De ce oamenii nu acordă primul ajutor?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
14 ian. 2023

De ce aleg oamenii să nu acorde primul ajutor atunci când e nevoie?

Ne sunt tuturor cunoscute situațiile în care se întâmplă să vedem un accident de mașină, o persoană care leșină în mijlocul străzii sau o persoană care se îneacă cu mâncare la mall, iar majoritatea martorilor doar scot telefonul și încep să filmeze, victima rămânând fără niciun ajutor până la sosirea echipajelor de intervenție.

Dar de ce se întâmplă asta?

  1. Frica de a face ceva greșit: dispecerii 112 sunt antrenați în instruirea pe loc a martorilor și asistarea acestora în vederea începerii manevrelor de prim ajutor, în funcție de natura situației. Unul dintre cele mai grave cazuri este atunci când victima este in stop cardio-respirator (SCR). Neinițierea manevrelor de resuscitare este mult mai gravă decât inițierea acestora în cazul unei persoane care pare a fi în SCR, deși nu este.
  2. Frica de infecție: studiile revizuite de către ERC (European Resuscitation Council) au arătat că riscul de transmitere a oricărui tip de infecție este extrem de mic. În plus, infecțiile grave precum cele de tipul HIV sau hepatită C se transmit prin expunere directă la sângele victmei. De asemenea, se pune adesea problema infecțiilor apărute în urma respirațiilor gură la gură din timpul resuscitărilor. Ultimele ghiduri indică începerea compresiunilor toracice fără efectuarea respirațiilor gură la gură dacă salvatorul nu este dispus să le facă, eficiența intervenției având în continuare un procent foarte mare.
  3. Frica de implicațiile legale: Conform legii 95/2006 Art. 88, alin. „(1) Persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicațiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoștințe în domeniul primului ajutor de bază, acționând cu bună-credință și cu intenția de a salva viața sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.”

Acestea fiind spuse, extrem de puține sunt situațiile în care a nu interveni să fie mai benefic pentru victimă decât dacă s-ar începe manevrele de prim ajutor.

Dacă crezi că nu ai ști cum să gestionezi o situație de urgență, te așteptăm la cursul nostru.

A învăța cum să îi salvezi pe cei din jur poate fi chiar o rezoluție foarte bună pentru noul an.

Tags:
prim
ajutor
curs
salveaza
viata
academia
certificat
legal
salvam
112
urgenta
upu
smurd
academiadeprimajutor
primajutor
medic
salvator
romania
schimbare
ambulanta
saj
urgeta
tratament
Mit
Adevar
siguranta
stop cardiorespirator

Mai multe articole

Image of the article
De ce oamenii nu acordă primul ajutor?
14 ian. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De multe ori am auzit că cineva avea nevoie de ajutor, dar cei din jur doar stăteau și filmau ce se întâmpla. De ce au oamenii asemenea reacții? De ce nu ajută atunci când este nevoie? Motivele sunt numeroase. În primul rând, este vorba de teama de a face ceva greșit. Acest lucru se întâmplă pentru că educația medicală este la un nivel scăzut în rândul populației. Dar acest lucru are o rezolvare, și anume apelarea la 112. Dispecirii sunt antrenați în a explica pe loc ce manevre de prim ajutor trebuie făcute, dar și în ce mod, astfel încât ele să fie eficiente.
Citește tot
Image of the article
Cum te poți ajuta în caz de leșin?
21 dec. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Știai că te poți ajuta singur să scapi de un leșin? Pe scurt, leșinul este cunoscut în popor ca fiind o stare de slăbiciune, de lipsă de putere sau de vlagă, care poate să fie însoțită sau nu de o pierdere subită și trecătoare a stării de conștiență. Medical, acest fenomen poartă denumirea de sincopă (sau pre-sincopă, dacă nu apare pierderea conștienței) și poate să fie de mai multe tipuri: 1. Sincopă vaso-vagală: adică, din diverse motive (căldură excesivă, vederea sângelui în timpul recoltării pentru analize, etc), apare o scădere bruscă a tensiunii arteriale, iar creierul nu mai primește suficient oxigen și își dă un “restart”, iar persoana își pierde starea de conștiență. 2. Sincopă ortostatică: apare la ridicarea bruscă în picioare, deoarece sângele trebuie să învingă gravitația pentru a ajunge la creier. În mod normal, avem reflexe care să ajute la acomodarea cu noua poziție dar, când aceste reflexe sunt depășite sau apar prea lent, fluxul de sânge din creier scade și apare sincopa. 3. Sincopa situațională: apare în situații precum efortul de tuse, de urinare, de defecare sau de înghițire. Semnele unei sincope: - amețeală, piele palidă, transpirații - senzație de căldură - vedere încețoșată - greață, disconfort abdominal Cum TE POȚI ajuta dacă simți că o să leșini? Îți poți aplica așa-numitele ”manevre de contrapresiune”. Există 3 variante din care poți alege, scopul lor fiind comun - acela de a ajuta sângele să plece din periferie (mâini, picioare) și să se îndrepte spre zonele vitale din corp (inimă și creier): 1. Așază-te în poziție de genuflexiune (poza 1). 2. Trage cu putere de mâini, ținând degetele împreunate strâns (poza 2). 3. Strânge tare picioarele unul peste celălalt (poza 3). Tu știai de aceste variante de prevenire a leșinului? Dacă nu, în ce situații ai pățit să leșini? Lasă-ne răspunsul tău mai jos în comentarii. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate