Alătură-te comunității noastre
Reacție alergică severă la vaccin. Administrez adrenalină?
Autor: Dr. Paul Oarga
29 mar. 2021

Da! Dacă ai identificat corect reacția alergică severă poți administra cu ajutorul auto-injectorului de adrenalină.


Anafilaxia poate apărea atunci când o persoană este expusă la un alergen:


  • Alimentar: nuci, ouă, avocado etc;
  • Înțepături de insectă, mușcătură de șarpe;
  • Medicamente sau vaccinuri .


Particularitatea reacției alergice severe la vaccin este că apare de obicei în primele 5 minute (de unde și supravegherea post-vaccinare cu o marjă de eroare de 10 minute, deci 15 minute în total) din cauza absorbției rapide pe calea intramusculară.


De multe ori este dificil de identificat, manifestarea fiind extrem de variabilă. Dar pentru că vrem să-ți faci o idee am sistematizat puțin lucrurile:


  • Manifestări cutanate: erupții cutanate (”bubițe” de tot felul pe piele), urticarie (arată ca o pată mai deschisă la culoare, mai roșie pe margini ce cauzează mâncărime);
  • Manifestări respiratorii: umflarea limbii, a gâtului, dificultăți de vorbire, răgușeală, respirații rapide, șuierat al plămânilor;
  • Manifestări cardio-circulatorii: paloare, inima bate mai tare, scăderea tensiunii arteriale cu amețeală și stare evidentă de rău.


Ce trebuie reținut însă:


  1. Există manifestări de anafilaxie fără modificări cutanate;
  2. Prezența exclusiv a manifestărilor cutanate nu înseamnă că victima suferă o anafilaxie;
  3. Anafilaxia este reacția alergică severă per se. Când este asociată cu scăderea tensiunii arteriale, atunci vorbim de „șoc anafilactic”.


Cum intervenim?


Ghidurile europene de resuscitare recomandă administrarea a 0,3 mg de adrenalină cu ajutorul auto-injectorului. Acesta din urmă nu este nimic altceva decât o seringă preumplută cu doza necesară de adrenalină și care poate fi administrat de persoanele fără pregătire medicală (cu pregătire în prim ajutor, însă). Dacă prima doză nu are niciun efect, poți administra și pe a doua.


De unde procurăm auto-injectorul?


Acesta se eliberează din farmacii cu prescripție medicală. Se recomandă persoanelor cu istoric de anafilaxie, celor alergice, în special în situații în care serviciile medicale de urgență ar avea un acces dificil și întârziat cum ar fi într-o drumeție, pe munte. Ia legătura cu medicul tău de familie dacă te găsești în situația de față.


Te așteptăm la unul din cursurile noastre unde vei învăța tot ce trebuie să știi despre anafilaxie și cum se tratează aceasta.

Accesează secțiunea www.academiadeprimajutor.ro/ma-inscriu și hai cu noi la curs.

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Expresii din domeniul medical folosite greșit
07 iun. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
În practica noastră de zi cu zi întâlnim adesea expresii și cuvinte din domeniul medical ce sunt folosite greșit de către pacienții noștri. De aceea, am decis să le reunim pe cele mai des întâlnite și să le explicăm și corectăm.
Citește tot
Image of the article
Mituri comune în prim ajutor. 5 idei greșite demontate
05 iun. 2023
inEducațional
Bianca-Elena State
Defibrilatorul e greu de folosit? Poți să-ți inghiti limba? Punem gheață pe o arsură? Există o serie de mituri și concepții greșite în ceea ce privește acordarea primului ajutor. Ca să ajutăm cu adevărat într-o situație de urgență, este important să avem informații corecte și să ne bazăm pe ghidurile și practicile recomandate de organizațiile medicale și de prim ajutor.
Citește tot
Vezi toate