Pot fi dat în judecată dacă acord primul ajutor și greșesc?
Autor: Dr. Paul Oarga

Pe lângă considerentele morale pentru care ar trebui să putem acorda primul ajutor, există și trebuie luate în considerare și aspectele legale, atât la nivel individual cât și la nivel de companii. 


Cine acordă primul ajutor?


  • Legea Sănătății (Legea 95/2006)

„Acordarea primului ajutor de bază, fără echipamente specifice, se efectuează de orice persoană instruită în acest sens sau de persoane fără instruire prealabilă acţionând la indicaţiile personalului specializat din cadrul dispeceratelor medicale de urgenţă sau al serviciilor de urgenţă prespitalicească de tip SMURD şi serviciului de ambulanţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, având ca scop prevenirea complicaţiilor şi salvarea vieţii până la sosirea unui echipaj de intervenţie.”


La nivel individual ce obligații am?


  • Obligația de asistență a persoanelor aflate în dificultate

Conform Codului Penal „Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.” Totuși în următorul articol se precizează: „Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa.”


  • Obligația de a anunța o situație de urgență și să respecte indicațiile specializate

Confrom art. 93 din Legea Sănătății „Fiecare cetăţean are obligaţia să anunţe direct sau să se asigure că un caz de urgenţă a fost anunţat deja, la numărul 112, înainte sau concomitent cu acordarea primului ajutor, fiind obligat să respecte indicaţiile specializate oferite de personalul dispeceratului de urgenţă.”


La nivel individual ce drepturi am?


  • Articolul Bunului Samaritean 

Conform art. 94 din Legea Sănătății „Persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.”


La nivel de companie ce obligații am?


  • Desemnarea și instruirea angajaților responsabili de acordarea primului ajutor

Conform Legii Muncii (Legea 319/2006) art. 7, 10 și 39 angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru instruire și să desemneze persoanele responsabile cu acordarea primului ajutor și alte situații de urgență în funcție de caracteristicile fiecărei organizații. 


  • Încălcarea dispozițiilor 

Constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.


Ce este primul ajutor

Conform Legii Sănătății: „Primul ajutor de bază reprezintă efectuarea unor acţiuni salvatoare de viaţă unor persoane care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută, de către persoane fără pregătire medicală, fără utilizarea unor echipamente specifice acestui scop. Primul ajutor de bază se acordă de orice persoană instruită în acest sens sau de persoane fără instruire, la indicaţiile personalului din dispeceratele de urgenţă”Mai multe articole

Image of the article
Ne protejează vaccinurile împotriva noilor tulpini de COVID? | ADPA
inEducațional
Mara Mihailescu
In urma mutatiilor virusului SARS-COV-2 acesta pare sa fie mai contagios si mai virulent. Ce inseamna toate acestea pentru noi?
Citește tot
Image of the article
Care sunt cauzele sforăitului și când trebuie să mergi la doctor? | ADPA
inEducațional
Iulia Givan
Remediu pentru sforait? Problemele care cauzeaza sindromul de apnee in somn trebuie tratate inainte de aparitia complicatiilor.
Citește tot
Vezi toate