Cum tratam infarctul miocardic | Academia de Prim Ajutor
Autor: Iulia Givan

Coronarografia sau angiografia coronariană este o procedură medicală care permite vizualizarea arterelor coronare (artere care duc sânge la inimă).

Medicul cardiolog poate indica această procedură în cazul unui infarct miocardic precum și în alte situații.

Prin intermediul coronarografiei, este posibilă identificarea eventualelor stenoze (îngustări) de la nivelul arterelor coronare. Acestea, determină o scădere a fluxului sanguin și implicit al oxigenului ce ajunge la nivelul miocardului (mușchiului inimii), ceea ce se manifestă prin durere toracică (angină pectorală). În funcție de gradul de îngustare și de severitate a leziunilor de la nivelul arterelor coronare, angina pectorală poate apărea la efort, în repaus sau poate fi:

💗 cu debut brusc,

💗 intensă, cu senzație de apăsare/strângere

💗 +/- iradiere la nivelul brațului, gâtului, mandibulei

💗 se poate asocia cu lipsă de aer, palpitații, grețuri, vărsături,

💗 durată mai mare de 30 min,

ceea ce se traduce prin instalarea infarctului miocardic, dat de obstrucția totală a arterelor coronare și necroza miocardului.


Acum că am înțeles cum apare infarctul e destul de evident de ce e nevoie de o coronarografie, nu? În continuare o să vedem ce presupune aceasta...


În primul rând coronarografia NU este o operație pe inimă și chiar și așa rămâne cea mai eficientă metodă pentru a stabili numărul,localizarea și severitatea acestor leziuni. Aceasta se efectuează în sala de angiografie, sub control radioscopic. Pacientul va sta întins pe toată perioada efectuării coronarografiei și va fi în permanență conștient, putând comunica cu medicul care efectuează procedura.

Medicul cardiolog intervenționist va face anestezia locală, urmată de o puncție la nivelul arterei radiale (încheietura mâinii) sau la nivelul arterei femurale (zona inghinală). Prin intermediul acestei puncții, este introdusă pe arteră o teacă, prin care sunt introduse apoi o serie de sonde subțiri numite catetere. Aceste catetere sunt avansate până la nivelul arterelor coronare sub control radioscopic. Atunci când sunt poziționate în arterele coronare, prin catetere este injectată o substanță de contrast pe bază de iod care le opacifiază permițând punerea în evidență a fluxului sangvin și a eventualelor blocaje.

Chiar în timpul efectuării acestei proceduri, pacientul va afla de la medic, care este diagnosticul și care va fi tratamentul de urmat:


  1. Celor mai mulți dintre pacienții care prezintă stenoze critice le este indicată angioplastia coronariană cu balon și stent, procedură ce pot fi efectuată în aceeași intervenție. Stentul este un dispozitiv metalic de dimensiuni foarte mici ca va fi implantat în interiorul vasului de sânge pentru al menține deschis și pentru a restabili fluxul de sânge normal către mușchiul cardiac.
  2. Doar în cazul în care leziunile sunt multiple și angioplastia coronarină nu poate fi efectuată sau nu aduce beneficii, medicul poate indica intervenția chirurgicală de by-pass aorto-coronarian, ce va fi efectuată de un chirurg cardiovascular și care, da, este o operație în comparație cu coronarografia.


✔️ Fii informat! Infarctul se poate trata și fară operație!


Vezi video pentru o mai bună înțelegere a procedurii:

https://youtu.be/Zuvuwz5snbI


Citește și postarea noastră despre administrarea de aspirina în infarctul miocardic și reamintește-ți cum arată inima în viziunea cardiologului și chirurgului


https://www.facebook.com/academiadeprimajutor/photos/a.120273426293104/182227090097737/


În căutarea noastră, ne-am inspirat din următoarele surse:

https://www.uptodate.com/contents/stenting-for-the-heart-the-basics?search=coronary%20angiography&usage_type=default&source=search_result&selectedTitle=2~150&display_rank=2

https://www.uptodate.com/contents/heart-attack-the-basics?search=acute%20myocardial%20infarction%20treatment&usage_type=default&source=search_result&selectedTitle=2~150&display_rank=2

https://emedicine.medscape.com/article/1819224-technique
Mai multe articole

Image of the article
Ne protejează vaccinurile împotriva noilor tulpini de COVID? | ADPA
inEducațional
Mara Mihailescu
In urma mutatiilor virusului SARS-COV-2 acesta pare sa fie mai contagios si mai virulent. Ce inseamna toate acestea pentru noi?
Citește tot
Image of the article
Care sunt cauzele sforăitului și când trebuie să mergi la doctor? | ADPA
inEducațional
Iulia Givan
Remediu pentru sforait? Problemele care cauzeaza sindromul de apnee in somn trebuie tratate inainte de aparitia complicatiilor.
Citește tot
Vezi toate