Alătură-te comunității noastre
Reguli de siguranță în avion în caz de urgență
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
25 iun. 2023
În 2019, un avion a fost lovit de fulger și a aterizat de urgență pe un aeroport din Rusia, fiind cuprins de flăcări imediat.
41 de oameni au murit și 18 au fost răniți în urma acestui eveniment, iar cei care au anchetat cazul au constatat că evacuarea de urgență a fost mult îngreunată de unii pasageri care își căutau bagajele.
 
Pentru că suntem în plin sezon de vacanțe și călătorii, am adunat cele mai importante reguli care trebuie respectate în timpul călătoriei cu avionul, mai ales în caz de urgență, și am explicat care este rolul lor și ce se poate întâmpla în cazul nerespectării acestora.
 
După cum bine știm, cele mai importante momente din timpul unui zbor sunt decolarea și aterizarea. Înainte de acestea, pasagerii sunt informați de către însoțitorii de zbor că trebuie să respecte următoarele reguli:
 
1. Deconectarea telefoanelor sau punerea acestora pe modul ”Avion”
Acest lucru are importanță mare în special la aterizare. Dacă nu am face asta, zeci (dacă nu sute - în funcție de mărimea avionului) de telefoane ar începe să caute semnal de rețea în același timp, perturbând sistemele de comunicație ale avionului.
 
2. Aducerea spătarelor scaunelor în poziție verticală și închiderea măsuțelor
Explicația acestei reguli este una foarte simplă: în caz de evacuare de urgență, ridicarea pasagerilor din scaune și ieșirea pe culoarul avionului ar fi mult îngreunate dacă scaunele ar fi lăsate pe spate.
 
3. Cuplarea centurilor de siguranță
Pentru că nimeni nu își dorește ca pasagerii să fie izbiți de scaune sau de pereții aeronavei în caz de frânare bruscă sau decolare dificilă.
 
4. Ridicarea draperiilor iluminatoarelor
Totul are legătură cu diferența de lumină din interiorul aeronavei față de exteriorul acesteia. Dacă în interior draperiile sunt trase și lumina este slabă, în caz de ieșire de urgență pasagerii ar putea fi dezorientați de lumina puternică de afară.
 
5. Poziția corectă în scaun în caz de aterizare de urgență
Pentru a maximiză șansele de supraviețuire la un impact mai violent, picioarele trebuie să fie pe podea, mâinile pe spătarul scaunului din față, iar capul între mâini.
 
6. Folosirea corectă a măștilor de oxigen
Fiecare trebuie să își pună propria mască de oxigen înainte de a ajuta altă persoană.
Atenție: acesta NU este un act de egoism!
Această regulă se bazează pe cel mai important principiu din primul ajutor: siguranța salvatorului. Un salvator care se expune pericolelor nu este decât o potențială victimă în plus.
 
7. Folosirea corectă a vestelor de salvare
Acestea se folosesc în caz de aterizare pe apă și se scot de sub scaune la comanda însoțitorilor de bord.
Adulții pot părăsi aeronava și fară ca acestea să fie umflate, dar, în cazul copiilor, umflarea este absolut necesară de la început.
Umflarea se poate face foarte rapid, trăgând de plăcuța roșie sau suflând în tuburile de cauciuc.
Purtarea corectă a vestei este și ea importantă, aceasta trebuind fixată pe corp cu ajutorul cordonului reglabil din talie.
⚠️ Vestele sunt prevăzute cu fluiere și becuri de semnalizare.
 
Bonus: în caz de evacuare de urgență, păstrați-vă calmul și urmăriți instrucțiunile echipajului aeronavei. Nu pierdeți timp prețios pentru a vă strânge lucrurile și a vă lua bagajele! Pasagerii din spatele dumneavoastră ar putea plăti cu viața pentru întârzierile produse.

Salvăm vieți împreună
Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Dispozitivele anti-înec . Eficiente sau nu?
28 sept. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Dispozitivul din imagine este intens promovat pe grupurile de părinți de pe Facebook și WhatsApp. Mulți ne-ați cerut părerea în ceea privește siguranța și eficiența acestuia, în special în cazul copiilor. Iată 10 informații utile:
Citește tot
Image of the article
Embolie gazoasă din cauza perfuziei?
19 sept. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De multe ori vedem cum pacienții care au atașată o perfuzie devin tot mai anxioși pe măsură ce aceasta ajunge la final, din cauza fricii că, dacă asistenta nu vine la timp pentru a o deconecta, aerul o să le intre în venă și vor face embolie gazoasă. Este această teamă justificată?
Citește tot
Vezi toate