Alătură-te comunității noastre
De ce oamenii nu acordă primul ajutor?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
14 ian. 2023

De ce aleg oamenii să nu acorde primul ajutor atunci când e nevoie?

Ne sunt tuturor cunoscute situațiile în care se întâmplă să vedem un accident de mașină, o persoană care leșină în mijlocul străzii sau o persoană care se îneacă cu mâncare la mall, iar majoritatea martorilor doar scot telefonul și încep să filmeze, victima rămânând fără niciun ajutor până la sosirea echipajelor de intervenție.

Dar de ce se întâmplă asta?

  1. Frica de a face ceva greșit: dispecerii 112 sunt antrenați în instruirea pe loc a martorilor și asistarea acestora în vederea începerii manevrelor de prim ajutor, în funcție de natura situației. Unul dintre cele mai grave cazuri este atunci când victima este in stop cardio-respirator (SCR). Neinițierea manevrelor de resuscitare este mult mai gravă decât inițierea acestora în cazul unei persoane care pare a fi în SCR, deși nu este.
  2. Frica de infecție: studiile revizuite de către ERC (European Resuscitation Council) au arătat că riscul de transmitere a oricărui tip de infecție este extrem de mic. În plus, infecțiile grave precum cele de tipul HIV sau hepatită C se transmit prin expunere directă la sângele victmei. De asemenea, se pune adesea problema infecțiilor apărute în urma respirațiilor gură la gură din timpul resuscitărilor. Ultimele ghiduri indică începerea compresiunilor toracice fără efectuarea respirațiilor gură la gură dacă salvatorul nu este dispus să le facă, eficiența intervenției având în continuare un procent foarte mare.
  3. Frica de implicațiile legale: Conform legii 95/2006 Art. 88, alin. „(1) Persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicațiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoștințe în domeniul primului ajutor de bază, acționând cu bună-credință și cu intenția de a salva viața sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.”

Acestea fiind spuse, extrem de puține sunt situațiile în care a nu interveni să fie mai benefic pentru victimă decât dacă s-ar începe manevrele de prim ajutor.

Dacă crezi că nu ai ști cum să gestionezi o situație de urgență, te așteptăm la cursul nostru.

A învăța cum să îi salvezi pe cei din jur poate fi chiar o rezoluție foarte bună pentru noul an.

Tags:
prim
ajutor
curs
salveaza
viata
academia
certificat
legal
salvam
112
urgenta
upu
smurd
academiadeprimajutor
primajutor
medic
salvator
romania
schimbare
ambulanta
saj
urgeta
tratament
Mit
Adevar
siguranta
stop cardiorespirator

Mai multe articole

Image of the article
Expresii din domeniul medical folosite greșit
07 iun. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
În practica noastră de zi cu zi întâlnim adesea expresii și cuvinte din domeniul medical ce sunt folosite greșit de către pacienții noștri. De aceea, am decis să le reunim pe cele mai des întâlnite și să le explicăm și corectăm.
Citește tot
Image of the article
Mituri comune în prim ajutor. 5 idei greșite demontate
05 iun. 2023
inEducațional
Bianca-Elena State
Defibrilatorul e greu de folosit? Poți să-ți inghiti limba? Punem gheață pe o arsură? Există o serie de mituri și concepții greșite în ceea ce privește acordarea primului ajutor. Ca să ajutăm cu adevărat într-o situație de urgență, este important să avem informații corecte și să ne bazăm pe ghidurile și practicile recomandate de organizațiile medicale și de prim ajutor.
Citește tot
Vezi toate