Alătură-te comunității noastre
Cel mai nou concept de cursuri de prim ajutor 2021 | Academia de Prim Ajutor
Autor: Dr. Paul Oarga
29 mar. 2021

Academia de Prim Ajutor s-a născut din dorința de a trăi într-o lume în care ne simțim în siguranță, o lume în care știi că în fața unei situații neprevăzute ai lângă tine oameni cu un minim de pregătire care știu să reacționeze, frica fiind rapid înlocuită de acțiune, acțiune făcută în cunoștință de cauză.

Prevenția nu a fost niciodată punctul nostru forte, al românilor, deși efortul de a preveni un incident sau o afecțiune este infim în comparație cu cel de a le rezolva. La fel și costurile.

Cunoștințele medicale de bază împreună cu primul ajutor fac parte din minimul necesar pe care o persoană trebuie să-l cunoască pentru a-și îmbunătăți substanțial existența. Noi îl vedem ca spălatul pe dinți, o necesitate. Vrem ca lumea din jurul nostru să înțeleagă importanța acestui lucru pentru binele fiecăruia dintre noi. Ne dorim o apropiere față de comunitatea în care trăim, să aducem aceste cunoștințe care cu greu pot fi numite ”medicale” mai aproape de oameni, acesta fiind modul nostru de oferi ceva înapoi, de ajuta societatea în mod indirect. 

Suntem tineri, pasionați de medicină, de viață, cu o experiență în spate în medicina de urgență, în prim-ajutor și predat. Povestea noastră a început la SMURD Cluj în timpul voluntariatului din facultate. Toți am fost, unii încă suntem, paramedici voluntari pe ambulanțele de terapie intensivă mobilă, ”alea care merg la cazurile cele mai grave”. Știm ce înseamnă să acționezi atunci când situația o cere. Mulți dintre noi avem sute de cazuri la activ și am văzut ce ușor se moare atunci când martorii de la fața locului nu fac altceva decât să se agite. Din păcate, oamenii ”mor cu zile” și dacă moartea nu este una instantanee, ultimul lucru pe care victimele îl văd este un grup de oameni agitați, speriați care n-au nici cea mai vagă idee de cum să acționeze.


Tags:

Mai multe articole

Image of the article
Expresii din domeniul medical folosite greșit
07 iun. 2023
inEducațional
Nițu Raluca-Nicoleta
În practica noastră de zi cu zi întâlnim adesea expresii și cuvinte din domeniul medical ce sunt folosite greșit de către pacienții noștri. De aceea, am decis să le reunim pe cele mai des întâlnite și să le explicăm și corectăm.
Citește tot
Image of the article
Mituri comune în prim ajutor. 5 idei greșite demontate
05 iun. 2023
inEducațional
Bianca-Elena State
Defibrilatorul e greu de folosit? Poți să-ți inghiti limba? Punem gheață pe o arsură? Există o serie de mituri și concepții greșite în ceea ce privește acordarea primului ajutor. Ca să ajutăm cu adevărat într-o situație de urgență, este important să avem informații corecte și să ne bazăm pe ghidurile și practicile recomandate de organizațiile medicale și de prim ajutor.
Citește tot
Vezi toate