Alătură-te comunității noastre
Doar medicul are voie să facă masaj cardiac?
Autor: Dr. Paul Oarga
29 mar. 2022

Nu! Toată lumea poate și trebuie să intervină în momentul în care vorbim de stopul cardio-respirator. Pentru asta, ai nevoie de puțină pregătire în prealabil. În cel mai rău caz, dispecerii 112 sunt antrenați să te instruiască pe loc cum se efectuează masajul cardiac. Hai să vedem câteva întrebări comune în ceea ce privește resuscitarea.1. Când are nevoie o persoană să fie resuscitată?


Atunci când aceasta suferă un stop cardio-respirator, adică este inconștientă și nu respiră.


2. Trebuie să verific pulsul atunci când suspectez un stop cardio-respirator?


❌ 𝐍𝐔, deoarece:

◾️ În lipsa unei pregătiri adecvate și în fața unei victime șocate este greu să stabilești exact prezența sau absența pulsului.

◾️ Este un act consumator de timp prețios în care privăm victima de efectuarea compresiunilor toracice care îi sunt atât de necesare.

◾️ Dacă persoana este inconștientă și nu respiră poți începe direct resuscitarea cardio-pulmonară (RCP).


3. Este periculoasă resuscitarea dacă de fapt inima persoanei bate singură?


Mai periculoasă este întârzierea resuscitării atunci când aceasta este imperios necesară. Cu fiecare minut în care nu sunt administrate compresiunile toracice, șansele de supraviețuire ale victimei scad cu 10-12%.


4. Trebuie să îndepărtez hainele victimei pentru o resuscitare eficientă?


Depinde de haine. Dacă este vorba despre o îmbrăcăminte subțire (de exemplu tricou sau cămașă), atunci nu este nevoie. Dacă, în schimb, vorbim despre haine mai groase precum o geacă, atunci da, este recomandată indepărtarea hainelor.


5. Defibrilatorul extern se poate folosi prin haine?


Nu, acesta trebuie să fie în contact direct cu tegumentul victimei pentru a putea funcționa corespunzător.


6. Ce NU trebuie să faci când folosești un DEA (Defibrilator Automat Extern)?


❌Nu atinge victima atunci când aparatul analizează ritmul cardiac.

❌Nu atinge victima atunci când administrezi șocul electric.

❌Nu poziționa patch-urile defibrilatorului pe pielea udă a victimei. Acesta trebuie ștearsă înainte.

❌Nu stropi victima cu apă.


7. Când mă opresc din resuscitare?


Exista 3 situații în care poți să te oprești din a face compresiuni toracice dacă nu ești medic:

◾️ Victima își revine.

◾️ Au sosit echipajele de prim ajutor.

◾️ Salvatorul s-a epuizat fizic.8. Răspund legal dacă victima pe care o resuscitez moare?


Dacă primul ajutor a fost acordat cu bună credință și cu intenția de a salva viața, persoana în cauză nu răspunde civil sau penal („nu poate fi dată în judecată”). Asta o spune articolul Bunului Samaritean (art. 94 din Legea 95/2006 „Legea Sănătății”).9. Sunt absolut necesare respirațiile gură-la-gură? Trebuie să le fac dacă nu sunt confortabil(ă) cu asta?


Respirațiile artificiale, chiar daca sunt utile și cresc șansele victimei de a supraviețui, nu sunt obligatorii. Cu alte cuvinte, decât să nu faci nimic, mai bine faci doar compresiuni toracice, fără resprirații.10. Pot folosi un defibrilat dacă victima are montat un defibrilator intern sau un peacemaker?


- Da, trebuie doar să pui patch-urile. preferabil, la 8-10 cm de pacemaker (dacă nu știi despre ce e vorba, doar pune patch-urile conform imaginii de pe ele).

- Pacemaker-ul este un dispozitiv care se pune sub piele lângă umărul stâng, cu un diametru de 3 cm și cu rolul de a asista electric inima.11. Trebuie să mă opresc din compresiuni dacă am simțit că am rupt coastele victimei?


Nu. În mai bine de 60% din cazuri, prin CPR se produc fracturi costale, însă acestea nu pun în pericol viața victimei pe termen lung, ea are nevoie de CPR acum. Trebuie doar să ajustăm forța compresiunilor.12. De unde știu unde se află un defibrilator dacă sunt într-o locație pe care nu o cunosc?


De regulă defibrilatoarele sunt prezente în spațiile publice aglomerate, mai ales în țările vestice. Lucrăm la o aplicație care să ne ajute să găsim defibrilatoarele mai rapid. Găsești detalii pe site-ul nostru la secțiunea HelpMe App.13. Pot folosi un defibrilator destinat adulților dacă victima este un copil?


De regulă există patch-uri dedicate pentru copii, însă în lipsa acestora se pot folosi și cele de adult.


14. Pot reporni o inimă doar făcând compresiuni toracice?


Se poate, însă e mai rar. De regulă compresiunile doar cumpără timp până în momentul defibrilării sau tratării cauzei care a provocat stopul (asfixie, hemoragie etc.)

Poți afla mai multe despre acceste lucruri la un curs de prim ajutor. Te așteptam! Găsești mai multe detalii pe site-ul nostru: 𝐡𝐭𝐭𝐩𝐬://𝐚𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐚𝐝𝐞𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫.𝐫𝐨/ma-inscriu

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Numerele de telefon pe care orice părinte trebuie să le aibă salvate.
10 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Să ai copii nu este ușor. Să ai copii bolnavi, cu atât mai puțin. De aceea, în ajutorul părinților au fost înființate centre de telemedicină care funcționează în mod gratuit, non-stop.
Citește tot
Image of the article
Copilul meu e bolnav. Ce mă fac?
03 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Probabil că nu există părinte care să nu fi trecut prin cel puțin un început de an școlar care a venit la pachet cu un episod de răceală sau gripă pentru copil. Dar ce este de făcut în astfel de situații? Putem trimite copilul în colectivitate sau suntem nevoiți să îl ținem acasă ori de câte ori prezintă simptome? Iată sfaturile colegei noastre, Dr. Irina Bulată-Pop, medic specialist pediatru:
Citește tot
Vezi toate