Este periculos garoul pentru a opri o sangerare? | Academia de Prim Ajutor
Autor: Dr. Paul Oarga
06 mai 2022

Ești în parc și prietenul tău tocmai s-a tăiat foarte adânc la picior intr-o sticlă spartă ce era pe jos. Deja curge mult sânge, cineva a sunat la 112, însă e nevoie să faci ceva până ajung ajutoare...
Cum oprești o sângerare?
 

1. 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐫𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐚:

Folosește-te de orice material curat pe care îl ai pe aproape (deși cele mai indicate sunt compresele sterile) și aplică presiune peste zona care sângerează pentru cel puțin 10 minute.
- Poți foloși și dresuri hemostatice - niste pansamente mai „smechere” cu anumite substanțe care ajută corpul să oprească sângerarea
 

2. 𝐏𝐚𝐧𝐬𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐫𝐞𝐬𝐢𝐯:

Poți suplimenta compresia inițială cu un bandaj strâns, există câteva tehnici speciale care te pot ajuta să bandajezi mai eficient.
 

3. 𝐀𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐠𝐚𝐫𝐨𝐮𝐥𝐮𝐢:

Dacă este o sângerare abundentă (ex. amputație, leziune adâncă) sau dacă sunt mai multe victime garoul este cea mai bună opțiune a ta, iar aplicarea lui nu trebuie întârziată.
 
Știm, ghidurile de prim ajutor vechi spuneau că dacă pui garoul se întâmplă o gramadă de lucruri rele. Îți spunem noi că se întâmplă și lucruri bune: sângerarea masivă (care te poate ucide în câteva minute) este oprită și victima o să trăiască.
Cu alte cuvinte, dacă este indicat, este fără nicio urmă de îndoială că beneficiile depășesc riscurile.
 
Cum îl aplici?
- la 5-6 cm deasupra leziunii 📏 (nu pe articulație)
- strângi până sângerarea se oprește (Atentie! Este foarte dureros 😖)
- notezi ora la care a fost aplicat⏱️
- nu îl desfaci decât la spital 🏥(și preferabil nu tu)
- Bineințeles, victima trebuie să ajungă la spital ca acel garou să poată fi desfăcut... la spital 🚑
 
Dar ce faci dacă nu ai un garou prefabricat la tine?
Hai la curs și te învățăm exact ce e de făcut, iar apoi vei exersa cu ajutorul nostru. Ești la doar câteva click-uri distanță:
 
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună
Tags:
prim
ajutor
curs
salveaza
viata
salvam
112
urgenta
upu
smurd
primajutor
sangerare
hemostaza
medic

Mai multe articole

Image of the article
De ce oamenii nu acordă primul ajutor?
14 ian. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De multe ori am auzit că cineva avea nevoie de ajutor, dar cei din jur doar stăteau și filmau ce se întâmpla. De ce au oamenii asemenea reacții? De ce nu ajută atunci când este nevoie? Motivele sunt numeroase. În primul rând, este vorba de teama de a face ceva greșit. Acest lucru se întâmplă pentru că educația medicală este la un nivel scăzut în rândul populației. Dar acest lucru are o rezolvare, și anume apelarea la 112. Dispecirii sunt antrenați în a explica pe loc ce manevre de prim ajutor trebuie făcute, dar și în ce mod, astfel încât ele să fie eficiente.
Citește tot
Image of the article
Cum te poți ajuta în caz de leșin?
21 dec. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Știai că te poți ajuta singur să scapi de un leșin? Pe scurt, leșinul este cunoscut în popor ca fiind o stare de slăbiciune, de lipsă de putere sau de vlagă, care poate să fie însoțită sau nu de o pierdere subită și trecătoare a stării de conștiență. Medical, acest fenomen poartă denumirea de sincopă (sau pre-sincopă, dacă nu apare pierderea conștienței) și poate să fie de mai multe tipuri: 1. Sincopă vaso-vagală: adică, din diverse motive (căldură excesivă, vederea sângelui în timpul recoltării pentru analize, etc), apare o scădere bruscă a tensiunii arteriale, iar creierul nu mai primește suficient oxigen și își dă un “restart”, iar persoana își pierde starea de conștiență. 2. Sincopă ortostatică: apare la ridicarea bruscă în picioare, deoarece sângele trebuie să învingă gravitația pentru a ajunge la creier. În mod normal, avem reflexe care să ajute la acomodarea cu noua poziție dar, când aceste reflexe sunt depășite sau apar prea lent, fluxul de sânge din creier scade și apare sincopa. 3. Sincopa situațională: apare în situații precum efortul de tuse, de urinare, de defecare sau de înghițire. Semnele unei sincope: - amețeală, piele palidă, transpirații - senzație de căldură - vedere încețoșată - greață, disconfort abdominal Cum TE POȚI ajuta dacă simți că o să leșini? Îți poți aplica așa-numitele ”manevre de contrapresiune”. Există 3 variante din care poți alege, scopul lor fiind comun - acela de a ajuta sângele să plece din periferie (mâini, picioare) și să se îndrepte spre zonele vitale din corp (inimă și creier): 1. Așază-te în poziție de genuflexiune (poza 1). 2. Trage cu putere de mâini, ținând degetele împreunate strâns (poza 2). 3. Strânge tare picioarele unul peste celălalt (poza 3). Tu știai de aceste variante de prevenire a leșinului? Dacă nu, în ce situații ai pățit să leșini? Lasă-ne răspunsul tău mai jos în comentarii. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate