Alătură-te comunității noastre
HelpMe App
Autor: Dr. Amalia Boer
15 dec. 2021

Construim o aplicație care să îți spună pașii esențiali de urmat într-o urgență medicală și care să ne furnizeze locația celui mai apropiat defibrilator din toată România. 

 

Într-un stop cardio respirator (SCR) intervenția rapidă, înainte de sosirea medicilor, face diferența între viață și moarte. Cu fiecare minut care trece fără să faci nimic, șansa de supraviețuire a victimei scade. 

 

Ce reprezintă defibrilatorul?

Defibrilatorul este un aparat care furnizează șoc electric inimii în cazul unui stop-cardiorespirator. Defibrilatoarele sunt manuale și pot fi folosite doar de personalul instruit sau automate ( DEA - Defibrilator Automatic Extern), care pot fi folosite de oricine. Prin comenzile verbale pe care le oferă, defibrilatorul ne ajută realizăm o resuscitare corectă și sigură.

 

Cum recunoaștem un defibrilator?

Pentru a putea fi găsite și recunoscute cu ușurință, s-a stabilit acest simbol internațional: o inimă cu un fulger în mijloc.

 

De ce facem asta?

- după instalarea SCR, dacă nu inițiem resuscitarea, după 5-6 minute creierul suferă leziuni ireversibile (victima rareori supraviețuiește dacă nu facem ceva înainte să vină ajutor);

- 50% din victimele unui SCR nu au avut simptome înainte de episod (poți fi chiar tu);

- pentru victima unui SCR defibrilată în primele minute șansele de supraviețuire sunt de 90%, comparat cu 2-3% pentru cei care nu primesc îngrijiri rapid;

- fiecare minut care trece fără defibrilare scade șansa de supraviețuire cu 7-10%. Timpul mediu de sosire al ambulanței în Europa este de 8 minute. 

- în cazul stopului cardio-respirator, șocul electric trebuie livrat în primele 5 minute. O poți face chiar tu dacă ai făcut un curs de prim ajutor.

 

Reuscitarea și defibrilatoarele salvează vieți! Dar unde le găsești? 

Participă și tu și ajută-ne să găsim toate defibrilatoarele din România!

https://academiadeprimajutor.ro/help-me

 

Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Dispozitivele anti-înec . Eficiente sau nu?
28 sept. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Dispozitivul din imagine este intens promovat pe grupurile de părinți de pe Facebook și WhatsApp. Mulți ne-ați cerut părerea în ceea privește siguranța și eficiența acestuia, în special în cazul copiilor. Iată 10 informații utile:
Citește tot
Image of the article
Embolie gazoasă din cauza perfuziei?
19 sept. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De multe ori vedem cum pacienții care au atașată o perfuzie devin tot mai anxioși pe măsură ce aceasta ajunge la final, din cauza fricii că, dacă asistenta nu vine la timp pentru a o deconecta, aerul o să le intre în venă și vor face embolie gazoasă. Este această teamă justificată?
Citește tot
Vezi toate