Construim o aplicație care să îți spună pașii esențiali de urmat într-o urgență medicală și care să ne furnizeze locația celui mai apropiat defibrilator din toată România.
Într-un stop cardio respirator (SCR) intervenția rapidă, înainte de sosirea medicilor, face diferența între viață și moarte. Cu fiecare minut care trece fără să faci nimic, șansa de supraviețuire a victimei scade.
Ce reprezintă defibrilatorul?
Defibrilatorul este un aparat care furnizează șoc electric inimii în cazul unui stop-cardiorespirator. Defibrilatoarele sunt manuale și pot fi folosite doar de personalul instruit sau automate ( DEA – Defibrilator Automatic Extern), care pot fi folosite de oricine. Prin comenzile verbale pe care le oferă, defibrilatorul ne ajută realizăm o resuscitare corectă și sigură.
Cum recunoaștem un defibrilator?
Pentru a putea fi găsite și recunoscute cu ușurință, s-a stabilit acest simbol internațional: o inimă cu un fulger în mijloc.
De ce facem asta?
– după instalarea SCR, dacă nu inițiem resuscitarea, după 5-6 minute creierul suferă leziuni ireversibile (victima rareori supraviețuiește dacă nu facem ceva înainte să vină ajutor);
– 50% din victimele unui SCR nu au avut simptome înainte de episod (poți fi chiar tu);
– pentru victima unui SCR defibrilată în primele minute șansele de supraviețuire sunt de 90%, comparat cu 2-3% pentru cei care nu primesc îngrijiri rapid;
– fiecare minut care trece fără defibrilare scade șansa de supraviețuire cu 7-10%. Timpul mediu de sosire al ambulanței în Europa este de 8 minute.
– în cazul stopului cardio-respirator, șocul electric trebuie livrat în primele 5 minute. O poți face chiar tu dacă ai făcut un curs de prim ajutor.
Reuscitarea și defibrilatoarele salvează vieți! Dar unde le găsești?
Participă și tu și ajută-ne să găsim toate defibrilatoarele din România!
https://academiadeprimajutor.ro/help-me
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți împreună