Este periculos garoul pentru a opri o sangerare? | Academia de Prim Ajutor
Autor: Dr. Paul Oarga
May 06, 2022

Ești în parc și prietenul tău tocmai s-a tăiat foarte adânc la picior intr-o sticlă spartă ce era pe jos. Deja curge mult sânge, cineva a sunat la 112, însă e nevoie să faci ceva până ajung ajutoare...
Cum oprești o sângerare?
 

1. 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐫𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐚:

Folosește-te de orice material curat pe care îl ai pe aproape (deși cele mai indicate sunt compresele sterile) și aplică presiune peste zona care sângerează pentru cel puțin 10 minute.
- Poți foloși și dresuri hemostatice - niste pansamente mai „smechere” cu anumite substanțe care ajută corpul să oprească sângerarea
 

2. 𝐏𝐚𝐧𝐬𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐫𝐞𝐬𝐢𝐯:

Poți suplimenta compresia inițială cu un bandaj strâns, există câteva tehnici speciale care te pot ajuta să bandajezi mai eficient.
 

3. 𝐀𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐠𝐚𝐫𝐨𝐮𝐥𝐮𝐢:

Dacă este o sângerare abundentă (ex. amputație, leziune adâncă) sau dacă sunt mai multe victime garoul este cea mai bună opțiune a ta, iar aplicarea lui nu trebuie întârziată.
 
Știm, ghidurile de prim ajutor vechi spuneau că dacă pui garoul se întâmplă o gramadă de lucruri rele. Îți spunem noi că se întâmplă și lucruri bune: sângerarea masivă (care te poate ucide în câteva minute) este oprită și victima o să trăiască.
Cu alte cuvinte, dacă este indicat, este fără nicio urmă de îndoială că beneficiile depășesc riscurile.
 
Cum îl aplici?
- la 5-6 cm deasupra leziunii 📏 (nu pe articulație)
- strângi până sângerarea se oprește (Atentie! Este foarte dureros 😖)
- notezi ora la care a fost aplicat⏱️
- nu îl desfaci decât la spital 🏥(și preferabil nu tu)
- Bineințeles, victima trebuie să ajungă la spital ca acel garou să poată fi desfăcut... la spital 🚑
 
Dar ce faci dacă nu ai un garou prefabricat la tine?
Hai la curs și te învățăm exact ce e de făcut, iar apoi vei exersa cu ajutorul nostru. Ești la doar câteva click-uri distanță:
 
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună
Tags:
prim
ajutor
curs
salveaza
viata
salvam
112
urgenta
upu
smurd
primajutor
sangerare
hemostaza
medic

Mai multe articole

Image of the article
Toxiinfecția alimentară
Sep 03, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐭𝐨𝐱𝐢𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞: - Diaree - Dureri abdominale intense - Greață - Vărsături - Febră - apare mai rar. În cazurile mai grave, episoadele repetate de diaree și vărsătură pot duce la o deshidratare severă.
Citește tot
Image of the article
Roșu în gât de la înghețată?
Aug 30, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
NU faci roșu în gât nici de la înghețată🍦, nici de la apa rece🧊! Un pic surprinzător, asa-i? Mai ales după ce cu toții am auzit de nenumărate ori în copilărie, de la o mamă, o bunică sau o mătușă, că nu avem voie să mâncăm înghețată sau să bem apă rece pentru că o să ne doară gâtul. Adevărul este că durerile de gât nu apar pentru că în urmă cu o zi-două-trei au fost consumate alimente reci. Totuși, aceste dureri sunt cât de poate de reale și chiar există, dar au alte cauze. Iată care sunt acestea: - O infecție bacteriană sau virală🦠 - cu alte cuvinte, ”roșul în gât” se poate transmite, fie prin contact direct cu persoana bolnavă, fie prin folosirea obiectelor contaminate de aceasta: pahar de băutură, tacâmuri, sticle de apă/suc. - Respiratul pe gură👄 - este mult mai iritant pentru gât și favorizează uscarea și, implicit, iritarea lui. Dacă un copil este cunoscut cu probleme din sfera ORL care cauzează respiratul pe gură (polipi nazali, deviații de sept, congestie nazală, etc) este foarte posibil ca acesta să dezvolte mult mai des dureri de gât. - Bine-cunoscuta gripă🌬️. - Corpi străini rămași la nivelul gâtului. Se poate preveni ”roșul în gât”? Da. Prin simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă și asigurarea copilului un sistem imunitar sănătos. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte dacă îi administăm 1-2 vitamine într-o zi, ci printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, odihnă suficientă și activitate fizică regulată. În consluzie, lăsați copiii să se bucure de o înghețată (mai ales acum vara) pentru că nu o să facă roșu în gât. #DemontamMituri P.S. Știai că uneori chiar este recomandat să dăm copiilor să manânce ceva rece, precum o înghețață? Așa cum pe o piele iritată de o arsură de soare☀️ nu ne dorim să punem apă fierbinte la duș, nici printr-un gât iritat nu dorim să treacă lichide fierbinți, ca de exemplu supă sau ceai. În cazul unui gât iritat, o înghețată are mai mult potențial să aline pe moment durerea decât ceva fierbinte. Așadar, oricât de gustoasă ar fi supa făcută cu drag de mama sau bunica pentru copilul răcit, pentru binele lui trebuie să ne asigurăm că aceasta este consumată la o temperatură care să nu îi creeze un disconfort suplimentar. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate