În urma exploziilor de la Crevedia, s-a anunțat în mass media că s-a declanșat Planul Roșu, însă nu s-a explicat ce presupune acest lucru.
Ce este Planul Roșu?
Planul Roșu este este un plan de intervenție ce se pune în aplicare în momentul în care se produc accidente colective, calamități sau dezastre cu manifestări deosebit de rapide și efecte limitate în timp, care au ca rezultat victime multiple sau potențialul de a produce victime multiple.
Care este scopul Planului Roșu?
Acesta are ca obiectiv atingerea cât mai rapidă a următoarelor etape:
- Punerea cât mai rapid în mișcare a mijloacelor de prim ajutor, umane și materiale.
- Folosirea unor mijloace suficiente și adaptate situației respective.
- Obținerea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor care au atribuții de intervenție.
- Stabilirea de reguli și măsuri în vederea mobilizării spre locul intervenției a unor resurse suplimentare din județ și din afara lui, dacă este depășită capacitatea locala de intervenție.
Când se activează Planul Roșu?
Alertarea serviciilor de urgență se realizează prin apel la 112 de către martorii care au observat incidentul sau de către victimele implicate.
Serviciile care răspund la apel (dispeceratul 112, Pompierii, Poliția, Ambulanța, Jandarmii) trebuie să adune, în primă fază, maximum de informații în ceea ce privește localizarea precisă a accidentului / calamității / dezastrului, numărul de victime și starea acestora.
Se decide activarea Planului Roșu de Intervenție dacă se constată că se depășește un anumit număr de victime (stabilit pentru fiecare județ în parte, în funcție de resursele disponibile) sau că evenimentul s-a produs la obiective cu aglomerări de persoane precum școli, spitale, săli de spectacole / cinema, cluburi etc.
Transmiterea deciziei de activare a Planului Roșu de Intervenție se face de către operatorul de radiourgență, printr-un anunț de tipul “ATENȚIE! ATENȚIE! ATENȚIE! PLAN ROȘU - tipul evenimentului - PRODUS ÎN - localizarea (localitatea, strada). SE DEPLASEAZĂ URMĂTOARELE ECHIPAJE - se enumeră echipajele participante.“
Sunt chemate cadre medicale de acasă?
Uneori. Cadrele medicale (medici, paramedici, asistenți etc.) pot fi chemate la intervenție printr-un mesaj transmis prin intermediul aplicației SMS-STS, cu textul: “Începând cu (ziua, data, ora) se pune în aplicare PLANUL ROȘU DE INTERVENȚIE la nivelul județului ___ / municipiului București, ca urmare a (denumirea evenimentului) produs la (locație).”
Desigur, protocolul pentru activarea Planului Roșu de Intervenție presupune mai multe detalii organizatorice și reguli după care echipajele intervin și funcționează.
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună