Nu toată lumea are nevoie de a treia doză de vaccin
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
03 nov. 2021

"- De ce trebuie să facem a treia doză de vaccin anti-Covid?"

Protecția vaccinului împotriva unei infectări cu SARS-CoV-2 scade în timp.

S-a verificat eficiența unei doze suplimentare de vaccin, iar concluzia a fost că răspunsul imun a crescut mult după o doză booster.

 

"- Cine are nevoie de a treia doză de vaccin?"

Se recomandă a treia doză de vaccin (booster) pentru:

* Persoanele peste 65 de ani;

* Persoanele peste 18 ani care prezinta un risc crescut de expunere și transmitere (lucrători comerciali, personal medical, etc);

* Persoanele peste 50 de ani care au asociate și alte boli.

 

"- Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a primi doza de rapel?"

1.Două doze de vaccin administrate;

2.Să fie trecute 180 de zile de la a doua doză.

 

"- Dacă m-am vaccinat cu Johnson&Johnson, trebuie să mai fac o doză?"

Dacă au trecut mai mult de 180 de zile, atunci poți face și doza rapel începând cu 8 noiembrie.

 

"- Dacă sunt însărcinată sau alaătez, pot să mă vaccinez?"

Răspunsul este DA. Însă o să revenim cu o postare mai detaliată despre asta. Stai cu ochii pe noi.

 

"- Care este diferența dintre daza suplimentară și doza booster?"

Doza 3, suplimentară, este pentru persoanele sever imunodeprimate, se poate administra la minim 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicală.

Doza 3, rapel (booster), pentru toate persoanele, se poate administra la minim 180 de zile de la doza 2 și nu este nevoie de o recomandare medicală.

 

"- Unde mă pot programa pentru doza de booster?"

Persoanele care îndeplinesc condițiile de mai sus se pot programa pe platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).

 

Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună 

Tags:
virus
siguranta
vaccin
booster
Covid19

Mai multe articole

Image of the article
Sângerările nazale la copii
07 dec. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De ce copiilor le curge ocazional sânge din nas? Sângerările nazale (epistaxisul) se întâlnesc mai des în rândul copiilor, dar pot apărea chiar și la adulți. Nasul începe să sângereze atunci când vasele mici de sânge de la nivelul mucoasei se irită și se slăbesc, rupându-se chiar și la evenimente minore, precum o suflare mai puternică a nasului, un aer mai uscat sau chiar un strănut. Ce NU trebuie să faci cu un copil care sângerează din nas? Cu toții ne amintim cum, atunci când eram mici, eram puși să ne întindem pe spate, uneori cu mâna stângă ridicată (nu știm nici până astăzi de ce). Nu trebuie să facem asta, deoarece sângele va ajunge în stomac și va provoca grețuri și vărsături, fiind un veritabil iritant gastric. Ce POȚI să faci? 1. Ridică-l în picioare și apleacă-l ușor în față. Trebuie să faci acest lucru pentru a evita înghițirea de sânge și secreții nazale. 2. Aplică presiune pe nara care sângerează. Apasă partea moale a nării, ca atunci când vrei să sari în piscină. 3. Menține compresia minim 5 minute înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit. Poți introduce și o compresă mică sau un șervețel în nara care sângerează, pentru a ajuta compresia. După oprirea sângerării, evită să sufli nasul copilului sau să încerci să elimini imediat „dopul” care oprește sângerarea.
Citește tot
Image of the article
Este în siguranță copilul tău atunci când conduci? | Academia de Prim Ajutor
19 oct. 2022
inEducațional
Dr. Paul Oarga
Un copilaș a murit după ce a fost proiectat din scaunul auto în care nu a fost asigurat corespunzător. O viață de om, de care suntem direct responabili, s-a stins.
Citește tot
Vezi toate