Cum știu că am o fractură?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
Nov 22, 2021

Fractura reprezintă ruperea unui os la un anumit nivel, ceea ce duce la incapacitatea de a folosi membrul respectiv.

În urma unei căzături există anumite semne de probabilitate care ne sugerează o fractură și care trebuie confirmate de o radiografie (de un film la os), însă există situații când lucrurile sunt clare deoarece putem observa semnele de certitudine.


Semne de probabilitate:

 • Durere care se accentuează la mișcare;
 • Umflare si deformare a zonei lovită;
 • Vânătaie în zona fracturii;
 • Impotență funcțională - adică regiunea afectată nu mai poate fi folosită ca înainte;
 • Poziție anormală;
 • Scurtarea membrului fracturat, datorită încălecării fragmentelor osoase între ele.


Semne de certitudine:

 • Se simt crepitații osoase - adică fine pocnituri sub piele;
 • Mișcări anormale ale membrului fracturat;
 • Întreruperea continuității osoase;
 • Netransmiterea mișcărilor pe toată lungimea membrului;
 • Se văd sub piele sau chiar prin piele fragmente de os.


În urma unei fracturi pot apărea complicații, chiar dacă trece o perioadă mai lungă de timp. Una dintre cele mai grave, care poate duce la pierderea membrului afectat este sindromul de compartiment.

Acesta apare atunci când membrul rupt a fost pus în gips și continuă să se umfle din cauza edemului, iar presiunea ce se generează distruge țesuturile din zona respectivă.


Recunoaștem complicația dupa "cei 5 P ai sindromului de compartiment":


 • Pain = Durere
 • Pallor = Piele palidă
 • Paresthesia = Parestezie sau furnicături
 • Pulselessness = Lipsește pulsul periferic
 • Paralysis = Paralizie

Prezentați-vă imediat la medic dacă observați aceste simptome! Sindromul de compartiment este o urgență medicală!


Tu știi cum trebuie să acorzi primul ajutor în caz de fractură?

Dacă nu, te așteptăm cu noi la curs: https://academiadeprimajutor.ro/ma-inscriu


Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Toxiinfecția alimentară
Sep 03, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐭𝐨𝐱𝐢𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞: - Diaree - Dureri abdominale intense - Greață - Vărsături - Febră - apare mai rar. În cazurile mai grave, episoadele repetate de diaree și vărsătură pot duce la o deshidratare severă.
Citește tot
Image of the article
Roșu în gât de la înghețată?
Aug 30, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
NU faci roșu în gât nici de la înghețată🍦, nici de la apa rece🧊! Un pic surprinzător, asa-i? Mai ales după ce cu toții am auzit de nenumărate ori în copilărie, de la o mamă, o bunică sau o mătușă, că nu avem voie să mâncăm înghețată sau să bem apă rece pentru că o să ne doară gâtul. Adevărul este că durerile de gât nu apar pentru că în urmă cu o zi-două-trei au fost consumate alimente reci. Totuși, aceste dureri sunt cât de poate de reale și chiar există, dar au alte cauze. Iată care sunt acestea: - O infecție bacteriană sau virală🦠 - cu alte cuvinte, ”roșul în gât” se poate transmite, fie prin contact direct cu persoana bolnavă, fie prin folosirea obiectelor contaminate de aceasta: pahar de băutură, tacâmuri, sticle de apă/suc. - Respiratul pe gură👄 - este mult mai iritant pentru gât și favorizează uscarea și, implicit, iritarea lui. Dacă un copil este cunoscut cu probleme din sfera ORL care cauzează respiratul pe gură (polipi nazali, deviații de sept, congestie nazală, etc) este foarte posibil ca acesta să dezvolte mult mai des dureri de gât. - Bine-cunoscuta gripă🌬️. - Corpi străini rămași la nivelul gâtului. Se poate preveni ”roșul în gât”? Da. Prin simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă și asigurarea copilului un sistem imunitar sănătos. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte dacă îi administăm 1-2 vitamine într-o zi, ci printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, odihnă suficientă și activitate fizică regulată. În consluzie, lăsați copiii să se bucure de o înghețată (mai ales acum vara) pentru că nu o să facă roșu în gât. #DemontamMituri P.S. Știai că uneori chiar este recomandat să dăm copiilor să manânce ceva rece, precum o înghețață? Așa cum pe o piele iritată de o arsură de soare☀️ nu ne dorim să punem apă fierbinte la duș, nici printr-un gât iritat nu dorim să treacă lichide fierbinți, ca de exemplu supă sau ceai. În cazul unui gât iritat, o înghețată are mai mult potențial să aline pe moment durerea decât ceva fierbinte. Așadar, oricât de gustoasă ar fi supa făcută cu drag de mama sau bunica pentru copilul răcit, pentru binele lui trebuie să ne asigurăm că aceasta este consumată la o temperatură care să nu îi creeze un disconfort suplimentar. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate