De ce pun operatorii 112 atât de multe întrebări când suni pentur o urgență?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
12 feb. 2023
Unul din două apeluri 112 nu sunt urgențe!

Care sunt cauzele?
- apeluri din greșeală (ex. din buzunar)
- pentru informații non urgente (despre institutii)
- solicitări care nu tin de 112 (transporturi non urgente, consulturi non urgente, tratamente perfuzabile/injectabile la cerere etc.)

Când poți suna la 112?
- Atunci când te afli într-o situație urgentă sau consideri că altcineva se află într-o situație de urgență.
 
Ce servicii răspund la apelurile 112?
- Ambulanță, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont.
 
Cine preia apelurile 112?
- Apelurile sunt preluate de operatorii STS din cadrul Serviciului de Urgență 112, în ordinea intrării în sistem.
 
Cum este gestionat un apel? De ce se pun atât de multe întrebări?
- Operatorul pune o serie de întrebări pentru a identifica urgența și pentru a completa fișa de caz.
- Întrebările la care trebuie să răspundă apelantul:
1. Ce urgență aveți? – Descrieți pe scurt situația pe care o întâmpinați.
2. Unde se întâmplă? – Oferiți cât mai exact adresa sau locul unde este necesară intervenția.
3. Câte persoane sunt rănite? Care este starea lor? Ce simptome au? - O ambulanță se poate ocupa de o singură victimă. De aceea este important ca operatorul să știe situația de la fața locului pentru a putea trimite suficiente echipaje și mai ales de competența potrivită (echipaj SMURD - Terapie Intensivă Mobilă / SMURD - Echipaj de Prim Ajutor / Ambulanță cu medic / Ambulanță cu asistent etc).
4. Cum vă numiți? / Cum se numesc victimele?
5. Ce vârstă aveți? / Ce vârste au victimele? - Copiii nu sunt ”oameni în miniatură” și prin urmare îngrijirea acestora diferă de cea a unui adult.
- Operatorul repetă informațiile pe scurt pentru a se asigura că au fost primite corect și transferă apelul și fișa cazului la dispecerii serviciilor solicitate.
- Aceștia vă vor pune întrebări suplimentare pentru a ajunge la caz cât mai pregătiți.
 
Această etapă nu întârzie plecarea echipajelor spre caz. Convorbirea se face în timp ce aceștia deja se îndreaptă spre locație.
Cum poți face apelul mai eficient astfel încât să primești ajutor cât mai rapid?
- Rămâi cât se poate de calm. Știm, situațiile urgente vin la pachet cu doze mari de adrenalină, iar ”calmul” este greu de stăpânit, dar trebuie încercat pe cât posibil.
- Răspunde prompt la întrebările puse de către operator. Acestea chiar sunt importante pentru gestinarea situației în care te afli, chiar dacă pe moment, din cauza agitației, nu pare așa. Nu uita, operatorul are la dispoziție doar informațiile furnizate verbal de apelant, spre deosebire de acesta care vede situația cu proprii ochi, aude și simte tot ce se întâmplă în jur.
- Furnizați datele de contact dacă vă sunt solicitate (număr de telefon, nume și prenume). Acestea sunt utile atât agenților, pentru a vă putea contacta dacă au nevoie de informații suplimentare pentru intervenție (de exemplu, dacă echipajele din teren nu găsesc adresa), cât și dumneavoastră, dacă veți avea nevoie de date despre un apel efectuat la 112.
- Urmați indicațiile operatorului 112.
- După încheierea apelului, păstrează telefonul deschis pentru a putea fi sunat de echipaje în caz de nevoie.
 
Ce faci dacă ai apelat 112 din greșeală?
Așteaptă ca un operator să răspundă și informează-l că nu ai o urgență și că apelul nu a fost unul intenționat. Asta va salva timp prețios pentru operator, deoarece, în cazul fiecărui apel care intră în sistem și nu este preluat, trebuie ca operatorul să revină asupra lui până la clarificarea motivului apelului.
 
Apelul din greșeală la 112 nu este sancționat! Se sancționează doar apelurile abuzive.
 
Ce faci dacă nu ești sigur că situația ta este de competența serviciilor de urgență?
- Poți apela 112 și explica operatorului situația. În baza detaliilor acordate, acesta va stabili dacă este vorba de o urgență sau nu. În cazul în care situația nu se încadrează ca urgență, acesta te va îndruma către serviciile în a căror competență te încadrezi.
 
Sursă informații: www.sts.ro
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună
Tags:
prim
ajutor
curs
salveaza
viata
academia
sos
legal
salvam
112
urgenta
upu
smurd
academiadeprimajutor
primajutor
medic
salvator
ambulanta
saj
urgeta
Mit
Adevar
siguranta
adrenalina

Mai multe articole

Image of the article
Sunt toate ambulanțele la fel? Este una mai bună decât cealaltă?
22 mar. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Răspunsul pe scurt: nu toate ambulanțele sunt la fel și nu orice ambulanță poate rezolva orice urgență medicală care apare, indiferent de gravitatea ei. Motivul pentru care lucrurile sunt în acest fel este că nu pe toate ambulanțele activează echipaje cu medic. Dar câte ambulanțe cu medic există în orașele mari din România (unde avem și o statistică)? Aici vorbim de ambulanțele SMURD de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) și cele ale Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) - Ambulanțe de Resuscitare și Terapie Intensivă (ARTI). Cluj-Napoca: 5 ambulanțe cu medic pentru tot orașul (3 ARTI + 2 TIM) Târgu-Mureș: 5 ambulanțe cu medic (4 ARTI + 1 TIM) Timișoara: 4 ambulanțe cu medic (3 ARTI + 1 TIM) Brașov: 3 ambulanțe cu medic (2 ARTI + 1 TIM)
Citește tot
Image of the article
Când poți să oprești o resuscitare?
11 mar. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
A abandona o resucitare nu este ușor. Există totuși câteva situații în care putem să oprim compresiunile toracice efectuate unei victime în stop cardio-respirator: 1. Victima dă semne că își revine (caz în care trebuie să ne asigurăm că respiră) - situația cea mai fericită din toate punctele de vedere. 2. Echipajul de pe ambulanță ajunge la caz și poate prelua resuscitarea. 3. Salvatorul este singur și se epuizează - o resuscitare este mult mai obositoare decât ne imaginăm majoritatea dintre noi. Recomandarea este ca, atunci când există mai mulți martori, un salvator să nu efectueze compresiuni mai mult de 2 minute, pentru că, din cauza efortului solicitant, calitatea și eficiența acestora scad.
Citește tot
Vezi toate