HelpMe App
Autor: Dr. Amalia Boer
Dec 15, 2021

Construim o aplicație care să îți spună pașii esențiali de urmat într-o urgență medicală și care să ne furnizeze locația celui mai apropiat defibrilator din toată România. 

 

Într-un stop cardio respirator (SCR) intervenția rapidă, înainte de sosirea medicilor, face diferența între viață și moarte. Cu fiecare minut care trece fără să faci nimic, șansa de supraviețuire a victimei scade. 

 

Ce reprezintă defibrilatorul?

Defibrilatorul este un aparat care furnizează șoc electric inimii în cazul unui stop-cardiorespirator. Defibrilatoarele sunt manuale și pot fi folosite doar de personalul instruit sau automate ( DEA - Defibrilator Automatic Extern), care pot fi folosite de oricine. Prin comenzile verbale pe care le oferă, defibrilatorul ne ajută realizăm o resuscitare corectă și sigură.

 

Cum recunoaștem un defibrilator?

Pentru a putea fi găsite și recunoscute cu ușurință, s-a stabilit acest simbol internațional: o inimă cu un fulger în mijloc.

 

De ce facem asta?

- după instalarea SCR, dacă nu inițiem resuscitarea, după 5-6 minute creierul suferă leziuni ireversibile (victima rareori supraviețuiește dacă nu facem ceva înainte să vină ajutor);

- 50% din victimele unui SCR nu au avut simptome înainte de episod (poți fi chiar tu);

- pentru victima unui SCR defibrilată în primele minute șansele de supraviețuire sunt de 90%, comparat cu 2-3% pentru cei care nu primesc îngrijiri rapid;

- fiecare minut care trece fără defibrilare scade șansa de supraviețuire cu 7-10%. Timpul mediu de sosire al ambulanței în Europa este de 8 minute. 

- în cazul stopului cardio-respirator, șocul electric trebuie livrat în primele 5 minute. O poți face chiar tu dacă ai făcut un curs de prim ajutor.

 

Reuscitarea și defibrilatoarele salvează vieți! Dar unde le găsești? 

Participă și tu și ajută-ne să găsim toate defibrilatoarele din România!

https://academiadeprimajutor.ro/help-me

 

Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Trebuie să merg la UPU daca m-a mușcat o căpușă? | Academia de Prim Ajutor
May 08, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
A venit soarele, vremea frumoasa si lumea iese la iarba-verde. Cea mai comuna prezentare in aceasta perioada este muscatura de capusa, pe care o poti scoate chiar tu, daca urmaresti cativa pasi simpli. Si nu uita de antibiotic. De la medicul de familie, evident.
Citește tot
Image of the article
Este periculos garoul pentru a opri o sangerare? | Academia de Prim Ajutor
May 06, 2022
inEducațional
Dr. Paul Oarga
Ești în parc și prietenul tău tocmai s-a tăiat foarte adânc la picior intr-o sticlă spartă ce era pe jos. Deja curge mult sânge, cineva a sunat la 112, însă e nevoie să faci ceva până ajung ajutoare...
Citește tot
Vezi toate