Alătură-te comunității noastre
Te face adrenalina super om?
Autor: Dr. Paul Oarga
20 aug. 2021

Se descrie o ”forță isterică” pe care unii oameni au demonstrat-o în situații critice, cum ar fi ridicarea unei mașini pentru a-și salva copilul aflat sub ea. Neputând fi demonstrată științific, această superputere de moment ar putea fi un cumul de factori, printre care și adrenalina. Dar ce s-ar întâmpla dacă ți-ai injecta acum adrenalină intravenos?* Hai să vedem.


În primul rând, depinde despre ce doză vorbim. O doză suficient de mare te-ar putea omorî. Dar hai să nu mergem atât de departe: 

  • în primul rând te-ar cuprinde o stare de anxietate intensă;
  • inima ar începe să bată tot mai tare și mai repede;
  • sângele este redirecționat spre zone ”cheie”: inimă, creier, mușchi;
  • se contractă glandele sudoripare și începi să transpiri.


Efectele adverse ale adrenalinei pot fi deosebit de periculoase în special la persoane cunoscute cu probleme cardiace care pot suferi chiar un infarct miocardic acut în urma administrării. Cum le combatem? Administrăm intramuscular, cum ar fi cazul șocului anafilactic. 


Știai că și tu ai voie să administrezi adrenalină cu ajutorul stiloului automat pentru șocul anafilactic? 

Nu? Trebuie să vii cu noi la curs atunci.

Da? Tot trebuie să vii, vorbim și de multe alte lucruri interesante.



Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Numerele de telefon pe care orice părinte trebuie să le aibă salvate.
10 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Să ai copii nu este ușor. Să ai copii bolnavi, cu atât mai puțin. De aceea, în ajutorul părinților au fost înființate centre de telemedicină care funcționează în mod gratuit, non-stop.
Citește tot
Image of the article
Copilul meu e bolnav. Ce mă fac?
03 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Probabil că nu există părinte care să nu fi trecut prin cel puțin un început de an școlar care a venit la pachet cu un episod de răceală sau gripă pentru copil. Dar ce este de făcut în astfel de situații? Putem trimite copilul în colectivitate sau suntem nevoiți să îl ținem acasă ori de câte ori prezintă simptome? Iată sfaturile colegei noastre, Dr. Irina Bulată-Pop, medic specialist pediatru:
Citește tot
Vezi toate