Alătură-te comunității noastre
Cum poți fi localizat de cei de la 112?
Autor: Dr. Paul Oarga
29 iun. 2021

Din păcate nici una din metodele pe care 112 le utilizează momentan pentru localizare nu poate să-ți garanteze localizarea în orice situație. Hai să vedem care sunt acestea și cum funcționează.


Există 4 metode de localizare implementate în țara noastră (cele mai noi din martie 2020):


  1. Localizare Cell ID/ Sector ID: pe baza antenelor care preiau semnalul telefonului tău se generează o arie sub forma unui cerc sau o porțiune (sector) de cerc. O zonă cu o densitate mai mică de antene, va da o localizare mai imprecisă, aria cercului putând avea zeci de kilometri.
  2. Tehnologia AML (Advanced Mobile Location) cu o precizie de localizare de 9 metri DAR: ai nevoie de conexiune Date Mobile și/sau  accesul la rețeaua operatorului tău de telefonie și o baterie de peste 10% (de asta e bine să ai telefonul mereu încărcat). Ce e foarte important de reținut, AML nu funcționează în afara ariei de acoperire a rețelei proprii (dacă ești pe rețeaua X și zona e acoperită de Y). România este una din puținele țări care a implementat acest tip de tehnologie care este una dintre cele mai avansate în acest moment.
  3. Geolocation 112 - Primești SMS cu un link de la 112 și odată intrat pe el, au locația ta exactă. Din nou, ai nevoie de conexiune la internet. 
  4. Aplicația ”Apel 112” care odată instalată poate citi coordonatele pe baza GPS-ului telefonului tău pe care le poți transmite verbal operatorului, cu o precizie de 10m, asta chiar și în lipsa conectării la internet.


Recomandarea noastră este să ai aplicația ”Apel 112”, pentru orice eventualitate. Pe măsură ce operatorii de telefonie își vor crește raza de acoperire, tehnologia de tip AML va putea fi folosită în tot mai multe situații (pe munte sau zone care momentan sunt slab acoperite). 



Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Numerele de telefon pe care orice părinte trebuie să le aibă salvate.
10 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Să ai copii nu este ușor. Să ai copii bolnavi, cu atât mai puțin. De aceea, în ajutorul părinților au fost înființate centre de telemedicină care funcționează în mod gratuit, non-stop.
Citește tot
Image of the article
Copilul meu e bolnav. Ce mă fac?
03 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Probabil că nu există părinte care să nu fi trecut prin cel puțin un început de an școlar care a venit la pachet cu un episod de răceală sau gripă pentru copil. Dar ce este de făcut în astfel de situații? Putem trimite copilul în colectivitate sau suntem nevoiți să îl ținem acasă ori de câte ori prezintă simptome? Iată sfaturile colegei noastre, Dr. Irina Bulată-Pop, medic specialist pediatru:
Citește tot
Vezi toate