Alătură-te comunității noastre
Te încălzește alcoolul?
Autor: Nițu Raluca-Nicoleta
02 nov. 2021

“Ți-e frig? Ia o țuică!”🥃 - sigur ți-a zis cineva măcar o dată în viață.

Dar este alcoolul de ajutor când vrei să te încălzești?

- NU. Dacă te întrebi de ce, iată 3 motive:


1️⃣ Fenomenul de vasodilatație:

Alcoolul produce vasodilatație periferică. Ce înseamnă asta?

Înseamnă că vasele de sânge din piele se dilată așa că mai mult sânge o să treacă prin ele și astfel oamenii au senzaţia subiectivă de căldură.

La frig însă, vasele trebuie să se contracte pentru a menţine căldura în interior.

Alcoolul dă peste cap acest mecanism și de aceea cei care consumă alcool în frig pierd mai multă căldură fară să își dea seama.


2️⃣ Nu te lasă să tremuri:

Tremuratul îl asociem cu senzaţia de frig şi îl considerăm neplăcut dar avem nevoie de el pentru a ne păstra o temparatură optimă.


3️⃣ Te face să transpiri:

Asta are legătură cu fenomenul de la punctul 1.

Senzația de căldură pe care o avem din cauza vasodilatației stimulează terminațiile nervoase ale pielii și astfel apare un reflex de transpiraţie abundentă.


În concluzie, ori de câte ori plănuieșți o plimbare pe munte sau vrei să te aventurezi într-un sport montan, ține cont și de aceste trei puncte . Alcoolul joacă un rol foarte important în scăderea temperaturii organismului, uneori soldată cu apariția hipotermiei. Ai grijă de ține, fii în control!Academia de Prim Ajutor

Salvăm vieți împreună 

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Numerele de telefon pe care orice părinte trebuie să le aibă salvate.
10 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Să ai copii nu este ușor. Să ai copii bolnavi, cu atât mai puțin. De aceea, în ajutorul părinților au fost înființate centre de telemedicină care funcționează în mod gratuit, non-stop.
Citește tot
Image of the article
Copilul meu e bolnav. Ce mă fac?
03 oct. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Probabil că nu există părinte care să nu fi trecut prin cel puțin un început de an școlar care a venit la pachet cu un episod de răceală sau gripă pentru copil. Dar ce este de făcut în astfel de situații? Putem trimite copilul în colectivitate sau suntem nevoiți să îl ținem acasă ori de câte ori prezintă simptome? Iată sfaturile colegei noastre, Dr. Irina Bulată-Pop, medic specialist pediatru:
Citește tot
Vezi toate