Alătură-te comunității noastre
Nu este loc de confuzii în prim ajutor.
Se poate să răspund legal dacă fac ceva greșit? Dar dacă nu fac nimic?
Dacă primul ajutor este acordat cu bună credință, cel ce intervine este protejat de Legea sănătații. Pe de altă parte Codul Penal pedepsește lăsarea fără ajutor a unei persoane în nevoie (vezi mai multe la „Considerente legislative în România”)
Pot să devin instructor al Academiei de Prim Ajutor?
Da, ne dorim constant să devenim mai buni și să învățăm mai mult. Dacă îți place ceea ce facem și vrei și tu să te implici, trimite-ne un mail la info@academiadeprimajutor.ro și te vom contacta în cel mai scurt timp.
Cum a pornit proiectul?
O mare parte din echipă am trecut prin lungul proces educațional din România, iar concluzia a fost că ne-am fi dorit să fi avut oportunitatea să învățăm mai mult, într-un format mult mai prietenos. Asta ne dorim să oferim: posibilitatea de a învăța. Educația medicală trebuie să fie accesibilă pentru toți.
Dacă doresc un curs pro bono? Școala altfel etc.
Suntem deschiși oricărei colaborări. Contactează-ne pentru a stabili termenii și detaliile.
Care e vârsta minimă pentru înscriere?
Nu există vârstă minimă. Toate cursurile noastre pot fi adaptate în funcție de persoanele înscrise.
Cât durează? De ce e diferită durata între cursuri?
Durata cursurilor este variabilă datorită flexibilității noastre în funcție de audiență, între 4 și 6 ore. Dacă oamenii sunt interesați, atunci instructorii noștri n-au nicio problemă să stea ”peste program”.
Cursurile sunt acreditate?
Cursurile de prim ajutor organizate de noi sunt printre puținele din România înregistrate în registrul național AJPIS, cu formatori acreditați de Autoritatea Națională pentru Calificări și cu pregătire de specialitate în domeniu. Potrivit legislației din România cursurile de prim ajutor nu intră în categoria cursurilor de specialitate acreditate de ANC, cu diplomă în format standard. Cu alte cuvinte în toată această incertitudine legislativă, oferim varianta corectă."
La ce îmi folosește diploma?
La nivel individual pentru a demonstra participarea la curs. Pentru companii acoperă cerințele prevăzute în Legea Muncii cu privire la instruirea persoanelor desemnate să acorde prim ajutor (vezi articol „Considerente legislative în România”)
Primesc diplomă după curs? Ce valabilitate are?
Da, primești o diplomă de participare unde sunt enumerate toate temele abordate în cadrul cursului, cu o valabilitate de un an, care este intervalul minim recomandat de către Consiliul European de Resuscitare pentru menținerea activă a cunoștințelor și deprinderilor.
Cum aflu prețul cursului?
Accesând secțiunea “Mă înscriu” de pe site-ul nostru și completând opțiunile cerute. Pentru companii se generează ofertă centrată pe nevoile specifice.
Cum ajung la un curs?
Accesează secțiunea “Mă înscriu” iar după ce ne furnizezi restul datelor îți comunicăm detaliile necesare. De regulă cursurile cu participare individuală se organizează în weekend în date prestabilite după formarea unui grup de minim 10 persoane, iar pentru cele de grup (companii) se stabilește de comun acord un calendar personalizat.
De ce suportul vital de bază e modulul de început?
Suportul vital de bază este alcătuit în principal din compresiunile toracice (cunoscute ca ”masajul cardiac”), respirațiile salvatoare și dezobstrucția căilor aeriene. Acestea sunt unele din cele mai eficiente și simple manopere de prim ajutor, de aceea noi le numim manopere salvatoare de viață.
De ce sunt mai multe module?
În fiecare modul se abordează un subiect diferit. Ne dorim să avem posibilitatea de a configura fiecare curs în funcție de nevoile individuale ale fiecărui solicitant. Ne străduim să punem accent pe calitatea conținutului și nu atât de mult pe cantitate (de aceea și durata cursului poate varia).
Ce înseamnă stop cardio-respirator?
Înseamnă că din diferite motive (infarct miocardic, aritmii, etc) s-a oprit inima și respirația. Dacă inima nu mai bate, sângele nu mai circulă, oxigenul nu mai ajunge în corp. Dacă creierul rămâne fără oxigen mai mult de 6 minute, neuronii încep să moară.
Cu ce sunt cursurile de la Academia de Prim Ajutor mai diferite?
În primul rând punem accent pe partea practică. Sigur, cunoștințele teoretice au un rol important. Dar nimeni nu pleacă fără să știe exact cum să acționeze în diferite urgențe. Apoi, având o echipă tânără și dinamică, abordarea e diferită de cea rigidă cu care suntem obișnuiți. Să înveți ceva nou poate fi o experiență plăcută și ușoară
Chiar sunt utile cursurile?
Academia de Prim Ajutor a pornit la drum având la bază (printre altele) conceptul de utilitate. Vrem să aducem procesului educațional o abordare cât mai practică, să constituim o serie de abilități prin care fiecare să știm exact cum să procedăm într-o situație de urgență.
Cine sunt membrii din echipa Academiei de Primul Ajutor?
Echipa este alcătuită din tineri profesioniști, medici din diverse specialități medicale (anestezie și terapie intensivă, cardiologie, pediatrie, neonatologie), paramedici dar și studenți la medicină. Vezi secțiunea echipă.
Cât de important este primul ajutor?
Cel mai citat exemplu este stopul cardio-respirator unde cel care acordă primul ajutor este la fel de important ca medicul din spital. În lipsa intervenției imediate șansele de supraviețuire sunt minime.
Există legi în România care mă obligă să știu prim ajutor?
Da, există. Este vorba de unele articole din Codul Penal, Legea Sănătății și Legea Muncii. Acestea aduc o serie de obligații dar și unele drepturi. Mai multe detalii la secțiunea Educațional în articolul ”Considerente legislative în România”.