Ce poți să faci dacă te-a mușcat o viperă? | Academia de Prim Ajutor
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
19 mai 2022
‼️ Nu toate persoanele mușcate de un șarpe veninos (viperă🐍) trebuie să primească serul antiviperin. Acesta poate avea reacții adverse severe.
Acesta rămâne tratamentul de ultimă instanță, rezervat cazurilor cu manifestări foarte grave ⚡.
 

𝐂𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐦 𝐚𝐭𝐮𝐧𝐜𝐢, 𝐝𝐚𝐜𝐚 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐦𝐮𝐬̦𝐜𝐚𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐨 𝐯𝐢𝐩𝐞𝐫𝐚̆?

- Ne păstrăm calmul: 70% din mușcături duc la reacții minore, precum urme ale mușcăturii, edemul (umflarea) zonei adiacente. În unele cazuri rare, manifestările pot fi foarte severe: scăderea tensiunii arteriale, comă și chiar deces.
 
Nu toți șerpii sunt veninoși! În România există o serie de alți șerpi neveninoși. În acest sens descrierea șarpelui sau o poza cu acesta ar fi importante pentru identificare.
 
- Apelăm de urgență numărul 112📞. Indiferent de simptomatologie trebuie să ajungem la spital și să fim investigați și monitorizați de medici.
- Victima trebuie întinsă pe spate, cu membrul mușcat sub nivelul inimii❤️.
- Evităm mișcările inutile datorită riscului de răspândire a veninului✋.
- Mai sus de locul mușcăturii se va aplica un bandaj elastic fără să fie prea strâns (permite introducerea ușoară a unui deget sub bandaj). Astfel, se va încetini progresia veninului de la membru spre restul corpului. Acesta va fi îndepărtat doar la spital🏥!
- Există sisteme speciale de sucțiune a veninului din rană. Doar dacă avem unul în trusa de prim ajutor, îl folosim.✔️
- Rana lăsată de mușcătură o spălăm cu apă oxigenată (sau apă curată💧 dacă nu avem altceva) și o bandajăm steril.
- NU facem incizii și nici nu aplicăm gheață❌.
- Membrul mușcat îl imobilizăm într-o atelă.
- Reacțiile alergice severe se tratează cu adrenalină, existând în farmacii sisteme de auto-injectare cu adrenalină ce pot fi incluse în trusele de prim ajutor.
Suntem conștienți că unii din pașii de mai sus ți se vor părea mai dificili așa că stai la curent cu postările noastre unde lucrurile mai complexe (imobilizarea membrului în atelă, administrarea adrenalinei în șocul anafilactic, pansamentul steril) sunt luate pe rând și explicate.
 
❗Sezonul de vipere începe încă din mai, așa că ai grijă pe unde calci.
 
O campanie de informare Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună
Tags:
prim
ajutor
viata
sos
salvam
112
urgenta
upu
smurd
academiadeprimajutor
primajutor
sangerare
hemostaza
medic
salvator
romania
anti
ambulanta
saj
urgeta
tratament
remediu
Mit
Adevar
siguranta
vaccin
intoxicatie
anafilaxie
adrenalina

Mai multe articole

Image of the article
Sunt toate ambulanțele la fel? Este una mai bună decât cealaltă?
22 mar. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Răspunsul pe scurt: nu toate ambulanțele sunt la fel și nu orice ambulanță poate rezolva orice urgență medicală care apare, indiferent de gravitatea ei. Motivul pentru care lucrurile sunt în acest fel este că nu pe toate ambulanțele activează echipaje cu medic. Dar câte ambulanțe cu medic există în orașele mari din România (unde avem și o statistică)? Aici vorbim de ambulanțele SMURD de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) și cele ale Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) - Ambulanțe de Resuscitare și Terapie Intensivă (ARTI). Cluj-Napoca: 5 ambulanțe cu medic pentru tot orașul (3 ARTI + 2 TIM) Târgu-Mureș: 5 ambulanțe cu medic (4 ARTI + 1 TIM) Timișoara: 4 ambulanțe cu medic (3 ARTI + 1 TIM) Brașov: 3 ambulanțe cu medic (2 ARTI + 1 TIM)
Citește tot
Image of the article
Când poți să oprești o resuscitare?
11 mar. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
A abandona o resucitare nu este ușor. Există totuși câteva situații în care putem să oprim compresiunile toracice efectuate unei victime în stop cardio-respirator: 1. Victima dă semne că își revine (caz în care trebuie să ne asigurăm că respiră) - situația cea mai fericită din toate punctele de vedere. 2. Echipajul de pe ambulanță ajunge la caz și poate prelua resuscitarea. 3. Salvatorul este singur și se epuizează - o resuscitare este mult mai obositoare decât ne imaginăm majoritatea dintre noi. Recomandarea este ca, atunci când există mai mulți martori, un salvator să nu efectueze compresiuni mai mult de 2 minute, pentru că, din cauza efortului solicitant, calitatea și eficiența acestora scad.
Citește tot
Vezi toate