domeniul medical folosite greșit
07 iun. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
În practica noastră de zi cu zi întâlnim adesea expresii și cuvinte din domeniul medical ce sunt folosite greșit de către pacienții noștri. De aceea, am decis să le reunim pe cele mai des întâlnite și să le explicăm și corectăm.
Citește tot
Image of the article
Mituri comune în prim ajutor. 5 idei greșite demontate
05 iun. 2023
inEducațional
Bianca-Elena State
Defibrilatorul e greu de folosit? Poți să-ți inghiti limba? Punem gheață pe o arsură? Există o serie de mituri și concepții greșite în ceea ce privește acordarea primului ajutor. Ca să ajutăm cu adevărat într-o situație de urgență, este important să avem informații corecte și să ne bazăm pe ghidurile și practicile recomandate de organizațiile medicale și de prim ajutor.
Citește tot
Vezi toate