Hemoragia digestivă superioară (HDS) reprezintă o sângerare la nivelul segmentului superior a tubului digestiv (esofag, stomac sau duoden), fiind un simptom al unei boli digestive. În continuare, vom discuta despre cauzele producerii hemoragiei, factorii de risc și tratamentul de urgență al acesteia.
Definiții
Hemoragia digestivă are o incidență la nivel european de 50-100 de cazuri la 100.000 de locuitori în fiecare an (conform OMS). Rata de mortalitate este mare (11-33% pentru pacienții internați din cauza hemoragiei digestive sau care au dezvoltat-o în timpul internării).
Sistemul/aparatul digestiv (Imaginea 1) începe la nivelul cavității bucale (gură), se continuă cu faringele, esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros și rect. Termenul de superior se referă la porțiunea tubul digestiv de la gură până la duoden (prima parte a intestinului subțire). Orice sângerare care apare la acest nivel poartă numele de hemoragie digestivă superioară. Exteriorizarea sângelui (eliminarea din organism) se poate face atât pe gură și se numește hematemeză, cât și prin materii fecale (melenă).
Hemoragia digestivă superioară poate fi acută sau cronică. Sângerările acute sunt bruște și severe iar cele cronice durează o perioadă mai lungă de timp și sunt de obicei mai puțin evidente. Ambele pot provoca complicații grave de sănătate dacă pacientul nu primește tratament adecvat.
Simptome în hemoragia digestivă superioară
Locul în care apare hemoragia digestivă, precum și rata sângerării sunt factori care influențează tabloul clinic. Simptomele pot include:
- Scaun închis la culoare/negru (melenă);
- Vărsătură cu sânge proaspăt, roșu sau vechi, cu aspect de „zaț de cafea”;
- Dureri de stomac;
- Piele palidă;
- Senzație de amețeală, leșin;
- Oboseală și slabiciune musculară.
Există situații când exteriorizarea sângelui nu este vizibilă. Acestea poartă denumirea de sângerări oculte, fiind diagnosticate cu ajutorul unor teste specializare.
Ce cauze duc la hemoragia digestivă superioară?
Simptomatologia hemoragică este prezentă în numeroase patologii digestive (tabelul 1), pe care le vom clasifica în funcție de frecvența apariției lor.
Cauze | Frecvență |
---|---|
Boala ulceroasă (ulcerul gastric/duodenal) | 35-50% |
Gastrita/duodenita erozivă | 8-15% |
Esofagita | 5-15% |
Boala de reflux gastro-esofagiană | 5-10% |
Varice esofagiene/gastrice | 5-10% |
Cancer1 | 5-20% |
Sindromul Mallory-Weiss | 15% |
Malformații vasculare | 5% |
Altele/rare | 6% |
1Frecvența diferă în funcție de regiune. Cele mai mici rate ale cancerului gastric sunt în tările africane, în timp ce în țările europene este cea mai mare incidență |
Factorii de risc în hemoragia digestivă
Există numeroși factori de risc ce pot conduce la patologii implicate în hemoragia digestivă. De exemplu, boala de reflux este mai comună la fumători, gravide sau persoane obeze. Unele medicamente pot, de asemenea, sa o agraveze:
- Antiinflamatoriile non-steroidiene (aspirina, ibuprofen etc.);
- Blocantele de canale de calciu;
- Benzodiazepinele;
- Antidrepresivele triciclice.
Dacă iei un medicament care are riscul de a determina această problemă ar trebui să discuți cu medicul despre alternative / modificarea dozei.
Dacă ai avut antecedente de hemoragie digestivă, ulcere sau boală de reflux gastro-esofagian poți reduce riscul de apariție a unei noi sângerări prin:
- Evită consumul de alcool și fumat!
- Limitează sau oprește consumul de antiinflamatoare non-steroidiene!
- Schimbă stilul alimentar! Evită alimentele care cresc aciditatea gastrică: cafea, alimente acide, picante, mentolate și mâncărurile bogate în grăsimi.
The Johns Hopkins Heartburn Center a publicat o listă cu alimente care ajută la scăderea refluxul acid după mese. Vezi lista AICI!
Primul ajutor în hemoragia digestivă superioară
Tratamentul de specialitate, din spital, nu este scopul acestui articol. Însă vom discuta parțial despre ce cuprinde. Acesta variază de la măsuri conservatoare (de a minimiza complicațiile hemoragiei în sine) până la măsuri curative, în general chirurgicale. Tratamentul chirurgical se împarte în minim invaziv (endoscopie digestivă superioară cu injectare de Adrenalină la nivelul sângerării sau ligaturare a vaselor care sângerează) și invaziv (în caz de hemoragie masivă, cu semne de șoc).
În continuare, vom prezenta care sunt cele mai importante măsuri de prim ajutor în cazul în care avem de-a face cu o astfel de urgență în afara spitalului.
Trebuie notat de la început că aproape niciodată nu vei reuși să oprești o hemoragie digestivă masivă. Cu toate acestea, unele sângerări de intensitate mai mică se pot opri spontan, fără intervenție de specialitate. Menționăm că, indiferent de intensitatea hemoragiei, trebuie să mergi imediat la spital!
- Verifică starea de conștiență și respirația!
- Rămâi calm și asigură repaus fizic pentru victimă! NU administra apă/alimente pacientului!
- Sună la 112 și cere ajutor de specialitate!
- Întinde victima în poziție orizontală pe spate (decubit dorsal) sau pune-o într-o poziție antalgică (de scădere a durerii), cum ar fi poziția Fawler (imaginea 2)! Aceasta va determina relaxarea musculaturii abdominale.
- Pune gheață pe abdomenul victimei (nu direct pe piele)!
- Ridică picioarele victimei aproximativ 30cm deasupra solului (această manevră va dirija sângele spre zonele centrale ale corpului)!
- Verifică starea de conștiență și respirația odata la 1-2 minute. Din cauza pierderii de sânge există posibilitatea ca victima să își piardă cunoștința și să intre în stop cardio-respirator!
- Dacă pacientul devine inconștient dar respiră, așează-l în poziție laterală de siguranță și verifică dacă respiră o dată la 1-2 minute.
- Dacă NU mai respiră, începe manevrele de resuscitare cardio-pulmonară!
- NU părăsi victima!
- Așteaptă sosirea echipajului medical!
Note finale
În fiecare an, aproximativ 100.000 de persoane din SUA ajung la spital cu hemoragie digestivă superioară. Sângerarea severă de la nivelul tubului digestiv este o urgență amenințătoare de viață și necesită tratament specializat imediat.
Află cum acorzi primul ajutor în caz de stop cardio-respirator și cum poți gestiona o urgență medicală în cadrul cursurilor noastre de prim ajutor din Cluj, București sau Iași.
Vizitează pagina de înscriere ACUM!
Referințe:
- MedicalNewsToday – Symptoms, causes, and treatment of an upper GI bleed – https://www.medicalnewstoday.com/articles/upper-gi-bleed
- MyHealthAlberta – Upper Gastrointestinal Bleeding: Care Instructions – https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=zp4085
- PubMed – Gastrointestinal Bleeding – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537291/
- NHS University Hospitals Plymouth – Upper Gastrointestinal Bleeding Advice for Adults – https://www.plymouthhospitals.nhs.uk/display-pil/pil-upper-gastrointestinal-bleeding-advice-for-adults-6023/
- MSD Manual – Internal bleeding – https://www.msdmanuals.com/home/injuries-and-poisoning/first-aid/severed-or-constricted-limbs-or-digits
- Dr. Răzvan Adam – Măsuri de prim ajutor, București, 2023, p. 103-104.