Pot să fiu dat în judecată dacă acord primul ajutor și greșesc ceva?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
03 iun. 2022
💥Accidentul în care 𝐮𝐧 𝐭𝐚𝐧𝐚𝐫 𝐢̂𝐧 𝐯𝐚𝐫𝐬𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟖 𝐚𝐧𝐢 𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐝𝐚𝐭 𝐚𝐫𝐳𝐚𝐧𝐝 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐮 într-o mașină în timp ce zeci de oameni treceau fără să oprească să acorde ajutor demonstrează încă o dată că 𝟖 𝐝𝐢𝐧 𝟏𝟎 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢 𝐧𝐮 𝐬̦𝐭𝐢𝐮 𝐜𝐞 𝐬𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐚 𝐚𝐭𝐮𝐧𝐜𝐢 𝐜𝐚𝐧𝐝 𝐬𝐞 𝐚𝐟𝐥𝐚 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐨 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭𝐢e 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐢𝐜𝐚.
 
💬Comentariile lăsate de oameni pe seama știrii despre accident sunt mai mult decât îngrijorătoare, mulți dintre aceștia susținând în masă că "𝐚𝐬̦𝐚 𝐞 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚, 𝐝𝐚𝐜𝐚 𝐯𝐫𝐞𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐚𝐜𝐢 𝐮𝐧 𝐛𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐚𝐫 𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐦𝐨𝐚𝐫𝐞, 𝐭𝐮 𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐯𝐢𝐧𝐨𝐯𝐚𝐭, 𝐚𝐬̦𝐚 𝐜𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐢𝐧𝐞 𝐧𝐮 𝐟𝐚𝐜𝐢 𝐧𝐢𝐦𝐢𝐜".
 
⚖️Și pentru că informația înseamnă putere, am extras pentru dumneavoastră o mică parte din "Legea sănătății" în care se explică exact ce se întâmplă din punct de vedere legal într-o asemenea situație:
 
”Dacă primul ajutor a fost acordat cu bună credință și cu intenția de a salva viața, persoana în cauză nu răspunde civil sau penal („nu poate fi dată în judecată”).” Asta o spune articolul Bunului Samaritean (art. 94 din Legea 95/2006 „Legea Sănătății”).
 
✔️ 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭:
„Persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.”
 
❗𝐋𝐮𝐜𝐫𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐞 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐝𝐚𝐜𝐚 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐧𝐮 𝐚𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐮𝐧 𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐦 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐧𝐮 𝐩𝐨𝐭 𝐨𝐛𝐭̦𝐢𝐧𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 (prin dispecerat de exemplu), fiind acoperiți din punct de vedere legal doar pentru eliminarea pericolelor iminente (incendiu, explozie etc.). Prin depășirea competențelor și agravarea situației ”salvatorul” poate răspunde penal.
 
𝐃𝐚𝐫 𝐝𝐚𝐜𝐚 𝐧𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐢𝐧?
Lăsând la o parte aspectele morale care ne îndeamnă să ne ajutăm semenii, există și o prevedere în Codul Penal care **pedepsește lăsarea fără ajutor a unei persoane** cu excepția situației în care salvatorul s-ar expune la o situație periculoasă (art. 203 din Codul Penal).
 
✔️ 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭:
„Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate
(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa.”
În plus, pentru societăți (firme, companii etc.), Legea muncii obligă angajatorul să ia măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor și cele necesare instruirii personalului desemnat (Legea 319/2006, art. 7, 10 și 39).
 
⚠️ „Ignorantia juris non excusat” - Necunoașterea legii nu te scuză de nerespectarea ei
 
Fii informat! Like&Share dacă ți s-a părut util articolul.
 
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți (dar numai) împreună
---
Legile de mai sus pot fi consultate în Monitorul Oficial.
Tags:
prim
ajutor
curs
salveaza
academia
certificat
sos
legal
salvam
112
urgenta
upu
smurd
academiadeprimajutor
primajutor
medic
salvator
romania
schimbare
ambulanta
saj
urgeta
Mit
Adevar
siguranta

Mai multe articole

Image of the article
Sângerările nazale la copii
07 dec. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De ce copiilor le curge ocazional sânge din nas? Sângerările nazale (epistaxisul) se întâlnesc mai des în rândul copiilor, dar pot apărea chiar și la adulți. Nasul începe să sângereze atunci când vasele mici de sânge de la nivelul mucoasei se irită și se slăbesc, rupându-se chiar și la evenimente minore, precum o suflare mai puternică a nasului, un aer mai uscat sau chiar un strănut. Ce NU trebuie să faci cu un copil care sângerează din nas? Cu toții ne amintim cum, atunci când eram mici, eram puși să ne întindem pe spate, uneori cu mâna stângă ridicată (nu știm nici până astăzi de ce). Nu trebuie să facem asta, deoarece sângele va ajunge în stomac și va provoca grețuri și vărsături, fiind un veritabil iritant gastric. Ce POȚI să faci? 1. Ridică-l în picioare și apleacă-l ușor în față. Trebuie să faci acest lucru pentru a evita înghițirea de sânge și secreții nazale. 2. Aplică presiune pe nara care sângerează. Apasă partea moale a nării, ca atunci când vrei să sari în piscină. 3. Menține compresia minim 5 minute înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit. Poți introduce și o compresă mică sau un șervețel în nara care sângerează, pentru a ajuta compresia. După oprirea sângerării, evită să sufli nasul copilului sau să încerci să elimini imediat „dopul” care oprește sângerarea.
Citește tot
Image of the article
Este în siguranță copilul tău atunci când conduci? | Academia de Prim Ajutor
19 oct. 2022
inEducațional
Dr. Paul Oarga
Un copilaș a murit după ce a fost proiectat din scaunul auto în care nu a fost asigurat corespunzător. O viață de om, de care suntem direct responabili, s-a stins.
Citește tot
Vezi toate