Alătură-te comunității noastre
Cum poți fi localizat de cei de la 112?
Autor: Dr. Paul Oarga
29 iun. 2021

Din păcate nici una din metodele pe care 112 le utilizează momentan pentru localizare nu poate să-ți garanteze localizarea în orice situație. Hai să vedem care sunt acestea și cum funcționează.


Există 4 metode de localizare implementate în țara noastră (cele mai noi din martie 2020):


  1. Localizare Cell ID/ Sector ID: pe baza antenelor care preiau semnalul telefonului tău se generează o arie sub forma unui cerc sau o porțiune (sector) de cerc. O zonă cu o densitate mai mică de antene, va da o localizare mai imprecisă, aria cercului putând avea zeci de kilometri.
  2. Tehnologia AML (Advanced Mobile Location) cu o precizie de localizare de 9 metri DAR: ai nevoie de conexiune Date Mobile și/sau  accesul la rețeaua operatorului tău de telefonie și o baterie de peste 10% (de asta e bine să ai telefonul mereu încărcat). Ce e foarte important de reținut, AML nu funcționează în afara ariei de acoperire a rețelei proprii (dacă ești pe rețeaua X și zona e acoperită de Y). România este una din puținele țări care a implementat acest tip de tehnologie care este una dintre cele mai avansate în acest moment.
  3. Geolocation 112 - Primești SMS cu un link de la 112 și odată intrat pe el, au locația ta exactă. Din nou, ai nevoie de conexiune la internet. 
  4. Aplicația ”Apel 112” care odată instalată poate citi coordonatele pe baza GPS-ului telefonului tău pe care le poți transmite verbal operatorului, cu o precizie de 10m, asta chiar și în lipsa conectării la internet.


Recomandarea noastră este să ai aplicația ”Apel 112”, pentru orice eventualitate. Pe măsură ce operatorii de telefonie își vor crește raza de acoperire, tehnologia de tip AML va putea fi folosită în tot mai multe situații (pe munte sau zone care momentan sunt slab acoperite). 



Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Expresii din domeniul medical folosite greșit
07 iun. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
În practica noastră de zi cu zi întâlnim adesea expresii și cuvinte din domeniul medical ce sunt folosite greșit de către pacienții noștri. De aceea, am decis să le reunim pe cele mai des întâlnite și să le explicăm și corectăm.
Citește tot
Image of the article
Mituri comune în prim ajutor. 5 idei greșite demontate
05 iun. 2023
inEducațional
Bianca-Elena State
Defibrilatorul e greu de folosit? Poți să-ți inghiti limba? Punem gheață pe o arsură? Există o serie de mituri și concepții greșite în ceea ce privește acordarea primului ajutor. Ca să ajutăm cu adevărat într-o situație de urgență, este important să avem informații corecte și să ne bazăm pe ghidurile și practicile recomandate de organizațiile medicale și de prim ajutor.
Citește tot
Vezi toate