Hipotermia accidentală este recunoscută încă din cele mai vechi timpuri. De-a lungul istoriei, hipotermia a fost o boală a războiului și a dezastrelor (avalanșe, cutremure și tsunami). În prezent, în țările dezvoltate, ea poate afecta orice persoană care trăiește, lucrează sau desfășoară anumite activități în aer liber, fără să se protejeze, în mod corespunzător, împotriva temperaturilor scăzute.
Hipotermia apare atunci când corpul pierde căldură mai repede decât o poate produce, iar temperatura acestuia scade sub 35 grade C. Când acest lucru se întâmplă, inima, creierul și alte organe nu pot funcționa eficient. Netratată, poate fi fatală.
Cum previi hipotermia?

MIT:
Alcoolul previne hipotermia
ADEVĂR:
- Alcoolul face ca vasele de sânge din piele să se dilate, mai mult sânge trece prin ele și apare senzaţia subiectivă de căldură.
- La frig însă, vasele trebuie să se contracte pentru a menţine căldura în interior.
Alcoolul împiedică, deci, acest mecanism de reglare a temperaturii. Persoanele care consumă alcool pierd mai multă căldură, fară să își dea seama.
Iată câteva sfaturi pentru a preveni hipotermia:
- Îmbracă-te corespunzător, folosind mai multe straturi de îmbrăcăminte.
- Capul, gâtul, mâinile și picioarele pierd căldură rapid. Protejează aceste zone.
- Deshidratarea și hipotermia sunt prieteni buni. Ai grijă că bei suficiente lichide.
- Hainele ude te răcesc rapid, așa că schimbă-te imediat dacă te uzi.
- Fii atent la primele semne de hipotermie (tremurat, vorbire neclară, oboseală, confuzie) și adăpostește-te într-un mediu cald.
Cum recunoști hipotermia? Semne și simptome
Simptomele timpurii ale hipotermiei (temperatura corpului între 32-35 grade Celsius)
- Tremurul involuntar. Unul dintre primele semne ale hipotermiei. Este o reacție a corpului la scăderea temperaturii, tremurul fiind un mecanism de a genera căldură suplimentară.
- Piele rece și palidă. Corpul nostru este inteligent și reacționează la frig prin vasoconstricție periferică. Astfel, sângele și căldura sunt păstrate în zonele centrale ale corpului, protejându-se organele vitale.
- Probleme de vorbire: Limbajul poate deveni neclar sau incoerent, iar persoanele hipotermice pot avea dificultăți în a articula cuvintele.
Pe măsură ce temperatura corpului continuă să scadă (32-28 grade Celsius), semnele care trebuie urmărite includ:
- Puls și respirație lente. Organismul încearcă să conserve energia și poate apărea scăderea ritmului cardiac și a frecvenței respiratorii.
- Pierderea coordonării
- Confuzie și slăbiciune. Persoanele afectate pot deveni confuze, lente în gândire și experimentează slăbiciune generală.
- Somnolență. Victima poate deveni letargică, având dificultate în menținerea stării de veghe.
Pe măsură ce temperatura corpului continuă să scadă și mai mult (sub 28 de grade Celsius), victima devine inconștientă, iar inima se poate opri, ducând la un stop cardio-respirator.
Hipotermia – cum să acorzi primul ajutor
Primul ajutor în caz de hipotermie este esențial și trebuie acordat rapid pentru a preveni agravarea stării persoanei afectate. Este important să acționezi cu grijă, fără mișcări bruște, pentru a nu răni suplimentar victima. Iată câțiva pași de urmat:
Dacă întâlniți o persoană cu hipotermie severă sau dacă victima este inconștientă, sunați imediat la 112.
- Protejează persoana de frig. Mută persoana într-un loc cald și adăpostit. Dacă nu este posibil, protejează-o de vânt și umezeală, mai ales la nivelul capului și gâtului.
- Oferă-i băuturi calde (non-alcoolice) – doar dacă persoana este conștientă și nu are dificultăți de deglutiție.
- Scoateți hainele ude, acestea contribuie la pierderea de căldură. Îndepărtați cu grijă orice îmbrăcăminte umedă și înlocuiți-o cu straturi uscate și călduroase, dacă sunt disponibile.
- Utilizează surse de căldură, cum ar fi pături termice, sticle cu apă caldă sau căldură generată de corpul uman, pentru a încălzi treptat persoana. Nu aplica căldură direct pe piele și evită folosirea unor surse de căldură foarte fierbinți.
- Dacă persoana este inconștientă și nu respiră, trebuie să începi manevrele de resuscitare.

Te invităm la cursurile noastre pentru a învăța, într-un mod practic, ce e de făcut într-o situație de urgență! Înscrie-te aici.
Academia de Prim Ajutor
Salvăm vieți (dar numai) împreună
Bibliografie:
1. Paal P, Pasquier M, Darocha T, Lechner R, Kosinski S, Wallner B, Zafren K, Brugger H. Accidental Hypothermia: 2021 Update. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jan 3;19(1):501. doi: 10.3390/ijerph19010501. PMID: 35010760; PMCID: PMC8744717.
2. Lott C, Truhlář A, Alfonzo A, et al. European Resuscitation Council Guidelines 2021: Cardiac arrest in special circumstances. Resuscitation 2021; 161:152.