Alătură-te comunității noastre
Te face adrenalina super om?
Autor: Dr. Paul Oarga
20 aug. 2021

Se descrie o ”forță isterică” pe care unii oameni au demonstrat-o în situații critice, cum ar fi ridicarea unei mașini pentru a-și salva copilul aflat sub ea. Neputând fi demonstrată științific, această superputere de moment ar putea fi un cumul de factori, printre care și adrenalina. Dar ce s-ar întâmpla dacă ți-ai injecta acum adrenalină intravenos?* Hai să vedem.


În primul rând, depinde despre ce doză vorbim. O doză suficient de mare te-ar putea omorî. Dar hai să nu mergem atât de departe: 

  • în primul rând te-ar cuprinde o stare de anxietate intensă;
  • inima ar începe să bată tot mai tare și mai repede;
  • sângele este redirecționat spre zone ”cheie”: inimă, creier, mușchi;
  • se contractă glandele sudoripare și începi să transpiri.


Efectele adverse ale adrenalinei pot fi deosebit de periculoase în special la persoane cunoscute cu probleme cardiace care pot suferi chiar un infarct miocardic acut în urma administrării. Cum le combatem? Administrăm intramuscular, cum ar fi cazul șocului anafilactic. 


Știai că și tu ai voie să administrezi adrenalină cu ajutorul stiloului automat pentru șocul anafilactic? 

Nu? Trebuie să vii cu noi la curs atunci.

Da? Tot trebuie să vii, vorbim și de multe alte lucruri interesante.Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Expresii din domeniul medical folosite greșit
07 iun. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
În practica noastră de zi cu zi întâlnim adesea expresii și cuvinte din domeniul medical ce sunt folosite greșit de către pacienții noștri. De aceea, am decis să le reunim pe cele mai des întâlnite și să le explicăm și corectăm.
Citește tot
Image of the article
Mituri comune în prim ajutor. 5 idei greșite demontate
05 iun. 2023
inEducațional
Bianca-Elena State
Defibrilatorul e greu de folosit? Poți să-ți inghiti limba? Punem gheață pe o arsură? Există o serie de mituri și concepții greșite în ceea ce privește acordarea primului ajutor. Ca să ajutăm cu adevărat într-o situație de urgență, este important să avem informații corecte și să ne bazăm pe ghidurile și practicile recomandate de organizațiile medicale și de prim ajutor.
Citește tot
Vezi toate