𝐒𝐜𝐮𝐫𝐭 𝐞𝐱𝐞𝐫𝐜𝐢𝐭̦𝐢𝐮 𝐝𝐞 𝐢𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐞

:
Tocmai ai ajuns la mare

. Este prima zi de concediu.
Drumul a fost lung, iar foamea și oboseala se simt la ele acasă.
Mergi rapid să servești prânzul

iar după tragi un pui de somn la cazare

.
Când te trezești constați că îți este rău, ai dureri de stomac și ai o nevoie imperioasă de a merge la toaletă

.
Ce se întâmplă?
Tocmai ai făcut o toxiinfecție alimentară.
Care sunt simptomele unei toxiinfecții alimentare?
- Diaree
- Dureri abdominale intense
- Greață
- Vărsături
- Febră - apare mai rar.
În cazurile mai grave, episoadele repetate de diaree și vărsătură pot duce la o deshidratare severă.
Căror medici trebuie să te adresezi?
- Medicului de familie
- Medicului generalist (de medicina internă)
- Medicului pediatru (în cazul copiilor)
- Medicului infecționist
- Medicul gastroenterolog (în cazuri severe).
Când trebuie să te prezinți la medic?
1. Dacă te-ai deshidratat foarte mult;
Cele mai comune semne de deshidratare:
- Deshidratarea usoara: iritabilitate, agitatie, oligurie (cantitate redusa de urina)
- Deshidratarea moderata: ochi infundati in orbite, oligurie moderata (mai putin de 3 urinari pe 24 de ore)
- Deshidratarea severa: somnolenta exagerata, gura si limba uscate, tahipnee (respiratie frecventa), tahicardie (batai cardiace cu frecventa crescuta), anuria (lipsa urinii pe 24 de ore).
2. Dacă ești însărcinată;
3. Dacă este vorba de un copil;
4. Dacă este vorba de un vârstnic care este cunoscut cu alte probleme medicale cronice;
5. Dacă apare febra.
Cum poți trata acasă formele ușoare?
Majoritatea formelor de toxiinfecție alimentară nu necesită tratament medicamentos fiind suficiente următoarele măsuri:
- Hidratează-te! Consumă suficiente lichide astfel încât să recuperezi pierderile făcute prin diaree si vomă.
- Nu apela la medicamente care să oprească diareea! Odată cu eliminarea scaunului se eilimină și mare parte din microbii și toxinele care au provocat starea de rău.
- Nu apela la antibiotice fără să ceri consultul unui medic specialist.
- După ce începe să se amelioreze starea de sănătate, se recomandă reînceperea alimentației cu produse ușor de digerat precum banane, compot de mere, biscuiți, etc. Trebuie evitate mâncărurile grele ce conțin multă grăsime, prăjeli și condimente picante.
Cum poți preveni o toxiinfecție alimentară?
- Spală-te pe mâini înainte de a mânca.
- Consumă doar alimente în termen de valabilitate și care au fost păstrate în condițiile optime.
- Consuma doar alimente care au fost suficient preparate termic.
- Este indicat ca produsele destinate copiilor să fie consumate imediat dupa prepararea lor, fară a fi reincălzite.
- Spală cu mare atenție fructele, zarzavaturile și verdețurile înainte de a fi servite.
Cele mai frecvente alimente asociate cu toxiinfecția alimentară:
- Carnea de pui, curcan, vita sau porc cruda sau pregatita insuficient;
- Fructele si legumele proaspate, nespălate;
- Germenii de grâu;
- Laptele crud (nepasteurizat) si produse lactate care contin lapte crud (brânzeturi moi, cremoase - Queso fresco, cu mucegai albastru, feta, brie si camembert), inghețată și iaurt;
- Ouă nefierte;
- Fructe de mare și crustacee crude;
- Făină brută (inclusiv aluatul);
- Condimente.
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună