Teste GRATUITE pentru COVID - 19
Autor: Dr. Amalia Boer
27 ian. 2022

Peste 3800 de medici de familie au încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate pentru ca oricine să se poată testa GRATUIT, chiar dacă nu sunt înscriși la un medic de familie sau nu au asigurare de sănătate.

Care este procedura:

- Testarea se realizează în cadrul cabinetelor medicale;

- Validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată și pentru care medicul de familie nua perceput sume suplimentare;

Cine este eligibil pentru testare?

Persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 sau persoanele care au luat contact cu o persoana pozitivă.

În cazul unei infectări pot să apară următoarele simptome:

- Tuse💨

- Febră🤒

- Scurtarea respirației

- Dispariția bruscă a gustului sau mirosului

- Simptome și semne adiționale mai puțin specifice pot include dureri de cap, frisoane, dureri musculare, astenie, vărsături și/sau diaree.

Se poate repeta testarea?

Da, cu condiția să treacă minim 48h între testări.⏱️


Lista cabinetelor medicale primare care au încheiat un contract cu casa de asigurări de sănătate se găsește pe pagina web a Ministerului Sănătății:

http://www.ms.ro/situatie-cabinete-medici-de-familie-testare-rapida


Salvăm vieți împreună!

Tags:

Mai multe articole

Image of the article
De ce oamenii nu acordă primul ajutor?
14 ian. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
De multe ori am auzit că cineva avea nevoie de ajutor, dar cei din jur doar stăteau și filmau ce se întâmpla. De ce au oamenii asemenea reacții? De ce nu ajută atunci când este nevoie? Motivele sunt numeroase. În primul rând, este vorba de teama de a face ceva greșit. Acest lucru se întâmplă pentru că educația medicală este la un nivel scăzut în rândul populației. Dar acest lucru are o rezolvare, și anume apelarea la 112. Dispecirii sunt antrenați în a explica pe loc ce manevre de prim ajutor trebuie făcute, dar și în ce mod, astfel încât ele să fie eficiente.
Citește tot
Image of the article
Cum te poți ajuta în caz de leșin?
21 dec. 2022
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
Știai că te poți ajuta singur să scapi de un leșin? Pe scurt, leșinul este cunoscut în popor ca fiind o stare de slăbiciune, de lipsă de putere sau de vlagă, care poate să fie însoțită sau nu de o pierdere subită și trecătoare a stării de conștiență. Medical, acest fenomen poartă denumirea de sincopă (sau pre-sincopă, dacă nu apare pierderea conștienței) și poate să fie de mai multe tipuri: 1. Sincopă vaso-vagală: adică, din diverse motive (căldură excesivă, vederea sângelui în timpul recoltării pentru analize, etc), apare o scădere bruscă a tensiunii arteriale, iar creierul nu mai primește suficient oxigen și își dă un “restart”, iar persoana își pierde starea de conștiență. 2. Sincopă ortostatică: apare la ridicarea bruscă în picioare, deoarece sângele trebuie să învingă gravitația pentru a ajunge la creier. În mod normal, avem reflexe care să ajute la acomodarea cu noua poziție dar, când aceste reflexe sunt depășite sau apar prea lent, fluxul de sânge din creier scade și apare sincopa. 3. Sincopa situațională: apare în situații precum efortul de tuse, de urinare, de defecare sau de înghițire. Semnele unei sincope: - amețeală, piele palidă, transpirații - senzație de căldură - vedere încețoșată - greață, disconfort abdominal Cum TE POȚI ajuta dacă simți că o să leșini? Îți poți aplica așa-numitele ”manevre de contrapresiune”. Există 3 variante din care poți alege, scopul lor fiind comun - acela de a ajuta sângele să plece din periferie (mâini, picioare) și să se îndrepte spre zonele vitale din corp (inimă și creier): 1. Așază-te în poziție de genuflexiune (poza 1). 2. Trage cu putere de mâini, ținând degetele împreunate strâns (poza 2). 3. Strânge tare picioarele unul peste celălalt (poza 3). Tu știai de aceste variante de prevenire a leșinului? Dacă nu, în ce situații ai pățit să leșini? Lasă-ne răspunsul tău mai jos în comentarii. Academia de Prim Ajutor Salvăm vieți împreună
Citește tot
Vezi toate