Alătură-te comunității noastre
Roșu în gât de la înghețată?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
30 aug. 2022

NU faci roșu în gât nici de la înghețată🍦, nici de la apa rece🧊.


Un pic surprinzător, așa-i? Mai ales după ce cu toții am auzit de nenumărate ori în copilărie, de la o mamă, o bunică sau o mătușă, că nu avem voie să mâncăm înghețată sau să bem apă rece pentru că o să ne doară gâtul. 


Adevărul este că durerile de gât nu apar pentru că în urmă cu o zi-două-trei au fost consumate alimente reci. 


Totuși, aceste dureri sunt cât de poate de reale și chiar există, dar au alte cauze. Iată care sunt acestea:
- O infecție bacteriană sau virală🦠 - cu alte cuvinte, ”roșul în gât” se poate transmite, fie prin contact direct cu persoana bolnavă, fie prin folosirea obiectelor contaminate de aceasta: pahar de băutură, tacâmuri, sticle de apă/suc.
- Respiratul pe gură👄 - este mult mai iritant pentru gât și favorizează uscarea și, implicit, iritarea lui. Dacă un copil este cunoscut cu probleme din sfera ORL care cauzează respiratul pe gură (polipi nazali, deviații de sept, congestie nazală, etc) este foarte posibil ca acesta să dezvolte mult mai des dureri de gât.
- Bine-cunoscuta gripă🌬️.
- Corpi străini rămași la nivelul gâtului.


Se poate preveni ”roșul în gât”?


Da. Prin simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă și asigurarea copilului un sistem imunitar sănătos. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte dacă îi administăm 1-2 vitamine într-o zi, ci printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, odihnă suficientă și activitate fizică regulată. 
În concluzie, lăsați copiii să se bucure de o înghețată (mai ales acum vara) pentru că nu o să facă roșu în gât.  
#DemontamMituri


P.S. Știai că uneori chiar este recomandat să dăm copiilor să manânce ceva rece, precum o înghețață? 


Așa cum pe o piele iritată de o arsură de soare☀️ nu ne dorim să punem apă fierbinte la duș, nici printr-un gât iritat nu dorim să treacă lichide fierbinți, ca de exemplu supă sau ceai. În cazul unui gât iritat, o înghețată are mai mult potențial să aline pe moment durerea decât ceva fierbinte. Așadar, oricât de gustoasă ar fi supa făcută cu drag de mama sau bunica pentru copilul răcit, pentru binele lui trebuie să ne asigurăm că aceasta este consumată la o temperatură care să nu îi creeze un disconfort suplimentar. 


Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună

Tags:
prim
ajutor
salveaza
viata
academia
salvam
112
urgenta
smurd
academiadeprimajutor
primajutor
medic
salvator
farmacie
schimbare
tânăr
adolescent
ambulanta
urgeta
somn
odihna
tratament
remediu
virus
Mit
Adevar
siguranta
frig

Mai multe articole

Image of the article
Numerele de telefon pe care orice părinte trebuie să le aibă salvate.
10 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Să ai copii nu este ușor. Să ai copii bolnavi, cu atât mai puțin. De aceea, în ajutorul părinților au fost înființate centre de telemedicină care funcționează în mod gratuit, non-stop.
Citește tot
Image of the article
Copilul meu e bolnav. Ce mă fac?
03 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Probabil că nu există părinte care să nu fi trecut prin cel puțin un început de an școlar care a venit la pachet cu un episod de răceală sau gripă pentru copil. Dar ce este de făcut în astfel de situații? Putem trimite copilul în colectivitate sau suntem nevoiți să îl ținem acasă ori de câte ori prezintă simptome? Iată sfaturile colegei noastre, Dr. Irina Bulată-Pop, medic specialist pediatru:
Citește tot
Vezi toate