Alătură-te comunității noastre
Să mă vaccinez anti-HPV chiar dacă nu am infecția | ADPA
Autor: Mara Mihailescu
29 mar. 2021

Da, da și iar DA! Prea multe femei mor de cancer de col uterin în România, lucru care poate fi 100% prevenit. Hai să răspundem la cele mai comune întrebări.

 

România este țara din Europa cu cel mai mare număr de cazuri și decese cauzate de cancerul de col uterin. Vestea bună? Aceastaă boală poate fi prevenită printr-un simplu vaccin! În 2009 Ministerul sănătății a derulat o amplă campanie de vaccinare a fetelor de 12-13 ani care, din păcate, a fost un eșec din cauza proastei informări a părinților. Aceștia au fost refractari, deoarece nu au înțeles de ce este necesar acest vaccin dacă fetele nu și-au început viața sexuală.


1)Ce legătură are cancerul cu vaccinul?

Factorul de risc cel mai important pentru apariția cancerului de col uterin este reprezentat de infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus aka HPV). Exista mai multe subtipuri de HPV, cele mai asociate cu cancerul de col uterin fiind subtipurile 16 și 18.


2)Cum aflu dacă am virusul acesta?

Diagnosticul infecției cu HPV se face de către medicul ginecolog. Acesta va preleva câteva celule dinăuntrul vaginului care se vor analiza la microscop (testul Babeș-Papanicolau) și vor fi testate pentru prezența HPV. Procedura nu este dureroasă și durează câteva secunde. Astfel, se pot identifica așa numitele stări pre-canceroase, adică modificări care apar la nivelul colului uterin înainte de a apărea cancerul. Prin tratamentul acestor leziuni, se împiedică evoluția lor spre cancer. Societatea Europeană de Oncologie recomandă repetarea anuală a PAP-ului (recomandare generală- în anumite cazuri medicul ginecolog poate stabili alte intervale).


3)Cum se poate preveni infecția?

HPV se transmite prin contactul piele-piele cu o zonă infectată (nu neapărat zina genitală), deci nu numai în timpul activităților sexuale. Multe persoane pot fi purtătoare asimptomatice care transmit virusul fără să știe. Măsurile de protecție sunt limitarea numărului de parteneri sexuali, utilizarea prezervativului și vaccinarea anti-HPV.


4)Poți lua HPV prin contact oral?

HPV poate afecta orice zonă a corpului, nu doar cea genitală. Virusul se transmite prin contactul (piele-piele, oral, anal, vaginal) cu o zonă a corpului infectată, deci se poate cotacta chiar și în lipsa contactului sexual propriu-zis. De asemenea, persoanele bolnave pot fi asmiptomatice (nu au erupții vizibile pe piele și mucoase); acestea sunt, totuși, în continuare contagioase.


5)De la până la ce vârstă mă pot vaccina?

Vaccinul se poate efectua la orice vârstă, dar este recomandat a se efectua între 12 și 26 de ani pentru ca acesta să aibă efect maxim. Fetele până la 15 ani se pot înscrie prin medicul de familie la programul GRATUIT de vaccinare demarat de Ministerul Sănătății.

 

6)Mai are rost să mă vaccinez după 26 de ani?

DA! Studiile recente demonstrează eficiența vaccinului și după vârsta de 26 de ani. De curând, SUA a aprobat vaccinarea gratuită a tuturor femeilor sub 45 de ani. În Australia, printr-o campanie extinsă de vaccinare, au reușit aproape să elimine cancerul de col uterin. Vaccinul se poate administra și băieților/ bărbaților pentru a îi proteja de infecție; în multe țări vaccinarea băieților este deja inclusă în programul național de vaccinare obligatorie.


7)În ce constă vaccinarea?

Vaccinul are trei doze care se vor administra în 3 etape: ,,momentul 0’’, la 2 luni și la 6 luni.  Vaccinul protejează împotriva a 9 tulpini HPV. Momentan, nu este indicată revaccinarea.


8) Se poate cumpăra de la farmacie?

Da! Pentru femeiles peste 15, vaccinul se poate achiziționa de la orice farmacie, pe baza rețetei de la medicul ginecolog. Cele trei doze se pot achiziționa separat, la momentul vaccinării. Preparatul se numește GARDASIL-9.


9)Cum se face vaccinul?

Vaccinul se administrează intramuscular (în mușchiul de la braț). Este recomandat ca administrarea să se facă de cineva care cunoaște tehnica injecției intramusculare; apelați la medicul dumneavoastră de familie.


10) Are efecte adverse vaccinul?

Ca și orice alt medicament sau vaccin, pot apărea reacții la locul injectării (mâncărime, usturime), greață, diaree, vărsături. Pe termen lung, nu a fost demonstrată apariția NICIUNUI efect advers.

 

Informați-vă din surse sigure!


Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți (dar numai) împreună

 

https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/about/key-statistics.html

www.esmo.com

https://www.cdt-babes.ro/articole/cancerul_de_col_uterin_prevenire_vaccinare.php

https://www.cancer.org.au/media-releases/2018/australia-set-to-eliminate-cervical-cancer-by-2035

https://www.cdc.gov/vaccinesafety/vaccines/hpv-vaccine.html

 

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Numerele de telefon pe care orice părinte trebuie să le aibă salvate.
10 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Să ai copii nu este ușor. Să ai copii bolnavi, cu atât mai puțin. De aceea, în ajutorul părinților au fost înființate centre de telemedicină care funcționează în mod gratuit, non-stop.
Citește tot
Image of the article
Copilul meu e bolnav. Ce mă fac?
03 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Probabil că nu există părinte care să nu fi trecut prin cel puțin un început de an școlar care a venit la pachet cu un episod de răceală sau gripă pentru copil. Dar ce este de făcut în astfel de situații? Putem trimite copilul în colectivitate sau suntem nevoiți să îl ținem acasă ori de câte ori prezintă simptome? Iată sfaturile colegei noastre, Dr. Irina Bulată-Pop, medic specialist pediatru:
Citește tot
Vezi toate