Preinfarctul chiar există?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
Nov 19, 2021

Știi la ce se referă, de fapt, expresia "a avut un preinfarct"?


Termenul "preinfarct" nu mai este de actualitate și este mai degrabă folosit de pacienți decât de cardiologi. Echivalentul în termeni medicali este angina pectorală instabilă care, împreună cu infarctul miocardic, fac parte din ceea ce medicii numesc Sindrom Coronarian Acut (SCA).

Angina pectorală instabilă reprezintă scăderea fluxului de sânge către mușchiul inimii (cel mai frecvent din cauza unor obstrucții parțiale sau îngustări ale arterelor coronare), care poate apărea în repaus sau în momentul efortului. Cu cât obstrucția este mai severă, iar scăderea fluxului de sânge mai prelungită, inima suferă mai tare, iar când muschiul începe să moară, apare infarctul miocardic acut. Acesta este, bineînțeles, mai grav și necesită o procedură de urgență pentru tratament.


"Cum știu să fac diferența între un infarct și un preinfarct?"

Ambele provoacă durere puternică în piept (cea mai puternică durere simțită), însă în cazul infarctului, fiind mai grav, aceasta persistă un timp mai îndelungat. Dar nu trebuie neapărat să faci diferența între ele, ambele sunt urgențe medicale și e nevoie să fim văzuți de un medic.


Ce simptome apar?

 • Durere severă care poate merge în umeri, brațul stâng, până la nivelul ultimelor două degete ale mâinii și mandibulă
 • Respiratie dificilă, oboseală severă, lipsă de aer
 • Transpirații reci
 • Teamă
 • Palpitații (bătăi neregulate ale inimii)
 • Greață și vărsătură
 • Amețeli


"-Pot să previn sindromul coronarian acut?”

DA! Prin reducerea factorilor de risc ( fumat, alcool, mâncare nesătăsoasă, lipsa activității fizice) , optimizarea tratamentului și urmărirea medicală activă. Adică trebuie să fim văzuți la timp de medicul cardiolog conform recomandărilor lui.

Tratamentul diferă de la pacient la pacient în functie de vârstă, starea de sănătate și tratamentele medicamentoase pe care le ia pentru alte afecțiuni.


"- Diferă simptomele de la un bărbat la o femeie?"

Lăsând la o parte faptul binecunoscut că femeile tolerează mai bine decât bărbații durerea, nu.


"- Care sunt factorii de risc pentru sindromul coronarian acut?"

 • Vârsta peste 60 de ani
 • Istoricul familial de SCA
 • Colesterolul crescut
 • Hipertensiunea arterială
 • Fumatul
 • Diabetul zaharat
 • Obezitatea
 • Sedentarismul ( lipsa activității fizice)
 • Stresul.
Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Toxiinfecția alimentară
Sep 03, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐭𝐨𝐱𝐢𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞: - Diaree - Dureri abdominale intense - Greață - Vărsături - Febră - apare mai rar. În cazurile mai grave, episoadele repetate de diaree și vărsătură pot duce la o deshidratare severă.
Citește tot
Image of the article
Roșu în gât de la înghețată?
Aug 30, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
NU faci roșu în gât nici de la înghețată🍦, nici de la apa rece🧊! Un pic surprinzător, asa-i? Mai ales după ce cu toții am auzit de nenumărate ori în copilărie, de la o mamă, o bunică sau o mătușă, că nu avem voie să mâncăm înghețată sau să bem apă rece pentru că o să ne doară gâtul. Adevărul este că durerile de gât nu apar pentru că în urmă cu o zi-două-trei au fost consumate alimente reci. Totuși, aceste dureri sunt cât de poate de reale și chiar există, dar au alte cauze. Iată care sunt acestea: - O infecție bacteriană sau virală🦠 - cu alte cuvinte, ”roșul în gât” se poate transmite, fie prin contact direct cu persoana bolnavă, fie prin folosirea obiectelor contaminate de aceasta: pahar de băutură, tacâmuri, sticle de apă/suc. - Respiratul pe gură👄 - este mult mai iritant pentru gât și favorizează uscarea și, implicit, iritarea lui. Dacă un copil este cunoscut cu probleme din sfera ORL care cauzează respiratul pe gură (polipi nazali, deviații de sept, congestie nazală, etc) este foarte posibil ca acesta să dezvolte mult mai des dureri de gât. - Bine-cunoscuta gripă🌬️. - Corpi străini rămași la nivelul gâtului. Se poate preveni ”roșul în gât”? Da. Prin simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă și asigurarea copilului un sistem imunitar sănătos. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte dacă îi administăm 1-2 vitamine într-o zi, ci printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, odihnă suficientă și activitate fizică regulată. În consluzie, lăsați copiii să se bucure de o înghețată (mai ales acum vara) pentru că nu o să facă roșu în gât. #DemontamMituri P.S. Știai că uneori chiar este recomandat să dăm copiilor să manânce ceva rece, precum o înghețață? Așa cum pe o piele iritată de o arsură de soare☀️ nu ne dorim să punem apă fierbinte la duș, nici printr-un gât iritat nu dorim să treacă lichide fierbinți, ca de exemplu supă sau ceai. În cazul unui gât iritat, o înghețată are mai mult potențial să aline pe moment durerea decât ceva fierbinte. Așadar, oricât de gustoasă ar fi supa făcută cu drag de mama sau bunica pentru copilul răcit, pentru binele lui trebuie să ne asigurăm că aceasta este consumată la o temperatură care să nu îi creeze un disconfort suplimentar. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate