Alătură-te comunității noastre
Cum te poți ajuta în caz de leșin?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
21 dec. 2022
Știai că te poți ajuta singur să scapi de un leșin?
Pe scurt, leșinul este cunoscut în popor ca fiind o stare de slăbiciune, de lipsă de putere sau de vlagă, care poate să fie însoțită sau nu de o pierdere subită și trecătoare a stării de conștiență.
 
Medical, acest fenomen poartă denumirea de sincopă (sau pre-sincopă, dacă nu apare pierderea conștienței) și poate să fie de mai multe tipuri:
1. Sincopă vaso-vagală: adică, din diverse motive (căldură excesivă, vederea sângelui în timpul recoltării pentru analize, etc), apare o scădere bruscă a tensiunii arteriale, iar creierul nu mai primește suficient oxigen și își dă un “restart”, iar persoana își pierde starea de conștiență.
2. Sincopă ortostatică: apare la ridicarea bruscă în picioare, deoarece sângele trebuie să învingă gravitația pentru a ajunge la creier. În mod normal, avem reflexe care să ajute la acomodarea cu noua poziție dar, când aceste reflexe sunt depășite sau apar prea lent, fluxul de sânge din creier scade și apare sincopa.
3. Sincopa situațională: apare în situații precum efortul de tuse, de urinare, de defecare sau de înghițire.
 
Semnele unei sincope:
- amețeală, piele palidă, transpirații
- senzație de căldură
- vedere încețoșată
- greață, disconfort abdominal
 
Cum TE POȚI ajuta dacă simți că o să leșini?
Îți poți aplica așa-numitele ”manevre de contrapresiune”. Există 3 variante din care poți alege, scopul lor fiind comun - acela de a ajuta sângele să plece din periferie (mâini, picioare) și să se îndrepte spre zonele vitale din corp (inimă și creier):
1. Așază-te în poziție de genuflexiune.
2. Trage cu putere de mâini, ținând degetele împreunate strâns .
3. Strânge tare picioarele unul peste celălalt.
 
Tu știai de aceste variante de prevenire a leșinului?
 
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună
Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Expresii din domeniul medical folosite greșit
07 iun. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
În practica noastră de zi cu zi întâlnim adesea expresii și cuvinte din domeniul medical ce sunt folosite greșit de către pacienții noștri. De aceea, am decis să le reunim pe cele mai des întâlnite și să le explicăm și corectăm.
Citește tot
Image of the article
Mituri comune în prim ajutor. 5 idei greșite demontate
05 iun. 2023
inEducațional
Bianca-Elena State
Defibrilatorul e greu de folosit? Poți să-ți inghiti limba? Punem gheață pe o arsură? Există o serie de mituri și concepții greșite în ceea ce privește acordarea primului ajutor. Ca să ajutăm cu adevărat într-o situație de urgență, este important să avem informații corecte și să ne bazăm pe ghidurile și practicile recomandate de organizațiile medicale și de prim ajutor.
Citește tot
Vezi toate