Ne protejează vaccinurile împotriva noilor tulpini de COVID? | ADPA
Autor: Mara Mihailescu

Da! Cu toate acestea, una dintre tulpini care pune probleme ce trebuie investigate este varianta sud-africană. Însă până în acest moment nu exista studiu revizuit care sa dovedească ineficiența vaccinurilor împotriva noilor tulpini.


În decembrie 2020 a fost raportată prima tulpină mutantă a Sars-Cov-2, de atunci fiind identificate mai multe astfel de virusuri care diferă prin contagiozitate și severitatea formelor de boală pe care le produc (tulpina din Marea Britanie, tulpina africană și cea braziliană). Aceste  descoperiri ridică noi probleme cu privire la modurile de transmitere, vaccinuri și măsuri de precauție și izolare.


Cum ia naștere o nouă tulpină virală?


Virusurile nu reprezintă organisme ,,vii’’ (acestea se înmulțesc doar în celulele gazdelor infectate); pentru a-și asigura supraviețuirea, ele trebuie să se adapteze și să dobândească noi metode de răspândire. Astfel, cu cât diseminarea este mai importantă în cadrul unei populații, cu atât posibilitatea apariției de noi tulpini virale este mai mare, acestea din urmă fiind în general mai contagioase decât tulpinile originale.


Prin ce diferă această nouă tulpină de cele precedente?


La nivel molecular, între tulpina chineză și cea din Marea Britanie există 17 modificări la nivel genetic. Cele mai recente studii demonstrează că acestea se traduc printr-o creștere a contagiozității (se transmite mai ușor), iar unele studii din Regatul Unit conturează posibilitatea apariției unor forme mai severe ale bolii. În ceea ce privește afectarea copiilor, nu există suficiente date care să confirme ipoteza conform căreia copii sunt mai afectați de tulpina britanică.


Mai sunt eficiente vaccinurile?


DA, da și iar DA! În acest moment, nu există nicio dovadă că vreuna din cele trei tulpini mutante ar fi rezistente la serurile anti-covid; acestea reduc numărul de forme severe și scad rata de spitalizare indiferent la nivel mondial. Astfel, cu cât crește procentul populației vaccinate, scade transmiterea și, împreună cu aceasta, posibilitatea de apariție a altor tulpini mutante. Vaccinul rămâne cea mai importantă cale spre normalitate!


Ce pot face să mă protejez de această tulpină nouă?


Aceleași lucruri pe care le știi, chiar dacă ne-am săturat să ni se tot repete: respectarea regulilor de distanțare socială, aerisirea spațiilor închise, purtarea corectă a măștii de protecție și igienizarea mâinilor rămân cele mai importante elemente de prevenție a infectării cu Sars-Cov-2.

Informează-te din surse oficiale!Mai multe articole

Image of the article
Ne protejează vaccinurile împotriva noilor tulpini de COVID? | ADPA
inEducațional
Mara Mihailescu
In urma mutatiilor virusului SARS-COV-2 acesta pare sa fie mai contagios si mai virulent. Ce inseamna toate acestea pentru noi?
Citește tot
Image of the article
Care sunt cauzele sforăitului și când trebuie să mergi la doctor? | ADPA
inEducațional
Iulia Givan
Remediu pentru sforait? Problemele care cauzeaza sindromul de apnee in somn trebuie tratate inainte de aparitia complicatiilor.
Citește tot
Vezi toate