Alătură-te comunității noastre
Te încălzește alcoolul?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
02 nov. 2021

“Ți-e frig? Ia o țuică!”🥃 - sigur ți-a zis cineva măcar o dată în viață.

Dar este alcoolul de ajutor când vrei să te încălzești?

- NU. Dacă te întrebi de ce, iată 3 motive:


1️⃣ Fenomenul de vasodilatație:

Alcoolul produce vasodilatație periferică. Ce înseamnă asta?

Înseamnă că vasele de sânge din piele se dilată așa că mai mult sânge o să treacă prin ele și astfel oamenii au senzaţia subiectivă de căldură.

La frig însă, vasele trebuie să se contracte pentru a menţine căldura în interior.

Alcoolul dă peste cap acest mecanism și de aceea cei care consumă alcool în frig pierd mai multă căldură fară să își dea seama.


2️⃣ Nu te lasă să tremuri:

Tremuratul îl asociem cu senzaţia de frig şi îl considerăm neplăcut dar avem nevoie de el pentru a ne păstra o temparatură optimă.


3️⃣ Te face să transpiri:

Asta are legătură cu fenomenul de la punctul 1.

Senzația de căldură pe care o avem din cauza vasodilatației stimulează terminațiile nervoase ale pielii și astfel apare un reflex de transpiraţie abundentă.


În concluzie, ori de câte ori plănuieșți o plimbare pe munte sau vrei să te aventurezi într-un sport montan, ține cont și de aceste trei puncte . Alcoolul joacă un rol foarte important în scăderea temperaturii organismului, uneori soldată cu apariția hipotermiei. Ai grijă de ține, fii în control!Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună 

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Expresii din domeniul medical folosite greșit
07 iun. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
În practica noastră de zi cu zi întâlnim adesea expresii și cuvinte din domeniul medical ce sunt folosite greșit de către pacienții noștri. De aceea, am decis să le reunim pe cele mai des întâlnite și să le explicăm și corectăm.
Citește tot
Image of the article
Mituri comune în prim ajutor. 5 idei greșite demontate
05 iun. 2023
inEducațional
Bianca-Elena State
Defibrilatorul e greu de folosit? Poți să-ți inghiti limba? Punem gheață pe o arsură? Există o serie de mituri și concepții greșite în ceea ce privește acordarea primului ajutor. Ca să ajutăm cu adevărat într-o situație de urgență, este important să avem informații corecte și să ne bazăm pe ghidurile și practicile recomandate de organizațiile medicale și de prim ajutor.
Citește tot
Vezi toate