Alătură-te comunității noastre
Cum opresc o sângerare?
Autor: Dr. Paul Oarga
08 iul. 2021

Există o serie de metode pe care le poți folosi pentru a opri o sângerare:


  1. Compresiunea directă în plagă (rană): folosește un pansament pe care îl ai la îndemână și aplică-l direct în rană. Apasă cu presiune pe acesta. În cazul în care nu ai niciun fel de pansament, folosește o bucată de material textil curat.
  2. Dressingurile hemostatice: sunt asemănătoare feșilor/pansamentelor. Ele conțin substanțe care favorizează procesul de coagulare (formarea cheagului de sânge și oprirea sângerării). Începând cu 2021 ele au fost incluse în protocolul de prim ajutor al Consiliului European de Resuscitare. Folosește-le împreună cu tehnica de la punctul 1.
  3. Garoul. Aaa, prea binecunoscutul și temutul garou. Nu trebuie să eziți să folosești un garou dacă metodele de mai sus eșuează și dacă zona este una în care acesta se poate aplica (de ex. Sângerare la nivelul membrelor). De preferat este să folosești unul prefabricat (costă undeva la 100 lei). 


Cel mai probabil nu ai un garou prefabricat și va trebui să improvizezi unul. Cureaua, șireturile sau colierele de plastic nu sunt eficiente pentru folosirea lor pe post de garou. Urmărește postările viitoare unde o să povestim despre cum să improvizezi un garou.Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Dispozitivele anti-înec . Eficiente sau nu?
28 sept. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Dispozitivul din imagine este intens promovat pe grupurile de părinți de pe Facebook și WhatsApp. Mulți ne-ați cerut părerea în ceea privește siguranța și eficiența acestuia, în special în cazul copiilor. Iată 10 informații utile:
Citește tot
Image of the article
Embolie gazoasă din cauza perfuziei?
19 sept. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De multe ori vedem cum pacienții care au atașată o perfuzie devin tot mai anxioși pe măsură ce aceasta ajunge la final, din cauza fricii că, dacă asistenta nu vine la timp pentru a o deconecta, aerul o să le intre în venă și vor face embolie gazoasă. Este această teamă justificată?
Citește tot
Vezi toate