De ce ne lovesc răcelile mai mult iarna?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
Nov 05, 2021

De ce ne lovesc răcelile mai des toamna și iarna? Este frigul de vină?



Vara nu-i ca iarna.


Când scad temperaturile în termometre apar câțiva factori care favorizează înmulțirea cazurilor de răceală și gripă:

  • Încăperile sunt aerisite mai rar din cauza frigului.
  • Aerul rece crește durata de viață a microorganismelor care ne îmbolnăvesc
  • Tot frigul ne face să petrecem mai mult timp în spații comune închise precum mijloacele de transport în comun.
  • Scade nivelul vitaminei D: avem nevoie de soare pentru a produce vitamina D, dar iarna îl vedem mai rar (și când îl vedem suntem îmbrăcăți).
  • Aerul rece se deplasează mai greu și, de aceea, când cineva strănută, micile picături de salivă încărcate cu germeni plutesc pentru mai mult timp în aer.
  • Transmiterea este mai mare când aerul este uscat (iarna umiditatea este mai scăzută)


De ce crezi că nu se indică de rutină antibioticele în răceală?


Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Toxiinfecția alimentară
Sep 03, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐭𝐨𝐱𝐢𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞: - Diaree - Dureri abdominale intense - Greață - Vărsături - Febră - apare mai rar. În cazurile mai grave, episoadele repetate de diaree și vărsătură pot duce la o deshidratare severă.
Citește tot
Image of the article
Roșu în gât de la înghețată?
Aug 30, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
NU faci roșu în gât nici de la înghețată🍦, nici de la apa rece🧊! Un pic surprinzător, asa-i? Mai ales după ce cu toții am auzit de nenumărate ori în copilărie, de la o mamă, o bunică sau o mătușă, că nu avem voie să mâncăm înghețată sau să bem apă rece pentru că o să ne doară gâtul. Adevărul este că durerile de gât nu apar pentru că în urmă cu o zi-două-trei au fost consumate alimente reci. Totuși, aceste dureri sunt cât de poate de reale și chiar există, dar au alte cauze. Iată care sunt acestea: - O infecție bacteriană sau virală🦠 - cu alte cuvinte, ”roșul în gât” se poate transmite, fie prin contact direct cu persoana bolnavă, fie prin folosirea obiectelor contaminate de aceasta: pahar de băutură, tacâmuri, sticle de apă/suc. - Respiratul pe gură👄 - este mult mai iritant pentru gât și favorizează uscarea și, implicit, iritarea lui. Dacă un copil este cunoscut cu probleme din sfera ORL care cauzează respiratul pe gură (polipi nazali, deviații de sept, congestie nazală, etc) este foarte posibil ca acesta să dezvolte mult mai des dureri de gât. - Bine-cunoscuta gripă🌬️. - Corpi străini rămași la nivelul gâtului. Se poate preveni ”roșul în gât”? Da. Prin simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă și asigurarea copilului un sistem imunitar sănătos. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte dacă îi administăm 1-2 vitamine într-o zi, ci printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, odihnă suficientă și activitate fizică regulată. În consluzie, lăsați copiii să se bucure de o înghețată (mai ales acum vara) pentru că nu o să facă roșu în gât. #DemontamMituri P.S. Știai că uneori chiar este recomandat să dăm copiilor să manânce ceva rece, precum o înghețață? Așa cum pe o piele iritată de o arsură de soare☀️ nu ne dorim să punem apă fierbinte la duș, nici printr-un gât iritat nu dorim să treacă lichide fierbinți, ca de exemplu supă sau ceai. În cazul unui gât iritat, o înghețată are mai mult potențial să aline pe moment durerea decât ceva fierbinte. Așadar, oricât de gustoasă ar fi supa făcută cu drag de mama sau bunica pentru copilul răcit, pentru binele lui trebuie să ne asigurăm că aceasta este consumată la o temperatură care să nu îi creeze un disconfort suplimentar. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate