Alătură-te comunității noastre
Trebuie să merg la UPU daca m-a mușcat o căpușă? | Academia de Prim Ajutor
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
08 mai 2022
𝐓𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚 𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐢𝐧𝐭̦𝐢 𝐥𝐚 𝐔𝐏𝐔 𝐝𝐚𝐜𝐚 𝐚𝐢 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐦𝐮𝐬̦𝐜𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐩𝐮𝐬̦𝐚?
 
În majoritatea cazurilor, nu. Haide să vedem de ce.
☀️Vremea se încălzește ușor-ușor, așa că drumețiile și plimbările în natură au devenit principalele activități. În paralel crește și numărul de prezentări la unitatea de primiri urgențe (UPU) pentru îndepărtarea căpușelor, care să fim sinceri, nu reprezintă urgențe.
 
Iată câteva lucruri simple care te pot ajuta să salvezi o grămadă de timp pierdut în sala de așteptare și să previi mușcătura de căpușă:
1. În timpul activităților în aer liber, evită zonele cu iarbă înaltă, tufișuri sau multe frunze și mergi pe centrul potecilor atunci când faci drumeții🌿;
 
2. Poartă haine deschise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă, te vor ajuta să identifici mai ușor căpușele. Poartă pantofi de sport închiși, nu sandale (cu șosete)⚪;
 
3. Protejează-ți animalele de companie. Câinii și pisicile sunt expuse când aleargă prin iarbă și pot aduce de asemenea căpușe în casă (verifică-l pe Azorel)🐕;
 
4. Utilizează repelenți. Se recomadă utilizarea DEET drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc). Concentrația e importantă, așa că asigură-te că are cel puțin 20-30%, pentru a fi eficient. În schimb, repelenţii pe bază de permetrin se recomandă a fi utilizați exclusiv pe haine, prin pulverizare. Concentraţia optimă de permetrin în diverse formulări comerciale este de 0,5% substanţă activă💧
 
Nu uita: repelentul nu omoară capușele, doar le ține la distanță.
 
5. Verifică-ți hainele și mergi direct la duș o data ce ai intrat în casă🛀.
Inspectează-ți corpul cu atenție chiar dacă ai folosit repelent; căpușele pot fi insesizabile și spre deosebire de noi oamenii, nu caută atenție ci preferă locurile mai greu vizibile, așa că nu uita să verifici: spatele urechilor, axilele , părul, etc. Pe măsură ce ea rămâne atașată de piele, crește riscul infecției (peste 36h), eliberând bacterii, dar și substanțe ce reduc durerea, astfel încât prezența ei să fie cât se poate de subtilă.
 
𝐂𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐦 𝐝𝐚𝐜𝐚 𝐭𝐨𝐭𝐮𝐬̦𝐢 𝐨 𝐠𝐚𝐬𝐢𝐦 𝐩𝐞 𝐩𝐢𝐞𝐥𝐞?
 
Cel mai important lucru este să scoți căpușa cât mai repede și asta o poți face singur, acasă, cu o pensetă.
 
❌Nu folosi metode populare precum aplicarea de acetonă, petrol, gheață, căldură pentru a face căpușa să se detașeze de piele, etc. Obiectivul tău este să elimini cât mai repede căpușa, fără ca aceasta să-și verse conținutul în corpul tău;
 
✅Folosește o pensetă cu vârf subțire și apucă ferm căpușa cât mai aproape de piele;
 
✅Trage drept, în sus cu o presiune constantă uniformă. Nu răsuci căpușa deoarece se poate rupe și părți bucale ale acesteia vor rămâne atașate la piele. Dacă acest lucru se întâmplă, încearcă să îndepărtezi resturile cu o pensetă curată, iar dacă nu reușești, curăță zona și lasă pielea să se vindece, fără să te alarmezi.
 
✅După îndepărtarea căpușei, curăță zona cu apă și săpun și dezinfecteaz-o (dermobacter, cloramină, alcool sanitar, etc);
 
✅Capușa este încă vie după ce ai scos-o. Pune-o în alcool sau într-un sac/recipient sigilat.
 
Pentru a te familiariza cu tehnica urmărește videourile din subsol.
 
💊𝐓𝐫𝐚𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐦𝐮𝐬̦𝐜𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐩𝐮𝐬̦𝐚:
- Conform unui protocol elaborat de către Ministerul Sănătății în cursul anului 2019, s-a decis administrarea de antibiotice în cazul în care căpușa a fost atașată de piele. Așadar, dacă ai fost mușcat, ia legătura cu medicul tău de familie.
Întotdeauna consultă medicul de familie sau infecționist dacă apar simptome precum: leziuni ale pieli mai mari de 5 cm (urma lăsată de căpușă după îndepărtare nu se pune), senzația de slăbiciune, oboseală, dureri de cap, musculare sau articulare, febră, frisoane.
În concluzie mușcătura de căpușă nu e un motiv de panică, aceasta putând fi scoasă acasă. Riscul de transmitere al bolii Lyme este mic dacă aceasta a fost atașată mai puțin de 36h. Ne adresăm medicului de familie pentru rețeta de antibiotic.
 
Într-o perioadă în care vrem să limităm contactul cu alte persoane, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să ne deplasăm la UPU sau camera de gardă pentru a scoate o căpușă. E indicat să ne adresăm medicului de familie, astfel încât să nu ne expunem inutil, să nu aglomerăm secția și să nu ne pierdem timpul în sala de așteptare⏱️.
 
Sperăm că te-am mai lămurit. Like & Share dacă ți s-a părut utilă informația.
Campanie de informare ”Academia de Prim Ajutor”
Salvăm vieți împreună
_________________________________________
Video-uri utile (în engleză):
Tags:
prim
ajutor
sos
112
urgenta
upu
academiadeprimajutor
primajutor
medic
schimbare
urgeta
tratament
remediu
Mit
Adevar
siguranta
anafilaxie

Mai multe articole

Image of the article
Numerele de telefon pe care orice părinte trebuie să le aibă salvate.
10 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Să ai copii nu este ușor. Să ai copii bolnavi, cu atât mai puțin. De aceea, în ajutorul părinților au fost înființate centre de telemedicină care funcționează în mod gratuit, non-stop.
Citește tot
Image of the article
Copilul meu e bolnav. Ce mă fac?
03 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Probabil că nu există părinte care să nu fi trecut prin cel puțin un început de an școlar care a venit la pachet cu un episod de răceală sau gripă pentru copil. Dar ce este de făcut în astfel de situații? Putem trimite copilul în colectivitate sau suntem nevoiți să îl ținem acasă ori de câte ori prezintă simptome? Iată sfaturile colegei noastre, Dr. Irina Bulată-Pop, medic specialist pediatru:
Citește tot
Vezi toate