Ca să ajutăm cu adevărat într-o situație de urgență, este important să avem informații corecte și să ne bazăm pe ghidurile și practicile recomandate de organizațiile medicale și de prim ajutor.
În acest articol vom răspunde la următoarele întrebări:
Realitate:
Acestea au doar două butoane, sunt ușor de utilizat și pot fi manevrate chiar și de către persoane fără pregătire medicală.
Majoritatea defibrilatoarelor automate externe (DAE) au următoarele caracteristici pentru a facilita utilizarea:
Apasă aici pentru o îndrumare mai detaliată a cum să-l folosești.
Avem o aplicație care îți arată unde este cel mai apropiat defibrilator de locul în care te afli. Se numește Help me App, iar dacă descoperi un defibrilator public care încă nu este pe hartă, ajută-ne să-l înregistrăm prin completarea urmatorului formular https://academiadeprimajutor.ro/help-me.
În ciuda acestor caracteristici care fac utilizarea defibrilatoarelor mai ușoară, este întotdeauna recomandat să obții o pregătire adecvată în primul ajutor pentru a recunoaște o urgență și pentru a ști cum să intervii. Nu uita de masajul cardiac! Acesta este cel care pompează sânge oxigenat către inima și creierul victimei, deci nu trebuie întrerupt mai mult decât este necesar deoarece fiecare secundă contează. Nu te îngrijora, defibrilatorul îți va spune exact când să te oprești și când sa reîncepi.
Manevra Heimlich este o tehnică utilizată în cazul unei obstrucții complete a căilor aeriene, ca a doua linie de tratament, după loviturile interscapulare.
Așadar, NU este necesar să faci mereu manevra Heimlich în cazul unei persoane care se îneacă. Dacă persoana tușește, este vorba de o obstrucție parțială și doar o vom încuraja să tușească. Nu este nimic mai eficient ce putem noi face pentru a o ajuta în această situație. Însă trebuie să fim atenți deoarece se poate transforma într-o obstrucție totală, caz în care intervenția noastră este necesară.
Se crede că acest mit provine de la faptul ca oamenii evită ca sângele să ajungă pe podea. Pentru controlul sângerării însă, această metodă nu este eficientă.
Pașii corecți sunt următorii :
NU este recomandat să aplicați gheață direct pe o arsură deoarece poate provoca leziuni suplimentare.
În schimb, urmați aceste recomandări pentru gestionarea unei arsuri:
Există un mit răspândit că o persoană inconștientă poate să-și înghită limba, dar acest lucru nu este posibil. Limba, în mare parte formată din mușchi, este bine atașată de organele din jur, de mandibulă și de osul hioid, ceea ce împiedică înghițirea ei.
În momentul în care o persoană devine inconștientă, toți mușchii se relaxează. Limba își pierde tonusul și cade în posterior din cauza poziției victimei care de cele mai multe ori este întinsă pe spate, blocându-se astfel calea aeriană.
Felicitări! Ai realizat hiperextensia capului. Calea aeriană este deschisă.
‼️ Nu introducem mâna în gura victimei, nu prindem limba cu niciun fel de instrument.
Acesta este unul din puținii pași pe care trebuie să-i faci atunci când abordezi victima inconștientă.
Vrei să aflii mai multe? Înscrie-te la unul din cursurile noastre.