Ce poți să faci dacă te-a mușcat o viperă? | Academia de Prim Ajutor
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
19 mai 2022
‼️ Nu toate persoanele mușcate de un șarpe veninos (viperă🐍) trebuie să primească serul antiviperin. Acesta poate avea reacții adverse severe.
Acesta rămâne tratamentul de ultimă instanță, rezervat cazurilor cu manifestări foarte grave ⚡.
 

𝐂𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐦 𝐚𝐭𝐮𝐧𝐜𝐢, 𝐝𝐚𝐜𝐚 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐦𝐮𝐬̦𝐜𝐚𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐨 𝐯𝐢𝐩𝐞𝐫𝐚̆?

- Ne păstrăm calmul: 70% din mușcături duc la reacții minore, precum urme ale mușcăturii, edemul (umflarea) zonei adiacente. În unele cazuri rare, manifestările pot fi foarte severe: scăderea tensiunii arteriale, comă și chiar deces.
 
Nu toți șerpii sunt veninoși! În România există o serie de alți șerpi neveninoși. În acest sens descrierea șarpelui sau o poza cu acesta ar fi importante pentru identificare.
 
- Apelăm de urgență numărul 112📞. Indiferent de simptomatologie trebuie să ajungem la spital și să fim investigați și monitorizați de medici.
- Victima trebuie întinsă pe spate, cu membrul mușcat sub nivelul inimii❤️.
- Evităm mișcările inutile datorită riscului de răspândire a veninului✋.
- Mai sus de locul mușcăturii se va aplica un bandaj elastic fără să fie prea strâns (permite introducerea ușoară a unui deget sub bandaj). Astfel, se va încetini progresia veninului de la membru spre restul corpului. Acesta va fi îndepărtat doar la spital🏥!
- Există sisteme speciale de sucțiune a veninului din rană. Doar dacă avem unul în trusa de prim ajutor, îl folosim.✔️
- Rana lăsată de mușcătură o spălăm cu apă oxigenată (sau apă curată💧 dacă nu avem altceva) și o bandajăm steril.
- NU facem incizii și nici nu aplicăm gheață❌.
- Membrul mușcat îl imobilizăm într-o atelă.
- Reacțiile alergice severe se tratează cu adrenalină, existând în farmacii sisteme de auto-injectare cu adrenalină ce pot fi incluse în trusele de prim ajutor.
Suntem conștienți că unii din pașii de mai sus ți se vor părea mai dificili așa că stai la curent cu postările noastre unde lucrurile mai complexe (imobilizarea membrului în atelă, administrarea adrenalinei în șocul anafilactic, pansamentul steril) sunt luate pe rând și explicate.
 
❗Sezonul de vipere începe încă din mai, așa că ai grijă pe unde calci.
 
O campanie de informare Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună
Tags:
prim
ajutor
viata
sos
salvam
112
urgenta
upu
smurd
academiadeprimajutor
primajutor
sangerare
hemostaza
medic
salvator
romania
anti
ambulanta
saj
urgeta
tratament
remediu
Mit
Adevar
siguranta
vaccin
intoxicatie
anafilaxie
adrenalina

Mai multe articole

Image of the article
Sângerările nazale la copii
07 dec. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De ce copiilor le curge ocazional sânge din nas? Sângerările nazale (epistaxisul) se întâlnesc mai des în rândul copiilor, dar pot apărea chiar și la adulți. Nasul începe să sângereze atunci când vasele mici de sânge de la nivelul mucoasei se irită și se slăbesc, rupându-se chiar și la evenimente minore, precum o suflare mai puternică a nasului, un aer mai uscat sau chiar un strănut. Ce NU trebuie să faci cu un copil care sângerează din nas? Cu toții ne amintim cum, atunci când eram mici, eram puși să ne întindem pe spate, uneori cu mâna stângă ridicată (nu știm nici până astăzi de ce). Nu trebuie să facem asta, deoarece sângele va ajunge în stomac și va provoca grețuri și vărsături, fiind un veritabil iritant gastric. Ce POȚI să faci? 1. Ridică-l în picioare și apleacă-l ușor în față. Trebuie să faci acest lucru pentru a evita înghițirea de sânge și secreții nazale. 2. Aplică presiune pe nara care sângerează. Apasă partea moale a nării, ca atunci când vrei să sari în piscină. 3. Menține compresia minim 5 minute înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit. Poți introduce și o compresă mică sau un șervețel în nara care sângerează, pentru a ajuta compresia. După oprirea sângerării, evită să sufli nasul copilului sau să încerci să elimini imediat „dopul” care oprește sângerarea.
Citește tot
Image of the article
Este în siguranță copilul tău atunci când conduci? | Academia de Prim Ajutor
19 oct. 2022
inEducațional
Dr. Paul Oarga
Un copilaș a murit după ce a fost proiectat din scaunul auto în care nu a fost asigurat corespunzător. O viață de om, de care suntem direct responabili, s-a stins.
Citește tot
Vezi toate