Să refuz vaccinul dacă sunt însărcinată sau alăptez?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
Nov 05, 2021

Răspunsul este simplu:

 

NU amâna vaccinul până după naștere.

 

Femeile gravide au riscuri mult mai mari decât populația generală dacă fac boala, iar femeile care alăptează protejează si copilul prin vaccin.

"Am făcut rapelul în sarcină și imediat după nastere, băiețelul fiind alăptat, avea deja anticorpi protectivi." - Ioana, mama unui băiețel de 3 săptămâni.

 

În ultimele 19 luni au fost vaccinate milioane de femei însărcinate sau care deja alăptează și toate datele obținute au confirmat că:

1. Gravidele vaccinate s-au infectat de 5 ori mai puțin și au avut de 11 ori mai puține riscuri de a deceda din cauza bolii.

2. Vaccinarea scade riscul de a face o formă severă de Covid-19 de 10 ori.

3. Vaccinul protejează inclusiv nou-născutul pentru ca anticorpii mamei trec atât prin placentă cât și prin laptele matern.

4. Vaccinarea nu afecteaza fertilitatea, nici pe cea prezentă, nici pe cea viitoare.

5. Infectarea cu Covid-19 pe timpul sarcinii crește riscul de a naște prematur, de dezlipire de placentă, de moarte a fătului în uter dar și de spitalizare în ATI și deces al mamei.

 

Momentul cel mai bun pentru a te vaccina este în trimestrul II.

Vaccinul nu reprezintă un pericol pentru tine sau pentru copilul tău.

Boala în schimb, da.

 

Tu te-ai vaccinat?

 

Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună

Tags:
legal
academiadeprimajutor
virus
Adevar
siguranta
vaccin
booster
Covid19

Mai multe articole

Image of the article
Toxiinfecția alimentară
Sep 03, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐭𝐨𝐱𝐢𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞: - Diaree - Dureri abdominale intense - Greață - Vărsături - Febră - apare mai rar. În cazurile mai grave, episoadele repetate de diaree și vărsătură pot duce la o deshidratare severă.
Citește tot
Image of the article
Roșu în gât de la înghețată?
Aug 30, 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
NU faci roșu în gât nici de la înghețată🍦, nici de la apa rece🧊! Un pic surprinzător, asa-i? Mai ales după ce cu toții am auzit de nenumărate ori în copilărie, de la o mamă, o bunică sau o mătușă, că nu avem voie să mâncăm înghețată sau să bem apă rece pentru că o să ne doară gâtul. Adevărul este că durerile de gât nu apar pentru că în urmă cu o zi-două-trei au fost consumate alimente reci. Totuși, aceste dureri sunt cât de poate de reale și chiar există, dar au alte cauze. Iată care sunt acestea: - O infecție bacteriană sau virală🦠 - cu alte cuvinte, ”roșul în gât” se poate transmite, fie prin contact direct cu persoana bolnavă, fie prin folosirea obiectelor contaminate de aceasta: pahar de băutură, tacâmuri, sticle de apă/suc. - Respiratul pe gură👄 - este mult mai iritant pentru gât și favorizează uscarea și, implicit, iritarea lui. Dacă un copil este cunoscut cu probleme din sfera ORL care cauzează respiratul pe gură (polipi nazali, deviații de sept, congestie nazală, etc) este foarte posibil ca acesta să dezvolte mult mai des dureri de gât. - Bine-cunoscuta gripă🌬️. - Corpi străini rămași la nivelul gâtului. Se poate preveni ”roșul în gât”? Da. Prin simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă și asigurarea copilului un sistem imunitar sănătos. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte dacă îi administăm 1-2 vitamine într-o zi, ci printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, odihnă suficientă și activitate fizică regulată. În consluzie, lăsați copiii să se bucure de o înghețată (mai ales acum vara) pentru că nu o să facă roșu în gât. #DemontamMituri P.S. Știai că uneori chiar este recomandat să dăm copiilor să manânce ceva rece, precum o înghețață? Așa cum pe o piele iritată de o arsură de soare☀️ nu ne dorim să punem apă fierbinte la duș, nici printr-un gât iritat nu dorim să treacă lichide fierbinți, ca de exemplu supă sau ceai. În cazul unui gât iritat, o înghețată are mai mult potențial să aline pe moment durerea decât ceva fierbinte. Așadar, oricât de gustoasă ar fi supa făcută cu drag de mama sau bunica pentru copilul răcit, pentru binele lui trebuie să ne asigurăm că aceasta este consumată la o temperatură care să nu îi creeze un disconfort suplimentar. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate