Sângerările nazale la copii
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
07 dec. 2022
De ce copiilor le curge ocazional sânge din nas?
Sângerările nazale (epistaxisul) se întâlnesc mai des în rândul copiilor, dar pot apărea chiar și la adulți. Nasul începe să sângereze atunci când vasele mici de sânge de la nivelul mucoasei se irită și se slăbesc, rupându-se chiar și la evenimente minore, precum o suflare mai puternică a nasului, un aer mai uscat sau chiar un strănut.
 
Ce NU trebuie să faci cu un copil care sângerează din nas?
Cu toții ne amintim cum, atunci când eram mici, eram puși să ne întindem pe spate, uneori cu mâna stângă ridicată (nu știm nici până astăzi de ce). Nu trebuie să facem asta, deoarece sângele va ajunge în stomac și va provoca grețuri și vărsături, fiind un veritabil iritant gastric.
 
Ce POȚI să faci?
1. Ridică-l în picioare și apleacă-l ușor în față. ✔️
Trebuie să faci acest lucru pentru a evita înghițirea de sânge și secreții nazale.
2. Aplică presiune pe nara care sângerează. ✔️
Apasă partea moale a nării, ca atunci când vrei să sari în piscină.
3. Menține compresia minim 5 minute înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit. ✔️
Poți introduce și o compresă mică sau un șervețel în nara care sângerează, pentru a ajuta compresia.
După oprirea sângerării, evită să sufli nasul copilului sau să încerci să elimini imediat „dopul” care oprește sângerarea.
 
Trebuie să te prezinți la medic după un episod de sângerare nazală?
De cele mai multe ori, o vizită la medic nu este necesară. Totuși, dacă te regăsești într-una dintre următoarele situații, prezentarea la medic nu trebuie amânată:
> Sângerarea nu s-a oprit după 10-15 minute.
> Pierderea de sânge a fost în cantitate foarte mare.
> Episoadele de sângerare se repetă frecvent și spontan (fără să fie provocate).
 
Dacă vrei să afli mai multe despre cum să îți îngrijești copilul atunci când ajungi în diverse situații medicale, hai cu noi la curs. Înscrierile se fac direct la noi pe site: https://academiadeprimajutor.ro/ma-inscriu
 
LOCURILE SUNT LIMITATE!
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună
Tags:

Mai multe articole

Image of the article
De ce oamenii nu acordă primul ajutor?
14 ian. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De multe ori am auzit că cineva avea nevoie de ajutor, dar cei din jur doar stăteau și filmau ce se întâmpla. De ce au oamenii asemenea reacții? De ce nu ajută atunci când este nevoie? Motivele sunt numeroase. În primul rând, este vorba de teama de a face ceva greșit. Acest lucru se întâmplă pentru că educația medicală este la un nivel scăzut în rândul populației. Dar acest lucru are o rezolvare, și anume apelarea la 112. Dispecirii sunt antrenați în a explica pe loc ce manevre de prim ajutor trebuie făcute, dar și în ce mod, astfel încât ele să fie eficiente.
Citește tot
Image of the article
Cum te poți ajuta în caz de leșin?
21 dec. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Știai că te poți ajuta singur să scapi de un leșin? Pe scurt, leșinul este cunoscut în popor ca fiind o stare de slăbiciune, de lipsă de putere sau de vlagă, care poate să fie însoțită sau nu de o pierdere subită și trecătoare a stării de conștiență. Medical, acest fenomen poartă denumirea de sincopă (sau pre-sincopă, dacă nu apare pierderea conștienței) și poate să fie de mai multe tipuri: 1. Sincopă vaso-vagală: adică, din diverse motive (căldură excesivă, vederea sângelui în timpul recoltării pentru analize, etc), apare o scădere bruscă a tensiunii arteriale, iar creierul nu mai primește suficient oxigen și își dă un “restart”, iar persoana își pierde starea de conștiență. 2. Sincopă ortostatică: apare la ridicarea bruscă în picioare, deoarece sângele trebuie să învingă gravitația pentru a ajunge la creier. În mod normal, avem reflexe care să ajute la acomodarea cu noua poziție dar, când aceste reflexe sunt depășite sau apar prea lent, fluxul de sânge din creier scade și apare sincopa. 3. Sincopa situațională: apare în situații precum efortul de tuse, de urinare, de defecare sau de înghițire. Semnele unei sincope: - amețeală, piele palidă, transpirații - senzație de căldură - vedere încețoșată - greață, disconfort abdominal Cum TE POȚI ajuta dacă simți că o să leșini? Îți poți aplica așa-numitele ”manevre de contrapresiune”. Există 3 variante din care poți alege, scopul lor fiind comun - acela de a ajuta sângele să plece din periferie (mâini, picioare) și să se îndrepte spre zonele vitale din corp (inimă și creier): 1. Așază-te în poziție de genuflexiune (poza 1). 2. Trage cu putere de mâini, ținând degetele împreunate strâns (poza 2). 3. Strânge tare picioarele unul peste celălalt (poza 3). Tu știai de aceste variante de prevenire a leșinului? Dacă nu, în ce situații ai pățit să leșini? Lasă-ne răspunsul tău mai jos în comentarii. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate