Alătură-te comunității noastre
Este în siguranță copilul tău atunci când conduci? | Academia de Prim Ajutor
Autor: Dr. Paul Oarga
19 oct. 2022

Recent, un copilaș a murit după ce a fost proiectat din scaunul auto în care nu a fost asigurat corespunzător. O viață de om, de care suntem direct responabili, s-a stins.

Citește postarea noastră și asigură-te cã al tău copil este în siguranță.

⬛ Poziționarea corectă în mașină:

CU SPATELE LA DIRECȚIA DE MERS, cât mai departe de orice airbag activ (le dezactivăm dacă nu se poate altfel), pe bancheta din spate, preferabil pe mijloc. Totodată, citește cu atenție manualul de utilizare al scaunului, iar dacă nu ești sigur cum să-l instalezi corect, întreabă un specialist. Mai bine de 60% din scaune sunt montate incorect. Bineînțeles, părinții credeau că le-au pus cât de corect se poate.

⬛ Scaune second-hand:

Vom spune doar atât: un scaun implicat într-un eveniment rutier nu mai garantează siguranța ocupantului la utilizări ulterioare. Un scaun sigur, la un preț rezonabil și care îndeplinește standardele omologate este de preferat în locul unuia mai scump și impresionant dar cu istoric incert.

⬛ Centurile larg legate:

Este una dintre cele mai comune greșeli. Centurile trebuie să fie strânse și să permită doar introducerea unui deget între corp și centură, altfel siguranța și gradul de fixare scad exponențial.

⬛ Prea multe straturi de haine:

Mai ales iarna, fixăm copilul lăsând straturile de haine groase pe el. Chiar dacă fixarea pare bună, în realitate nu este și ajungem exact ca și cum ai avea centurile montate larg. Din nou, foarte periculos. Pe perioada iernii, se pot utiliza păturile care permit trecerea centurilor de siguranță și fixarea directă a copilului. Este esențial!

⬛ Exemplul personal:

Ca adulți, suntem exemplul copiilor noștri. Dacă noi nu vom acorda atenție elementelor de siguranță, nici copiii noștri nu o vor face.

⬛ Testarea scaunului:

Modele de scaune sunt câtă frunză, câtă iarbă, iar copiii sunt diferiți în egală măsură. Sunt magazine care îți permit testarea scaunului pentru o perioadă de timp, pentru a vedea dacă îi este confortabil copilului. Recomandăm încercarea mai multor modele pentru a-l găsi pe cel mai potrivit.

⬛ Optimizarea transportului:

Copiii sunt ființe cu o personalitate foarte expresivă și trebuie să ținem cont și de nevoile lor. Optimizarea modului în care călătorim poate fi un pas esențial, de exemplu sincronizarea orei de plecare cu ora somnului copilului.

⬛ Nivelul centurilor față de umăr:

Zona în care centurile de siguranță ies din scaun trebuie să fie la nivelul sau deasupra umerilor pentru scaunele instalate cu fața la direcția de mers, iar pentru cele cu spatele la direcția de mers trebuie să fie la nivelul sau sub linia umerilor.

⬛ Toți copiii trebuie să fie așezați în scaune speciale?

Legislaţia spune că toţi copiii cu înălţimea mai mică de 135 cm trebuie transportaţi în scaune auto speciale.

Scaunul auto pentru copii e obligatoriu. Părinţii care nu îşi transportă copilul în dispozitive fixate pe scaun sau în centură riscă amenzi de la 825 de lei şi 3 puncte de penalizare.

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Numerele de telefon pe care orice părinte trebuie să le aibă salvate.
10 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Să ai copii nu este ușor. Să ai copii bolnavi, cu atât mai puțin. De aceea, în ajutorul părinților au fost înființate centre de telemedicină care funcționează în mod gratuit, non-stop.
Citește tot
Image of the article
Copilul meu e bolnav. Ce mă fac?
03 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Probabil că nu există părinte care să nu fi trecut prin cel puțin un început de an școlar care a venit la pachet cu un episod de răceală sau gripă pentru copil. Dar ce este de făcut în astfel de situații? Putem trimite copilul în colectivitate sau suntem nevoiți să îl ținem acasă ori de câte ori prezintă simptome? Iată sfaturile colegei noastre, Dr. Irina Bulată-Pop, medic specialist pediatru:
Citește tot
Vezi toate