Alătură-te comunității noastre
Expresii din domeniul medical folosite greșit
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
07 iun. 2023
În practica noastră de zi cu zi întâlnim adesea expresii și cuvinte din domeniul medical ce sunt folosite greșit de către pacienții noștri. De aceea, am decis să le reunim pe cele mai des întâlnite și să le explicăm și corectăm:
 
1. Dacă nu îi scoteam limba, și-o înghițea și murea.
Nimeni nu își poate înghiți limba! Anatomic, acest lucru este imposibil. Ceea ce se întâmplă de fapt este că limba, în diverse situații, își poate pierde tonusul și poate cădea pe spatele gâtului, obstruând căile aeriene. Această problemă se poate rezolva prin poziționarea corectă a victimei. Niciodată nu trebuie introduse obiecte în gura acesteia (de la linguri de lemn până la propriile degete ale salvatorului) pentru a împiedica „înghițirea limbii”.
 
2. Mi-am scos apendicita.
Apendicita este o boală ce constă în inflamarea porțiunii de intestin numite apendice. În timpul operațiilor se scoate apendicele, nu apendicita.
 
3. Am probleme cu glanda.
Glande avem mai multe în corp - la nivelul creierului, la nivelul rinichilor, la nivelul pielii etc. Această expresie este cel mai des folosită pentru a spune că o persoană are probleme cu glanda de la nivelul gâtului, numită glandă tiroidă.
 
4. M-am operat de bilă/fere/fiere/fiară.
Dintre cei 4 termeni, 3 nu există din punct de vedere medical iar unul (bila) este folosit greșit.
Bila este un lichid secretat de ficat, cu scopul de a ajuta digestia mâncării. În perioadele dintre mese, aceasta este stocată la nivelul organului numit colecist. În timpul unei operații, colecistul este cel care se scoate, pentru a rezolva problemele medicale apărute la nivelul acestuia.
 
5. Mi-a intrat reumatismul în oase.
Reumă/remumatism/reumatologie și multe alte derivate. Majoritatea persoanelor cred, în mod eronat, că reumatismul este o singură boală, care apare în urma expunerii la frig și care se manifestă prin dureri la nivelul oaselor. În realiatate, pe o secție de Reumatologie, se tratează pacienți cu numeroase patologii, precum gută, lupus, artroze, artrite psoriazice, poliartrite reumatoide etc.
 
6. M-a tras curentul.
Nicio boală nu poate fi cauzată de expunerea la curenți de aer rece. Dacă anterior expunerii există anumite probleme de sănătate, acestea într-adevăr pot fi acutizate de aerul rece, dar niciodată produse de acesta.
 
7. Am răcit la vezică.
Expresia este una greșită din punct de vedere medical. Ea este folosită pentru a exprima conceptul de infecție urinară.
 
Tu ce alte expresii din popor mai cunoști? Scrie-le în comentarii iar noi le vom traduce și vom oferi varianta corectă din punct de vedere medical.
 
Academia de prim ajutor
Salvăm vieți împreună
Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Dispozitivele anti-înec . Eficiente sau nu?
28 sept. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Dispozitivul din imagine este intens promovat pe grupurile de părinți de pe Facebook și WhatsApp. Mulți ne-ați cerut părerea în ceea privește siguranța și eficiența acestuia, în special în cazul copiilor. Iată 10 informații utile:
Citește tot
Image of the article
Embolie gazoasă din cauza perfuziei?
19 sept. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De multe ori vedem cum pacienții care au atașată o perfuzie devin tot mai anxioși pe măsură ce aceasta ajunge la final, din cauza fricii că, dacă asistenta nu vine la timp pentru a o deconecta, aerul o să le intre în venă și vor face embolie gazoasă. Este această teamă justificată?
Citește tot
Vezi toate