Este în siguranță copilul tău atunci când conduci? | Academia de Prim Ajutor
Autor: Dr. Paul Oarga
19 oct. 2022

Recent, un copilaș a murit după ce a fost proiectat din scaunul auto în care nu a fost asigurat corespunzător. O viață de om, de care suntem direct responabili, s-a stins.

Citește postarea noastră și asigură-te cã al tău copil este în siguranță.

⬛ Poziționarea corectă în mașină:

CU SPATELE LA DIRECȚIA DE MERS, cât mai departe de orice airbag activ (le dezactivăm dacă nu se poate altfel), pe bancheta din spate, preferabil pe mijloc. Totodată, citește cu atenție manualul de utilizare al scaunului, iar dacă nu ești sigur cum să-l instalezi corect, întreabă un specialist. Mai bine de 60% din scaune sunt montate incorect. Bineînțeles, părinții credeau că le-au pus cât de corect se poate.

⬛ Scaune second-hand:

Vom spune doar atât: un scaun implicat într-un eveniment rutier nu mai garantează siguranța ocupantului la utilizări ulterioare. Un scaun sigur, la un preț rezonabil și care îndeplinește standardele omologate este de preferat în locul unuia mai scump și impresionant dar cu istoric incert.

⬛ Centurile larg legate:

Este una dintre cele mai comune greșeli. Centurile trebuie să fie strânse și să permită doar introducerea unui deget între corp și centură, altfel siguranța și gradul de fixare scad exponențial.

⬛ Prea multe straturi de haine:

Mai ales iarna, fixăm copilul lăsând straturile de haine groase pe el. Chiar dacă fixarea pare bună, în realitate nu este și ajungem exact ca și cum ai avea centurile montate larg. Din nou, foarte periculos. Pe perioada iernii, se pot utiliza păturile care permit trecerea centurilor de siguranță și fixarea directă a copilului. Este esențial!

⬛ Exemplul personal:

Ca adulți, suntem exemplul copiilor noștri. Dacă noi nu vom acorda atenție elementelor de siguranță, nici copiii noștri nu o vor face.

⬛ Testarea scaunului:

Modele de scaune sunt câtă frunză, câtă iarbă, iar copiii sunt diferiți în egală măsură. Sunt magazine care îți permit testarea scaunului pentru o perioadă de timp, pentru a vedea dacă îi este confortabil copilului. Recomandăm încercarea mai multor modele pentru a-l găsi pe cel mai potrivit.

⬛ Optimizarea transportului:

Copiii sunt ființe cu o personalitate foarte expresivă și trebuie să ținem cont și de nevoile lor. Optimizarea modului în care călătorim poate fi un pas esențial, de exemplu sincronizarea orei de plecare cu ora somnului copilului.

⬛ Nivelul centurilor față de umăr:

Zona în care centurile de siguranță ies din scaun trebuie să fie la nivelul sau deasupra umerilor pentru scaunele instalate cu fața la direcția de mers, iar pentru cele cu spatele la direcția de mers trebuie să fie la nivelul sau sub linia umerilor.

⬛ Toți copiii trebuie să fie așezați în scaune speciale?

Legislaţia spune că toţi copiii cu înălţimea mai mică de 135 cm trebuie transportaţi în scaune auto speciale.

Scaunul auto pentru copii e obligatoriu. Părinţii care nu îşi transportă copilul în dispozitive fixate pe scaun sau în centură riscă amenzi de la 825 de lei şi 3 puncte de penalizare.

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Sângerările nazale la copii
07 dec. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De ce copiilor le curge ocazional sânge din nas? Sângerările nazale (epistaxisul) se întâlnesc mai des în rândul copiilor, dar pot apărea chiar și la adulți. Nasul începe să sângereze atunci când vasele mici de sânge de la nivelul mucoasei se irită și se slăbesc, rupându-se chiar și la evenimente minore, precum o suflare mai puternică a nasului, un aer mai uscat sau chiar un strănut. Ce NU trebuie să faci cu un copil care sângerează din nas? Cu toții ne amintim cum, atunci când eram mici, eram puși să ne întindem pe spate, uneori cu mâna stângă ridicată (nu știm nici până astăzi de ce). Nu trebuie să facem asta, deoarece sângele va ajunge în stomac și va provoca grețuri și vărsături, fiind un veritabil iritant gastric. Ce POȚI să faci? 1. Ridică-l în picioare și apleacă-l ușor în față. Trebuie să faci acest lucru pentru a evita înghițirea de sânge și secreții nazale. 2. Aplică presiune pe nara care sângerează. Apasă partea moale a nării, ca atunci când vrei să sari în piscină. 3. Menține compresia minim 5 minute înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit. Poți introduce și o compresă mică sau un șervețel în nara care sângerează, pentru a ajuta compresia. După oprirea sângerării, evită să sufli nasul copilului sau să încerci să elimini imediat „dopul” care oprește sângerarea.
Citește tot
Image of the article
Este în siguranță copilul tău atunci când conduci? | Academia de Prim Ajutor
19 oct. 2022
inEducațional
Dr. Paul Oarga
Un copilaș a murit după ce a fost proiectat din scaunul auto în care nu a fost asigurat corespunzător. O viață de om, de care suntem direct responabili, s-a stins.
Citește tot
Vezi toate